Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Project Omboeken

De Vrije Universiteit Amsterdam gaat 30 kilometer aan boeken op nieuwe manieren aanbieden. Wij hopen met dit project te laten zien wat een UB voor haar gebruiker kan betekenen wanneer bibliotheekmedewerkers hun comfortzone verlaten en durven af te wijken van een traditionele omgang met boeken.

Etalage van wetenschappelijke kennis 
Als brede en maatschappelijk georiënteerde universiteit wil de VU de wetenschap openstellen voor iedereen. De universiteitsbibliotheek is bij uitstek de etalage van wetenschappelijke kennis. Dat gebeurt steeds meer digitaal, maar boeken spelen nog altijd een sleutelrol. Boeken staan voor velen symbool voor geestelijke verrijking, nieuwsgierigheid, verhalen en kennis. En boeken vervullen een essentiële rol in het creëren van de inspirerende, toegankelijke plek centraal op de campus die de universiteitsbibliotheek is en wil zijn. 

Nieuwe werkwijzen 
Tegelijkertijd constateren we dat de omvangrijke boekencollectie van de VU – 30 kilometer aan boeken – op dit moment niet goed genoeg wordt benut. Te veel werken staan te verstoffen in het magazijn, terwijl ze wel degelijk een (academisch) publiek verdienen. Met het project Omboeken willen we de boeken dan ook beter ontsluiten en beter aanbieden aan het publiek. Dat betekent ook dat we experimenteren met nieuwe werkwijzen, bijvoorbeeld door meer mensen een rol te geven in het selecteren van boeken om prominent in de etalage of een themabibliotheek te zetten. Maar ook door boeken een nieuw leven te geven in kunst en door activiteiten rondom boeken te organiseren, zoals de Blind Book Date, Open Mic Nights en workshops over het maken van Little Free Libraries. 

Uit de comfortzone 
Het hoofddoel van Omboeken: de boeken van de VU beter zichtbaar en vindbaar maken, op een manier die ervoor zorgt dat ze echt meer worden geraadpleegd en gebruikt. De omvang van 30 kilometer aan boeken betekent dat we de collectie kritisch tegen het licht moeten houden. Dat geldt niet alleen voor de boeken die we anders willen aanbieden, maar ook voor boeken die in de loop der tijd minder relevant zijn geworden voor de bibliotheek. Voor die laatste categorie onderzoeken we of ze elders beter van pas kunnen komen. Dit doen we samen met diverse stakeholders. 

Themabibliotheken en meer #Omboeken

Wil je meer informatie?

Neem contact op!

l.voordewind@vu.nl

Contactpersoon