Studeren in het buitenland! Je maakt niet alleen kennis met andere culturen, maar je leert ook werken met beperkte middelen en je ziet hoe gezondheidszorg in andere landen een heel andere betekenis kan hebben. Door mee te werken in het buitenland, word je ook in Nederland een betere arts. Daarom biedt de Faculteit der Geneeskunde VU iedere geneeskundestudent de mogelijkheid om een minor in het buitenland te volgen of een stage in het buitenland te lopen.
NB: De mogelijkheden voor stages in het buitenland zijn afhankelijk van ontwikkelingen rondom COVID-19 (bijvoorbeeld in-/uitreisbeperkingen) of andere calamiteiten.
Waar kun je naartoe?
De Faculteit der Geneeskunde VU heeft goede contacten met universiteiten en ziekenhuizen over de hele wereld. Zo kun je bijvoorbeeld je zorgstage (in het eerste bachelorjaar) lopen op Aruba, Bonaire, Curaçao en in Suriname, maar ook dichter bij huis, zoals in België. En kun je een minor volgen in heel veel verschillende landen, zoals Turkije, België en Australië. Kijk op de worldmap voor alle mogelijkheden (klik op Study Abroad map en selecteer B Medicine onder study programme).
Tijdens de masteropleiding ligt werkelijk de hele wereld aan je voeten. Je kunt je wetenschappelijke stage doen in de Verenigde Staten, een klinische stage op Aruba of je keuzestage invullen met een stage in Nepal, Panama, Tanzania, Italië, of waar je ook kan bedenken! Wanneer jij aangeeft waar je interesse ligt, denken de medewerkers van Bureau Internationale Samenwerking van de Faculteit der Geneeskunde VU met je mee. Zij staan klaar om je te helpen en te zorgen dat je goed voorbereid op pad gaat.
Wanneer kun je naar het buitenland?
Meteen in het eerste jaar van je geneeskundeopleiding kun je al stage lopen in het buitenland. De vierweekse zorgstage die je aan het einde van het eerste jaar doet, kun je in een van onze speciaal geselecteerde buitenlandse ziekenhuizen. In het derde jaar van je bacheloropleiding kun je een minor volgen in het buitenland.
In je masterjaren zijn er nog meer mogelijkheden om naar het buitenland te gaan. Je kunt bijvoorbeeld je zestien weken wetenschappelijke stage in het buitenland doen, of je keuzestage van acht weken. Daarnaast kun je voor een van de reguliere coschappen, zoals heelkunde of het gecombineerde coschap gynaecologie en kindergeneeskunde in het buitenland terecht
Voor alle reguliere stages of coschappen vanaf 6 weken die je in het buitenland loopt - en waar je dus ook studiepunten voor krijgt - kun je een beroep doen op een bijdrage uit het facultair fonds van € 250,00. Voor een stage binnen Europa van minimaal twee maanden kun je een Erasmus-beurs aanvragen. Wanneer een Erasmus-beurs is toegekend (ongeveer € 220,00 per maand), kom je niet meer in aanmerking voor een bijdrage uit het facultair fonds. Voor meer informatie zie ook Financiën en Beurzen.
Binnen de opleiding zijn er dus diverse mogelijkheden om één of meer coschappen in het buitenland te doen. Het gehele aanbod aan stageplaatsen in het buitenland vind je in de Canvas course ‘Studeren in het Buitenland’. Voor deze stages geldt dat VUmc je een gedegen voorbereiding biedt, als ook hulp bij eventuele incidenten of calamiteiten tijdens je stage in het buitenland.
De opleiding wijst je er expliciet op dat zij geen toestemming verleent aan, noch verantwoordelijkheid neemt voor, studenten die buiten het regulier aangeboden programma een stage lopen (of werk gaan doen) in een buitenlands ziekenhuis.
Daarom gelden de volgende regels:
- Voor stages die binnen het curriculum vallen (dus curriculair zijn en leiden tot studiepunten voor je getuigschrift), benader je Bureau Internationale Samenwerking om je keuze kenbaar te maken en je gedegen voor te gaan bereiden op je stage. Deze voorbereiding is verplicht.
- Andere stages of werkzaamheden dan bedoeld onder het vorige punt mag je niet in het buitenland volgen.
- Indien je toch naar een buitenlands ziekenhuis gaat om daar te werken en ter plekke meldt dat je aan VUmc studeert, leidt dit niet tot hulp bij incidenten. Alle kosten en risico’s komen voor jouw rekening.
- Bureau Internationale Samenwerking (BIS) en/of de studentenadministratie zal geen bewijs meegeven waarop staat dat je valt onder de verantwoordelijkheid van de opleiding tijdens deze werkzaamheden.
Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. De mogelijkheden voor stages in het buitenland zijn afhankelijk van ontwikkelingen rondom COVID-19 (bijvoorbeeld in-/uitreisbeperkingen) of andere calamiteiten.
Lees de ervaringen van studenten in het buitenland
Benieuwd naar ervaringen van medestudenten? Bekijk het digitale magazine Grenzen verkennen