Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

VU Pride

Welkom bij VU Pride, het netwerk voor en door LHBTQIA+ studenten en medewerkers van de Vrije Universiteit Amsterdam.

VU Pride zet zich in voor een veilige en inclusieve omgeving voor alle individuen van de lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, queer, intersekse en aseksuele (LHBTQIA+) gemeenschap op onze campus. Ons doel is een diverse universiteit waarin iedereen begrip voor elkaar heeft en tolerant is. We bereiken dit door het opzetten van projecten en evenementen voor mensen binnen de LHBTQIA+ gemeenschap en voor andere geïnteresseerden. Lees verder voor onze aanstaande events, onze commissies, onze prestaties en meer. We hopen je snel te mogen verwelkomen!

Onze missie

 • Werken aan een inclusieve (VU) Organisatie
 • Community building voor LHBTQIA+ studenten en medewerkers
 • Zichtbaarheid genereren rondom seksuele en gender diversiteit en kennis over deze onderwerpen maken en delen

Aanstaande evenementen

10 December 2021 

Opening van de Pride Library
We openen binnenkort onze eigen plek binnen de Universiteitsbibliotheek. Kom langs om te lezen of te lenen van onze geweldige selectie fictie- en non-fictie boeken.

Locatie: VU universiteitsbibliotheek, Datum: Vrijdag 10 december, tijd: 16:00-18:00, aanmelden: later meer. 

VU Pride's tips & tricks voor een inclusieve onderwijsomgeving

Met veel trots introduceren wij onze nieuwste VU Pride creatie: een document met Tips & Tricks voor docenten (in spe) over een inclusieve onderwijsomgeving. Klik hier om het document te openen

Dit korte document zet op een rijtje wat docenten kunnen doen om:

 • Hun klas een veilige(re) plek te maken voor LGBTQIA+ studenten
 • Hun lessen en literatuur een betere afspiegeling te laten zijn van de LGBTQIA+ gemeenschap
 • Meer inclusief te zijn in de manier waarop ze hun leerlingen aanspreken
 • En nog veel meer. 

Ben je docent of TA? Bekijk dan ons document, hopelijk helpt dit op een eenvoudige manier om meer inclusief te zijn in je lesgeven.

Ben je een (oud-)student? Stuur dit document dan door naar je docent(en) als u denkt dat het voor hen van belang kan zijn.

Word supporter of vrijwilliger

Wil je vrijwilliger worden bij VU Pride? We horen graag van je! Neem contact op via pride@vu.nl. Wil je supporter worden en onze updates ontvangen? Meld je hier aan als VU Pride supporter.

Meer over ons

 • Ontmoet onze commissies

  VU Pride heeft een aantal commissies. Stuur een mail naar pride@vu.nl als je lid wilt worden van één of meer commissies.

  DICK commissie (Diversity Inclusivity Community and Kindness) bekijkt ons materiaal en onze activiteiten of ze divers, inclusief en non-offensive zijn.

  Peer Support commissie organiseert de VU Pride TalkS! Dit zijn sessies die je bij kunt wonen om te praten over jouw dagelijkse ervaringen als LHBTQIA+ persoon.

  SCAF commissie (Science, Culture, Arts & Fun) zorgt voor leuke samenkomsten met onze supporters en vrienden. Eerder organiseerden we een pubquiz, een feest en nog veel meer.

  Academic commissie organiseert o.a. de Wild Wednesday Webinars, waarin een wetenschappers hun onderzoek naar LHBTQIA+ onderwerpen deelden.

  Bekijk ons YouTube kanaal voor eerdere webinars. Voor het academisch jaar 2021-2022 willen we nieuwe academische evenementen organiseren. Heb jij een onderwerp waar je meer over wilt weten? Of ben je een onderzoeker die bij wil dragen? Stuur ons een e-mail met jouw suggesties.

  Movie commissie wil films met LHBTQIA+’ers op de campus vertonen. VU Pride werkt samen met de Amsterdamse filmhuisorganisatie Rialto. 

  VU Pride Library commissie zorgt voor een eigen afdeling in de universiteitsbibliotheek met fictie- en non-fictieboeken over LGBTQIA+-onderwerpen.

  Inclusief curriculum commissie maakt materiaal om docenten en professoren te helpen hun colleges en vakken inclusiever te maken. Dit omvat informatie over geslacht, voornaamwoorden (pronouns) en meer.

 • Geen regenboog zonder regen: VU Pride TalkS!

  Een van de manieren waarop we mensen bij elkaar brengen is via de peer support groep VU Pride TalkS! Elke maand bespreken we een ander onderwerp gerelateerd aan onze gemeenschap. Zo hebben we het op een avond gehad over genderexpressie en op een andere avond over mentale gezondheid als LGBTQIA+ persoon. VU Pride TalkS! is een veilige plek voor mensen om ervaringen te delen, te ventileren en elkaar op te peppen. Het was geweldig dat we dat gemeenschapsgevoel ook tijdens de pandemie online konden bieden. Sessies worden hier op onze website en op onze Instagram-pagina aangekondigd.

  Er zijn ook veel andere initiatieven op de campus gericht op welzijn, die je hier kunt vinden.

  Als je je depressief of suïcidaal voelt, neem dan contact op met het sociaal veiligheidsteam van VU Amsterdam. Meer informatie vind je hier en je kunt ook contact opnemen met Rob Pel of Rosanne van Kampen (zie hieronder onder “Sociale veiligheid @ VU).

 • Sociale Veiligheid @ VU Amsterdam

  De Vrije Universiteit Amsterdam tolereert geen enkele vorm van discriminatie, intimidatie, pesten, seksuele intimidatie of ander gedrag dat in strijd is met haar principes. Dit is ongewenst gedrag en hoort niet thuis bij de VU. Elke vorm van gedrag of communicatie die jou een onveilig gevoel geeft of je bang maakt, is het waard om te melden. Voor het melden van dergelijk gedrag, of voor het stellen van een vraag, kun je contact opnemen met de Veiligheidsadviseur/ Manager Ongewenst Gedrag Rob Pel, tel. +31 (0)6 55121267, r.m.pel@vu.nl, of Rosanne van Kampen, tel. +31 (0)6 15832514, r.c.van.kampen@vu.nl. Je kunt ook een WhatsApp-bericht sturen. Meer informatie vindt je op deze pagina.

 • Wat we hebben bereikt
  • Een serie maandelijkse webinars, volledig gericht op queer wetenschap! De Wild Wednesday Webinars.
  • In samenwerking met het IT-team van de VU zijn de voornaamwoordopties (pronouns) op zowel Zoom als Canvas aangepast om meer inclusief te zijn.
  • Een maandelijkse peer-support groep, verschillende filmavonden, karaoke avonden, 'VU Pride Social Hour' en nog veel meer leuke evenementen.
  • Een werkgroep bi+ issues, om deze - vaak over het hoofd geziene - groep hun welverdiende plek te geven binnen de gemeenschap.
  • Een lijst met meer dan 1.000 boeken die binnenkort in de Pride Bibliotheek te vinden en te lenen zullen zijn.
  • Materialen ontwikkelen en delen om de curricula aan de VU inclusiever te maken op het gebied van seksuele- en genderdiversiteit.
  • Een netwerk met acht studentambassadeurs, op verschillende faculteiten.
  • Beleidsmakers aan de VU informeren over de noodzaak van genderinclusieve toiletten. De eerste toiletten zijn er al, en hopelijk volgen er nog veel meer!
  • En nog veel, veel meer. Wil je alles horen over wat we bereikt hebben? Schrijf je dan in als VU Pride supporter!

Contact

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op! En meld je aan via het formulier als je VU Pride supporter wilt worden en onze nieuwsbrief wilt ontvangen.

Volg ons op Instagram om op de hoogte te blijven, en via Youtube kan je eerdere evenementen opnieuw beleven