Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Creating the Commons (2023)

Onder de noemer Open Science streeft de wetenschap naar meer transparantie en brede toegankelijkheid. Ook in de kunst wordt er steeds vaker in en vanuit het collectief gewerkt. Idealen als gelijkwaardigheid, collectief belang en duurzaamheid liggen hieraan ten grondslag. De nieuwe expositie Creating the Commons in de VU ART SCIENCE gallery onderzoekt de open productie van kunst en wetenschap van binnenuit. De expo opent op 11 mei, van 17 tot 19 uur, en loopt tot en met 31 oktober 2023.

Tijdens de expositie Creating the Commons delen diverse kunstenaars en wetenschappers hun werkwijze met het publiek, in presentaties, performances, workshops en gesprekken. Hierin komen verschillende dilemma’s rondom auteurschap, inclusie en toegankelijkheid en zeggenschap aan bod.

Data versus ervaring
Wat maakt kennis toegankelijk? Het wetenschappelijk project Cooperation Databank (CoDa) creëert een meta-analyse om bestaande onderzoeksdata over sociaal gedrag doorzoekbaar te maken. Het kunstenaarsduo Semiconductor maakt wetenschappelijke data over de levensduur van sterren juist toegankelijk door deze om te zetten in een perceptieve ervaring. Beiden zoeken naar nieuwe vertalingen via het gebruik van bestaande bronnen, om zo die bronnen meer inzichtelijk te maken.

Streven naar inclusie
In het werk van Aram Lee wordt de collectieve verbeelding ingezet om te speculeren hoe de toekomstige habitat van etnografische objecten er zou kunnen uitzien. Inclusie en participatie spelen ook een belangrijke rol in het werk van wetenschapper Luisa Schneider die mensen zonder huisvesting betrekt in haar onderzoek en het project Negotiating Health dat ervaringen van zorgmedewerkers met diverse achtergronden samenbrengt.

Collectieve soep
Het kunstenaarscollectief Sunflower Soup wil autoriteit en hiërarchie opheffen. In hun werkproces geven de kunstenaars bewust ruimte aan elkaars handelingen maar ook aan die van grondstoffen, planten en het publiek, zodanig dat niet meer is na te gaan wie wat gemaakt heeft en een gemeenschappelijk bewustzijn ontstaat. Het spanningsveld tussen het collectief en het individu speelt ook een rol in het wetenschappelijke project CaRe & DaRe. De Case-study Research & Data Reuse ontwikkelt een nieuw proces om kwalitatieve onderzoeksdata die vanwege privacyredenen moeilijk te delen zijn, toch te kunnen delen.

Zeggenschap
Hoe te voorkomen dat commerciële bedrijven de collectieve inspanningen gaan beheren en dicteren? Zowel kunstenaars als wetenschappers proberen los te komen van de macht van commerciële bedrijven door zelf onafhankelijke platforms te bouwen. Met Common Garden creëert Constant Dullaart een platform gebaseerd op waarden die voor kunst belangrijk zijn. En SciPost is een zelfgebouw platform voor open publicatie opgericht vanuit het belang van academische vrijheid.

Creating the Commons
Expositie: 11 mei t/m 31 oktober 2023
VU ART SCIENCE gallery
Open dinsdag t/m zaterdag 12-18 uur
Voor actuele info over art science dialogues en deelnemers: www.artsciencegallery.nl

In samenwerking met: VU Open Science Programma, Open Science Community Amsterdam (OSCA), Network Institute, Project Omboeken, LI-MA en Sanneke Huisman

De gallery is open van dinsdag t/m zaterdag tussen 12 en 18 uur. De gallery host vertelt je graag meer over de expositie en de kunstwerken.

VU ART SCIENCE gallery

artsciencegallery@vu.nl

VU ART SCIENCE gallery
Nieuwe Universiteitsgebouw
De Boelelaan 1111
1081HV Amsterdam

Contactpersoon

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam