Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

VU Pride

Welkom bij VU Pride, het netwerk voor en door LHBTQIA+ studenten en medewerkers van de Vrije Universiteit Amsterdam.

VU Pride zet zich in voor een veilige en inclusieve omgeving voor alle individuen van de lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, queer, intersekse en aseksuele (LHBTQIA+) gemeenschap op onze campus. Ons doel is een diverse universiteit waarin iedereen begrip voor elkaar heeft en tolerant is. We bereiken dit door het opzetten van projecten en evenementen voor mensen binnen de LHBTQIA+ gemeenschap en voor andere geïnteresseerden. Lees verder voor onze aanstaande events, onze commissies, onze prestaties en meer. We hopen je snel te mogen verwelkomen!

Volg je ons al op Instagram? En ben je geabonneerd op onze nieuwsbrief?

Lees op Topuniversities.com een interview met ons.

Onze missie

 • Werken aan een inclusieve (VU) Organisatie
 • Community building voor LHBTQIA+ studenten en medewerkers
 • Zichtbaarheid genereren rondom seksuele en gender diversiteit en kennis over deze onderwerpen maken en delen

Lees onze gehele missie en visie in dit document.

LGBTQIA+ Onderzoeksdag 2022

Het Vlaams-Nederlands LGBTI Onderzoeksnetwerk, VU Pride, UvA Pride en het Expertisecentrum LGBTQIA+ Issues van de Rijksuniversiteit Groningen kondigen graag de LGBTQIA+ Onderzoeksdag 2022 aan.

 De Onderzoeksdag zal worden gehouden op 9 december 2022 van 10.00 tot 17.00 uur op de Universiteit van Amsterdam.

 Het thema van de dag is "Invisibilities". Onzichtbaarheden kan hier verwijzen naar degenen die (onzichtbaar) zijn gemaakt in de samenleving, onderzoek, beleid en andere interventies. We moedigen presentaties aan die zich bezighouden met onderwerpen in de context van gender en seksualiteit, zoals (maar niet beperkt tot): 

* identiteiten, handelingen, fenomenen, gemeenschappen die gewoonlijk uit het zicht worden onttrokken

* onderzoekspraktijken en -methodologieën die bepaalde fenomenen en manieren van zijn versluieren

* de manieren waarop uw onderzoek het onzichtbare zichtbaar maakt

Keynote spreker 
We zijn verheugd onze keynote spreker Dr Margriet van Heesch van de Universiteit van Amsterdam aan te kondigen. Dr. van Heesch is socioloog en expert in gender- en queerstudies. Haar huidige onderzoek richt zich op de interseksebeweging en de sociologie van romantische liefde in popcultuur.

 Bijdragen aan de Onderzoeksdag kunnen bestaan uit

* presentaties van recente onderzoeksresultaten (15-20 minuten)

* presentaties van een onderzoeksplan of -voorstel (15-20 minuten)

* flash talks (7 min)

* artistieke presentaties, experimenten, of voorstellingen (flexibel, graag een indicatie geven)

* ook voorstellen voor panels zijn welkom

Bijdragen aan de Onderzoeksdag kunnen maar hoeven niet aan te sluiten bij het thema van de dag. U kunt de oproep hier vinden.

De deadline voor het indienen van abstracts is 23 september 2022. Abstracts moeten worden ingediend via dit formulier. Alle presentaties moeten in het Engels zijn.

Als u het symposium wilt bijwonen, vul dan dit formulier in. Deelname is gratis.

Aanstaande evenementen

Pride Week!

30 juli: Pride Walk
De Pride Walk keert terug op zaterdag 30 juli 2022. Met de Pride Walk willen we aandacht vragen voor de situatie van LHBTI's in landen waar homoseksualiteit in het wetboek van strafrecht is opgenomen, door de vlaggen van die landen te dragen. Wij zullen ons aansluiten bij de andere hoger onderwijsinstellingen, je bent van harte welkom om aan te sluiten, je kunt ons herkennen aan onze vlaggen!

Datum: 30 juli, tijd: 11:00-12:00 demonstratie Damplein, 12:00-13:00 protestmars, locatie: Dam, kosten: Gratis, aanmelden: niet nodig!
Disclaimer: dit evenement wordt niet door VU Pride georganiseerd. 

Pride University

1 augustus: Pride University: A.S.V.Gay presents Cross-dressing & Queer Desire in the Works of William Shakespeare
William Shakespeare schreef het beroemdste liefdesgedicht ter wereld over een man en zijn toneelstukken zaten vol met cross-dressing en kusjes tussen hetzelfde gender. Met andere woorden, het werk van William Shakespeare was behoorlijk queer. In deze lezing onderzoeken we de queerness die aanwezig is in het werk van William Shakespeare in de context van de tijd waarin ze voor het eerst werden gepresenteerd.

Datum: 1 augustus, tijd: 17:00-19:00, locatie: The Pride Hotel (The Student Hotel, Wibautstraat 129), kosten: gratis, aanmelden: hier
Disclaimer: dit evenement wordt niet door VU Pride georganiseerd. 

2 augustus: Pride University: Inholland Pride presents Gender and Sex in the Animal Kingdom
Hoor je mensen wel eens zeggen dat homoseksualiteit onnatuurlijk is? Dat transgenders niet bestaan? Dat mannen die zich als vrouw verkleden iets onnatuurlijks doen? Ik wel!
Roy neemt je mee op een zoektocht naar voorbeelden van homofiele dieren, polygame dieren, travestie in het dierenrijk en nog veel meer! En, spoiler: HET IS NATUURLIJK!

Datum: 2 augustus, tijd: 16:15-16:45, locatie: The Pride Hotel (The Student Hotel, Wibautstraat 129), kosten: gratis, aanmelden: hier
Disclaimer: dit evenement wordt niet door VU Pride georganiseerd. 

2 augustus: Pride University: Inholland Pride Presents Vineyard World
Wat is vogue in al zijn glorie en betekenis? Een minicollege en masterclass Ballroom/Vogue door ballroompionier en moeder van House of Vineyard, Amber Vineyard.

Datum: 2 augustus, tijd: 17:30-19:00, locatie: The Pride Hotel (The Student Hotel, Wibautstraat 129), kosten: gratis, aanmelden: hier
Disclaimer: dit evenement wordt niet door VU Pride georganiseerd. 

3 augustus: Pride University: VU Pride presents Intersectionality, but how?
In deze lezing zullen we samen de complexiteit van intersectionaliteit onder ogen zien. Met humor, een persoonlijke noot, veel vragen, en hopelijk enkele antwoorden, zullen we ons richten op het 'hoe' van intersectionaliteit. Hoe kan je dit concept implementeren in je leven en werk, zonder te blijven steken in simplificaties.

Datum: 3 augustus, tijd: 17:00-19:00, locatie: The Pride Hotel (The Student Hotel, Wibautstraat 129), kosten: gratis, aanmelden: hier

4 augustus: Pride University: HvA Pride presents VR for Diversity - From Damsels in Distress to Gaymers in Control
In deze lezing nemen we eerst een duik in de geschiedenis van videogames en de manieren waarop gender door de jaren heen is gerepresenteerd, hoppend van Miss PacMan naar Lara Croft en van Donkey Kong naar Horizon Zero Dawn. Na het bespreken van een aantal merkwaardige gebeurtenissen in de geschiedenis van queer gaming, zal het HvA-onderzoeksproject VR for Diversity worden geïntroduceerd. Met trots presenteren we de ervaring Amelia's Dream over seksisme en gender(on)gelijkheid en onze Virtual Museum Exhibition over LGBTIQ+, gemaakt door de studenten van de Master Digital Design.

Datum: 4 augustus, tijd: 17:00-19:00, locatie: The Pride Hotel (The Student Hotel, Wibautstraat 129), kosten: gratis, aanmelden: hier
Disclaimer: dit evenement wordt niet door VU Pride georganiseerd. 

5 augustus: Pride University: UvA Pride Presents Pinkwashing 101: how organizations engage with LGBTQ+ themes and how it should be done
In dit college leer je over een aantal achtergronden van de manier waarop organisaties zich in het verleden met LGBTQ+ thema's hebben beziggehouden, tot nu toe. Je leert over pinkwashing en krijgt een aantal voorbeelden. Er is ook ruimte voor een gemodereerde discussie met de deelnemers over wie zij graag zouden zien dat organisaties zich bezighouden met LGBTQ+ onderwerpen en mensen.

Datum: 5 augustus, tijd: 17:00-19:00, locatie: The Pride Hotel (The Student Hotel, Wibautstraat 129), kosten: gratis, aanmelden: hier
Disclaimer: dit evenement wordt niet door VU Pride georganiseerd. 

4 augustus: Student Pride Feest
Ben jij klaar om te genieten, te feesten, helemaal los te gaan? StudentPride organiseert op 4 augustus hét feest van het jaar: het Grote StudentPride Feest. Op deze avond transformeren we het Parooltheater bij het StudentHotel tot de beste club van Amsterdam, met spectaculaire DJs en drag optredens. Neem al je vrienden mee en voel je vrij! Op ons feest is iedereen welkom: hij, zij, of hen, het maakt niet uit, als je maar zuipen ken!

Datum: 4 augustus, tijd: 22:00-02:00, locatie: Parool Theater (Wibautstraat 131D), kosten: €7,50 early bird, €10,- regular, aanmelden: hier gebruik FVDHGBUUM voor early bird korting!
Disclaimer: dit evenement wordt niet door VU Pride georganiseerd. 

6 augustus: Canal Parade
Eindelijk kunnen we weer onze pride parade houden! De boot van Pride University, het samenwerkingsnetwerk van de VU, UvA, HvA en Inholland zal meevaren in de parade. Al onze plekken zijn al vol, dus kom ons bekijken vanaf de kades!

Datum: 6 augustus, tijd: 12:30-18:00, locatie: Amsterdam Centrum, kosten: gratis, aanmelden: loop gewoon even de stad in :)
Disclaimer: dit evenement wordt niet door VU Pride georganiseerd. 

September

15 september: lezing "Wat we willen van representatie (en waarom we het niet kunnen krijgen)" (taal: Engels)
Ter ere van de Pride Library reflecteert Roel van den Oever op de paradoxale eisen die de LGBTQIA+ gemeenschap stelt aan culturele representatie.

Veel queer mensen hebben een verhaal te vertellen over een culturele tekst (een roman, een film, een televisieprogramma) die hen hielp in het reine te komen met hun queer identiteit. Zo heeft een generatie homoseksuele mannen hun gevoel van eigenwaarde gevormd in relatie tot de sitcom Will & Grace. Tegelijkertijd ergeren we ons vaak aan dergelijke teksten; we vinden ze onrealistisch, stereotiep en queer-fobisch.

Maar weten we wel precies hoe we gerepresenteerd willen worden, en door wie? Vaak lijken onze eisen tegenstrijdig: Hoewel we willen worden afgebeeld als "gewone" mensen, moeten onze verschillen met de norm ook worden erkend. Ook moet de voorstelling realistisch en complex zijn, maar eendimensionale stereotypen maken soms deel uit van onze ervaringen. Bovendien moeten teksten ons hoop geven, maar onderdrukking niet negeren.

Waarom zijn we zo begaan met onze culturele representatie? En waarom zijn onze eisen vaak paradoxaal?

Dr. Roel van den Oever is universitair docent Engelse literatuur aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is de auteur van Mama's Boy: Momism and Homophobia in Postwar American Culture (Palgrave Macmillan, 2012) en co-editor van Bodies That Still Matter: Resonances of the Work of Judith Butler (Amsterdam UP, 2021).

Datum: 15 september, tijd: 17:00-19:00, locatie: Pride Library, kosten: gratis, aanmelden: hier

Wekelijks op dinsdagen: Studiegroep
Wil je samen met andere VU Pride supporters ontspannen, een kop koffie drinken en studeren? Vanaf 22 februari zijn er wekelijkse studiegroepen in de Pride Bibliotheek, elke dinsdag van 12.00 tot 17.00 uur. Deze studiegroepen zijn ongestructureerd, dus kom gerust langs tussen de colleges door of doe de hele tijd mee: wat je maar wilt. Er zal altijd minstens één van onze lieve kerngroepleden aanwezig zijn als je langs wilt komen om ons beter te leren kennen. Het is een geweldig moment om je mede-VU Pride leden beter te leren kennen, terwijl je ook je werk gedaan krijgt!

Datum: elke dinsdag, Tijd: 12:00-17:00, Locatie: Pride Bibliotheek, Kosten: gratis, Aanmelden niet nodig.
Tijdens het zomerreces zijn er geen studiesessie. Voel je wel gewoon vrij te studeren in de Pride Library!


Tweewekelijks op woensdag: Game Night
Tijd om plezier te maken, iedereen! In de Pride bibliotheek hebben we een heleboel bordspellen, van Jenga tot Unstable Unicorns, maar voel je vrij om ook je favoriete spel van thuis mee te brengen. Of zijn online spelletjes meer jouw ding? Kom bij ons lachen en speel spelletjes als Kahoot, Skribbl.io, Jackbox, Cards Against Humanity en nog veel meer! Je hoeft alleen maar je telefoon te pakken, in de Zoom te stappen en plezier te maken! Dus kom bij ons na je drukke dag, kies een spel, en heb plezier! Game avonden zijn tweewekelijks, en ze wisselen af tussen in persoon en online.

De spelavonden op de campus zijn om de vier weken van 17.00 tot 19.00 uur

Online spelavonden zijn om de vier weken van 19.30 - 21.30 uur 

Schema
op campus game nights: 
Schema wordt zo snel mogelijk gepubliceerd

Online game nights: 
Schema wordt zo snel mogelijk gepubliceerd

Je kunt je hier aanmelden voor de spelavonden!
Je hoeft je maar één keer aan te melden. Na aanmelding zullen we je vragen op welke data je van plan bent aanwezig te zijn, zodat we een idee hebben op hoeveel geweldige VU Pride supporters we ons kunnen voorbereiden!

VU Pride's tips & tricks voor een inclusieve onderwijsomgeving

Met veel trots introduceren wij onze nieuwste VU Pride creatie: een document met Tips & Tricks voor docenten (in spe) over een inclusieve onderwijsomgeving. Klik hier om het document te openen (English)

Dit korte document zet op een rijtje wat docenten kunnen doen om:

 • Hun klas een veilige(re) plek te maken voor LGBTQIA+ studenten
 • Hun lessen en literatuur een betere afspiegeling te laten zijn van de LGBTQIA+ gemeenschap
 • Meer inclusief te zijn in de manier waarop ze hun leerlingen aanspreken
 • En nog veel meer. 

Ben je docent of TA? Bekijk dan ons document, hopelijk helpt dit op een eenvoudige manier om meer inclusief te zijn in je lesgeven.

Ben je een (oud-)student? Stuur dit document dan door naar je docent(en) als u denkt dat het voor hen van belang kan zijn.

VU Pride's Gids voor trans, non-binaire en intersekse studenten en medewerkers 

Download hier (English version

Waarom is deze gids belangrijk voor medewerkers, studenten en VU Amsterdam? 

Diversiteit is een speerpunt van de Vrije Universiteit Amsterdam, die streeft naar 'inclusieve excelentie' waarbij studenten, docenten, lectoren en medewerkers binnen de VU onderlinge verschillen gebruiken om meer creativiteit en talentontwikkeling te stimuleren. 

Hoe is de gids tot stand gekomen? 

 Dit was een samenwerkingsproces waarbij de belanghebbenden in alle stadia van het proces betrokken waren: 

 1. het vaststellen van de behoefte aan een gids voor trans-, niet-binaire en intersekse-studenten en -personeel 
 2. het creëren van een enquête en het verzamelen van gegevens (zie meer details in de gids) 
 3. samenstellen van de inhoud van de gids met studenten en personeelsleden van de hele universiteit. 

Komt er een update? 

 De gids zal met regelmatige tussenpozen worden herzien om de inhoud waar nodig bij te werken op basis van veranderingen in processen of informatie. 

Hoe kan je helpen? 

 Deel de gids met je netwerk. We zijn blij met alle feedback. Stuur een e-mail naar pride@vu.nl met je input, zodat we de gids kunnen blijven verbeteren. Bedankt! 

Word supporter of vrijwilliger

Wil je vrijwilliger worden bij VU Pride? We horen graag van je! Neem contact op via pride@vu.nl. Wil je supporter worden en onze updates ontvangen? Meld je hier aan als VU Pride supporter.

Pride Library

Op paarse vrijdag 2021 is onze Pride Library officieel geopend. In onze Pride Library vindt je honderden "regenboogboeken", zowel fictie, non-fictie en wetenschappelijk werk. Je kan de boeken uitlenen via het uitleensysteem van de universiteitsbibliotheek of er in de ruimte zelf van genieten. Ook kan je een van onze (queer) bordspelletjes spelen, en het is ook een ruimte voor amateurschrijvers, poetry slams en andere sociale activiteiten. Kom snel een kijkje nemen, je vindt de Pride Library in het hoofdgebouw op de 2e verdieping achter de liftengroep in de B-vleugel.

Meer over ons

 • Ontmoet onze commissies

  VU Pride heeft een aantal commissies. Stuur een mail naar pride@vu.nl als je lid wilt worden van één of meer commissies.

  DICK commissie (Diversity Inclusivity Community and Kindness) bekijkt ons materiaal en onze activiteiten of ze divers, inclusief en non-offensive zijn.

  Peer Support commissie organiseert de VU Pride TalkS! Dit zijn sessies die je bij kunt wonen om te praten over jouw dagelijkse ervaringen als LHBTQIA+ persoon.

  SCAF commissie (Science, Culture, Arts & Fun) zorgt voor leuke samenkomsten met onze supporters en vrienden. Eerder organiseerden we een pubquiz, een feest en nog veel meer.

  Academic commissie organiseert o.a. de Wild Wednesday Webinars, waarin een wetenschappers hun onderzoek naar LHBTQIA+ onderwerpen deelden.

  Bekijk ons YouTube kanaal voor eerdere webinars. Voor het academisch jaar 2021-2022 willen we nieuwe academische evenementen organiseren. Heb jij een onderwerp waar je meer over wilt weten? Of ben je een onderzoeker die bij wil dragen? Stuur ons een e-mail met jouw suggesties.

  Movie commissie wil films met LHBTQIA+’ers op de campus vertonen. VU Pride werkt samen met de Amsterdamse filmhuisorganisatie Rialto. 

  VU Pride Library commissie zorgt voor een eigen afdeling in de universiteitsbibliotheek met fictie- en non-fictieboeken over LGBTQIA+-onderwerpen.

  Inclusief curriculum commissie maakt materiaal om docenten en professoren te helpen hun colleges en vakken inclusiever te maken. Dit omvat informatie over geslacht, voornaamwoorden (pronouns) en meer.

 • Geen regenboog zonder regen: VU Pride TalkS! en meer

  Een van de manieren waarop we mensen bij elkaar brengen is via de peer support groep VU Pride TalkS! Elke maand bespreken we een ander onderwerp gerelateerd aan onze gemeenschap. Zo hebben we het op een avond gehad over genderexpressie en op een andere avond over mentale gezondheid als LGBTQIA+ persoon. VU Pride TalkS! is een veilige plek voor mensen om ervaringen te delen, te ventileren en elkaar op te peppen. Het was geweldig dat we dat gemeenschapsgevoel ook tijdens de pandemie online konden bieden. Sessies worden hier op onze website en op onze Instagram-pagina aangekondigd.

  Er zijn ook veel andere initiatieven op de campus gericht op welzijn, die je hier kunt vinden. 

  Als je je depressief of suïcidaal voelt, neem dan contact op met het sociaal veiligheidsteam van VU Amsterdam. Meer informatie vind je hier en je kunt ook contact opnemen met de regiehouders sociale veiligheid (zie hieronder onder “Sociale veiligheid @ VU).

  Je kan je ook aanmelden voor Praat Online, dit is een online programma vanuit Rijksuniversiteit Groningen voor personen met suïcidale gedachtes en hoe ermee om te gaan. 

  Er is een samenwerking van de VU met Gezonde Boel, zij bieden e-learnings aan over verschillende onderwerpen, neem eens een kijkje

 • Sociale Veiligheid @ VU Amsterdam

  De Vrije Universiteit Amsterdam tolereert geen enkele vorm van discriminatie, intimidatie, pesten, seksuele intimidatie of ander gedrag dat in strijd is met haar principes. Dit is ongewenst gedrag en hoort niet thuis bij de VU. Elke vorm van gedrag of communicatie die jou een onveilig gevoel geeft of je bang maakt, is het waard om te melden. Voor het melden van dergelijk gedrag, of voor het stellen van een vraag, kun je contact opnemen met de regiehouders sociale veiligheid. Meer informatie en contactgegevens vindt je op deze pagina.

 • Wat we hebben bereikt

  • Een serie maandelijkse webinars, volledig gericht op queer wetenschap! De Wild Wednesday Webinars.
  • In samenwerking met het IT-team van de VU zijn de voornaamwoordopties (pronouns) op zowel Zoom als Canvas aangepast om meer inclusief te zijn.
  • Een maandelijkse peer-support groep, verschillende filmavonden, karaoke avonden, 'VU Pride Social Hour' en nog veel meer leuke evenementen.
  • Een werkgroep bi+ issues, om deze - vaak over het hoofd geziene - groep hun welverdiende plek te geven binnen de gemeenschap.
  • Een lijst met meer dan 1.000 boeken die binnenkort in de Pride Bibliotheek te vinden en te lenen zullen zijn.
  • Materialen ontwikkelen en delen om de curricula aan de VU inclusiever te maken op het gebied van seksuele- en genderdiversiteit.
  • Een netwerk met acht studentambassadeurs, op verschillende faculteiten.
  • Beleidsmakers aan de VU informeren over de noodzaak van genderinclusieve toiletten. De eerste toiletten zijn er al, en hopelijk volgen er nog veel meer!
  • En nog veel, veel meer. Wil je alles horen over wat we bereikt hebben? Schrijf je dan in als VU Pride supporter!

Contact

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op! En meld je aan via het formulier als je VU Pride supporter wilt worden en onze nieuwsbrief wilt ontvangen.

Volg ons op Instagram om op de hoogte te blijven, en via Youtube kan je eerdere evenementen opnieuw beleven