Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

VU Pride

Welkom bij VU Pride, het netwerk voor en door LHBTQIA+ studenten en medewerkers van de Vrije Universiteit Amsterdam.

VU Pride zet zich in voor een veilige en inclusieve omgeving voor alle individuen van de lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, queer, intersekse en aseksuele (LHBTQIA+) gemeenschap op onze campus. Ons doel is een diverse universiteit waarin iedereen begrip voor elkaar heeft en tolerant is. We bereiken dit door het opzetten van projecten en evenementen voor mensen binnen de LHBTQIA+ gemeenschap en voor andere geïnteresseerden. Lees verder voor onze aanstaande events, onze commissies, onze prestaties en meer. We hopen je snel te mogen verwelkomen!

Volg je ons al op Instagram? En ben je geabonneerd op onze nieuwsbrief?

Lees op Topuniversities.com een interview met ons.

Onze missie

 • Werken aan een inclusieve (VU) Organisatie
 • Community building voor LHBTQIA+ studenten en medewerkers
 • Zichtbaarheid genereren rondom seksuele en gender diversiteit en kennis over deze onderwerpen maken en delen

Lees onze gehele missie en visie in dit document.

VU Pride's tips & tricks voor een inclusieve onderwijsomgeving

Met veel trots introduceren wij onze nieuwste VU Pride creatie: een document met Tips & Tricks voor docenten (in spe) over een inclusieve onderwijsomgeving. Klik hier om het document te openen (English)

Dit korte document zet op een rijtje wat docenten kunnen doen om:

 • Hun klas een veilige(re) plek te maken voor LGBTQIA+ studenten
 • Hun lessen en literatuur een betere afspiegeling te laten zijn van de LGBTQIA+ gemeenschap
 • Meer inclusief te zijn in de manier waarop ze hun leerlingen aanspreken
 • En nog veel meer. 

Ben je docent of TA? Bekijk dan ons document, hopelijk helpt dit op een eenvoudige manier om meer inclusief te zijn in je lesgeven.

Ben je een (oud-)student? Stuur dit document dan door naar je docent(en) als u denkt dat het voor hen van belang kan zijn.

VU Pride's Gids voor trans, non-binaire en intersekse studenten en medewerkers 

VU Pride heeft een praktische, praktijkgerichte gids ontwikkeld voor trans-, non-binaire en intersekse studenten en medewerkers, met handige hulpmiddelen en concrete antwoorden op veelgestelde vragen. Download deze hier


Aanstaande evenementen

November

30 November: Borrel met STORM

VU Pride organiseert samen met studievereniging STORM een borrel. Kom jij ook na je colleges je dorst lessen met heerlijke (goedkope) versnaperingen? De borrel is open voor alle studenten en medewerkers, ook als je niet lid bent van STORM of bij VU Pride actief bent. Kom dus gezellig langs! 

Datum: 30 november, tijd: vanaf 17:00, locatie: ledenruimte STORM, W&N S0.10, aanmelden: niet nodig, kom langs!

December

1 december: benefietmarkt

Kom langs bij onze gezellige fundraiser markt!

Op deze markt verkopen VU Pride leden handgemaakt spullen! Van gehaakte octopussen tot vriendschapsarmbandjes, je kan er van alles vinden! De opbrengsten zullen gebruikt worden om volgend jaar nieuwe en leuke VU Pride events te organiseren! Iedereen is welkom. Laten we er een gezellige middag van maken! Hopelijk zien we jullie dan!

Datum: donderdag 1 december, Tijd: 16.00-10.00 uur, Locatie: 3D@VU, aanmelden: niet nodig, kom langs!

7 december: VU Pride TalkS! Queer en BIPOC zijn: Sip & Share

Queer en BIPOC zijn komt met unieke uitdagingen en ervaringen in het leven, waarbij het universiteits- en werkleven geen uitzonderingen zijn. Soms kan dit positief zijn: dit geeft de mogelijkheid om unieke perspectieven te belichten in onderzoek dat gedomineerd wordt door queer ervaringen van mensen die wit zijn. Vaak kan het ook moeilijkheden met zich meebrengen: de meeste queer spaces in Nederland zijn gericht op witte queer mensen. Tegelijkertijd kan queer zijn binnen sommige culturen andere hindernissen met zich meebrengen.

Tijdens deze editie van VU Pride TalkS! hosten we samen met FAM een Sip & Share in 3D! We zullen de avond beginnen met een dichtworkshop en dan verdergaan met ons reguliere kringgesprek om de geschreven gedichten te delen en het over het onderwerp te hebben. Iedereen is welkom, maar tijdens dit evenement zullen de ervaringen van queer BIPOC personen centraal staan. We hopen zo van elkaar te leren en ruimte te creëren voor deze specifieke verhalen en gevoelens. Voor de verandering zullen de lichten gedimd zijn, kaarsjes aangestoken worden en cocktails/mocktails geserveerd worden. Kom langs voor de spoken word, snacks en om (nieuwe) vrienden te maken!

Datum: woensdag 7 december, tijd: 19:00-22:00, locatie: 3D@VU, aanmelden: klik hier

9 december: LHBTQIA+ Onderzoeksdag 2022

Het Vlaams-Nederlands LGBTI Onderzoeksnetwerk, VU Pride, UvA Pride en het Expertisecentrum LGBTQIA+ Issues van de Rijksuniversiteit Groningen organiseren de LHBTQIA+ Onderzoeksdag 2022.

De Onderzoeksdag zal worden gehouden op 9 december 2022 van 11.00 tot 18.00 uur op de Universiteit van Amsterdam.

Het thema van de dag is "Invisibilities". Onzichtbaarheden kan hier verwijzen naar degenen die (onzichtbaar) zijn gemaakt in de samenleving, onderzoek, beleid en andere interventies. We moedigen presentaties aan die zich bezighouden met onderwerpen in de context van gender en seksualiteit, zoals (maar niet beperkt tot): 

* identiteiten, handelingen, fenomenen, gemeenschappen die gewoonlijk uit het zicht worden onttrokken
* onderzoekspraktijken en -methodologieën die bepaalde fenomenen en manieren van zijn versluieren
* de manieren waarop uw onderzoek het onzichtbare zichtbaar maakt

Keynote spreker 
We zijn verheugd om onze keynote spreker Dr Margriet van Heesch van de Universiteit van Amsterdam aan te kondigen. Dr. van Heesch is socioloog en expert in gender- en queerstudies. Haar huidige onderzoek richt zich op de interseksebeweging en de sociologie van romantische liefde in popcultuur.

Aanmeldformulier

Als u het symposium wilt bijwonen, vul dan voor 2 december dit formulier in. Deelname is gratis.

Wekelijks op dinsdagen: Studiegroep
Wil je samen met andere VU Pride supporters ontspannen, een kop koffie drinken en studeren? Vanaf 22 februari zijn er wekelijkse studiegroepen in de Pride Bibliotheek, elke dinsdag van 12.00 tot 17.00 uur. Deze studiegroepen zijn ongestructureerd, dus kom gerust langs tussen de colleges door of doe de hele tijd mee: wat je maar wilt. Het is een geweldig moment om je mede-VU Pride leden beter te leren kennen, terwijl je ook je werk gedaan krijgt! En vindt jij het leuk om de studiegroepen en misschien nog andere dingen in de bieb te organiseren laat het dan aan ons weten via pride@vu.nl. 

Datum: elke dinsdag, Tijd: 12:00-17:00, Locatie: Pride Bibliotheek (Hoofdgebouw, 2e verdieping B-vleugel), Kosten: gratis, Aanmelden niet nodig.

Maandelijks op maandag: spelletjesavond
Elke maand organiseert VU Pride een gezellige spelletjesavond in de Pride Library. Hier hebben we een aantal bordspellen staan, maar neem vooral ook je eigen spellen mee. Je bent welkom vanaf 17 uur dus je kan direct vanuit je college door naar de spelletjesavond. We hopen je daar te zien! 

Schema
12 december

Datum: zie schema, Tijd: 17:00-19:00, Locatie: Pride Bibliotheek (Hoofdgebouw, 2e verdieping B-vleugel), Kosten: gratis, Aanmelden niet nodig.

Word supporter of vrijwilliger

Wil je supporter worden en onze updates ontvangen? Meld je dan hier aan als VU Pride supporter. Dit betekent dat je onze e-mails ontvangt over als het werk dat we doen, aankomende evenementen en informatie over mogelijke vacatures. Ook kunnen we je soms vragen om mee te helpen door middel van het invullen van surveys of met andere vormen van onderzoek. Wil je vrijwilliger worden bij VU Pride? We horen graag van je! Neem contact op via pride@vu.nl. De mogelijke commissies waar je je voor kan aanmelden staan onderaan deze pagina onder 'Ontmoet onze commissies'.

Pride Library

Op paarse vrijdag 2021 is onze Pride Library officieel geopend. In onze Pride Library vindt je honderden "regenboogboeken", zowel fictie, non-fictie en wetenschappelijk werk. Je kan de boeken uitlenen via het uitleensysteem van de universiteitsbibliotheek of er in de ruimte zelf van genieten. Ook kan je een van onze (queer) bordspelletjes spelen, en het is ook een ruimte voor amateurschrijvers, poetry slams en andere sociale activiteiten. Kom snel een kijkje nemen, je vindt de Pride Library in het hoofdgebouw op de 2e verdieping achter de liftengroep in de B-vleugel.

Meer over ons

 • Ontmoet onze commissies

  VU Pride heeft een aantal commissies. Stuur een mail naar pride@vu.nl als je lid wilt worden van één of meer commissies.

  DICK commissie (Diversity Inclusivity Community and Kindness) bekijkt ons materiaal en onze activiteiten of ze divers, inclusief en non-offensive zijn.

  Peer Support commissie organiseert de VU Pride TalkS! Dit zijn sessies die je bij kunt wonen om te praten over jouw dagelijkse ervaringen als LHBTQIA+ persoon.

  SCAF commissie (Science, Culture, Arts & Fun) zorgt voor leuke samenkomsten met onze supporters en vrienden. Eerder organiseerden we een pubquiz, een feest en nog veel meer.

  Academic commissie organiseert o.a. de Wild Wednesday Webinars, waarin een wetenschappers hun onderzoek naar LHBTQIA+ onderwerpen deelden.

  Bekijk ons YouTube kanaal voor eerdere webinars. Voor het academisch jaar 2021-2022 willen we nieuwe academische evenementen organiseren. Heb jij een onderwerp waar je meer over wilt weten? Of ben je een onderzoeker die bij wil dragen? Stuur ons een e-mail met jouw suggesties.

  Movie commissie wil films met LHBTQIA+’ers op de campus vertonen. VU Pride werkt samen met de Amsterdamse filmhuisorganisatie Rialto. 

  VU Pride Library commissie zorgt voor een eigen afdeling in de universiteitsbibliotheek met fictie- en non-fictieboeken over LGBTQIA+-onderwerpen.

  Inclusief curriculum commissie maakt materiaal om docenten en professoren te helpen hun colleges en vakken inclusiever te maken. Dit omvat informatie over geslacht, voornaamwoorden (pronouns) en meer.

 • Geen regenboog zonder regen: VU Pride TalkS! en meer

  Een van de manieren waarop we mensen bij elkaar brengen is via de peer support groep VU Pride TalkS! Elke maand bespreken we een ander onderwerp gerelateerd aan onze gemeenschap. Zo hebben we het op een avond gehad over genderexpressie en op een andere avond over mentale gezondheid als LGBTQIA+ persoon. VU Pride TalkS! is een veilige plek voor mensen om ervaringen te delen, te ventileren en elkaar op te peppen. Het was geweldig dat we dat gemeenschapsgevoel ook tijdens de pandemie online konden bieden. Sessies worden hier op onze website en op onze Instagram-pagina aangekondigd.

  Er zijn ook veel andere initiatieven op de campus gericht op welzijn, die je hier kunt vinden. 

  Als je je depressief of suïcidaal voelt, neem dan contact op met het sociaal veiligheidsteam van VU Amsterdam. Meer informatie vind je hier en je kunt ook contact opnemen met de regiehouders sociale veiligheid (zie hieronder onder “Sociale veiligheid @ VU).

  Je kan je ook aanmelden voor Praat Online, dit is een online programma vanuit Rijksuniversiteit Groningen voor personen met suïcidale gedachtes en hoe ermee om te gaan. 

  Er is een samenwerking van de VU met Gezonde Boel, zij bieden e-learnings aan over verschillende onderwerpen, neem eens een kijkje

 • Sociale Veiligheid @ VU Amsterdam

  De Vrije Universiteit Amsterdam tolereert geen enkele vorm van discriminatie, intimidatie, pesten, seksuele intimidatie of ander gedrag dat in strijd is met haar principes. Dit is ongewenst gedrag en hoort niet thuis bij de VU. Elke vorm van gedrag of communicatie die jou een onveilig gevoel geeft of je bang maakt, is het waard om te melden. Voor het melden van dergelijk gedrag, of voor het stellen van een vraag, kun je contact opnemen met de regiehouders sociale veiligheid. Meer informatie en contactgegevens vindt je op deze pagina.

 • Wat we hebben bereikt

  • Een serie maandelijkse webinars, volledig gericht op queer wetenschap! De Wild Wednesday Webinars.
  • In samenwerking met het IT-team van de VU zijn de voornaamwoordopties (pronouns) op zowel Zoom als Canvas aangepast om meer inclusief te zijn.
  • Een maandelijkse peer-support groep, verschillende filmavonden, karaoke avonden, 'VU Pride Social Hour' en nog veel meer leuke evenementen.
  • Een werkgroep bi+ issues, om deze - vaak over het hoofd geziene - groep hun welverdiende plek te geven binnen de gemeenschap.
  • Een lijst met meer dan 1.000 boeken die binnenkort in de Pride Bibliotheek te vinden en te lenen zullen zijn.
  • Materialen ontwikkelen en delen om de curricula aan de VU inclusiever te maken op het gebied van seksuele- en genderdiversiteit.
  • Een netwerk met acht studentambassadeurs, op verschillende faculteiten.
  • Beleidsmakers aan de VU informeren over de noodzaak van genderinclusieve toiletten. De eerste toiletten zijn er al, en hopelijk volgen er nog veel meer!
  • En nog veel, veel meer. Wil je alles horen over wat we bereikt hebben? Schrijf je dan in als VU Pride supporter!

Contact

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op! En meld je aan via het formulier als je VU Pride supporter wilt worden en onze nieuwsbrief wilt ontvangen.

Volg ons op Instagram om op de hoogte te blijven, en via Youtube kan je eerdere evenementen opnieuw beleven