Generaties lang werden volwassenen en kinderen onder mensonterende omstandigheden verhandeld en verscheept naar de voormalige koloniën. Onder het koloniale bewind moesten mensen slavenarbeid en contractarbeid verrichten.
Het juk van de koloniale overheersing mag dan afgeworpen zijn, het gedeelde verleden heeft tot op de dag van vandaag zijn weerslag op de samenleving, in gekoloniseerde en westerse landen. In het maatschappelijke en wetenschappelijke debat gaan stemmen op voor verdere dekolonisatie.
Aan de Vrije Universiteit Amsterdam willen we bijdragen aan het vergroten van kennis over dit onderwerp en verbinding in de samenleving. We belichten VU-inzichten, initiatieven en perspectieven over het Nederlandse aandeel in de slavernij, het koloniale gedachtegoed van West-Europa en de vervlechting daarvan met het heden in de vorm van onder meer (institutioneel) racisme, uitsluiting en armoede. Van onderwijs en onderzoek gerelateerd aan het slavernijverleden en (de)kolonisatie tot tips voor het dekoloniseren van je boekenkast, van een duik in de geschiedenis met studentenprotesten tegen de bemoeienis in het Zuid-Afrika van de apartheid en het eredoctoraat van Martin Luther King tot het VU-bezoek aan het Slavernijmonument en een tentoonstelling op de VU-campus.