Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Career Services - Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen

FGB Career Services steunt je met de voorbereiding op je loopbaan

De Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen (FGB) vindt het belangrijk dat studenten Psychologie, Pedagogische Wetenschappen en Bewegingswetenschappen worden voorbereid op de arbeidsmarkt. Om die reden hebben de opleidingen hier in hun programma aandacht voor.

Naast de activiteiten op opleidingsniveau organiseert de faculteit netwerkbijeenkomsten met alumni en personen uit het werkveld, workshops en carrièredagen. Hiernaast worden er allerlei activiteiten georganiseerd door de studieverenigingen VSPVU en V.I.B. en zijn er VU brede initiatieven waar jij je als student bij kunt aansluiten. 

Op de Canvaspagina’s Carrière Psychologie, Carrière Pedagogische Wetenschappen en Carrière Bewegingswetenschappen vind je naast informatie rondom carrière-gerelateerde activiteiten ook algemene informatie, zoals links naar alle LinkedIn-groepen van de opleidingen, links naar loopbaantesten en aankondigingen van alle activiteiten. 

Om studenten zo goed mogelijk te informeren over hun carrière-mogelijkheden, heeft de faculteit de wens om de zichtbaarheid van haar alumni te vergroten. We zouden daarom graag een overzicht creëren van waar onze alumni werken en welke functies zij bekleden. Lijkt het je leuk om hier als alumnus aan bij te dragen, vul dan dit formulier in. 

Heb je een vacature of stageplaats die interessant kan zijn voor onze studenten? Neem contact met ons op.


Te behalen aantekeningen per opleiding

  • Na een bachelor- en masteropleiding Psychologie - Basisaantekening Psychodiagnostiek

    De Basisaantekening Psychodiagnostiek (BAPD) van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) garandeert dat afgestudeerde psychologen een basisniveau aan kennis en ervaring hebben in de algemene psychodiagnostiek. Psychodiagnostiek is één van de kerntaken in de praktijk van psychologen. Op basis van psychodiagnostisch onderzoek kan een psycholoog de juiste diagnose stellen en gefundeerde beslissingen nemen over behandeling

    Voor een BAPD dien je verschillende vakken af te ronden, een praktijkstage te lopen en drie casusverslagen te schrijven. 

    • De vereiste vakken maken deel uit van het bachelorprogramma van de VU. Als je je bachelor Psychologie aan de VU hebt gedaan, voldoe je dus automatisch aan de theoretische eisen voor de BAPD. Als je je bachelor Psychologie aan een andere universiteit hebt gedaan, moet je bij die universiteit het formulier ‘Checklist theoretische eisen BAPD (bachelor elders)’ laten invullen en die digitaal opsturen naar de studieadviseur, zodat gekeken kan worden naar eventuele deficiënties.
    • De praktijkstage (minimaal 200 uur is vereist voor de BAPD) is een verplicht deel van het masterprogramma.
    • Tijdens de stageperiode schrijf je drie casusverslagen over diagnostisch onderzoek dat je hebt verricht. Ook ontvang je minimaal 20 uur supervisie door een erkende supervisor. De docentsupervisor keurt de stageverslagen goed en ondertekent dan het casusformulier.

    Aanvraag BAPD en masterdiploma 

    Voldoe je aan alle criteria voor een BAPD? Dan dien je bij je bulaanvraag het aanvraagformulier BAPD met het getekende casusformulier te uploaden. Bekijk deze pagina voor meer informatie over het aanvragen van het masterdiploma en de nodige formulieren. Als de faculteit de BAPD toekent, registreert het NIP jouw Basisaantekening. Dit register is voor iedereen bij het NIP ter inzage. 

    LET OP: je BAPD kun je maximaal 6 maanden na je afstudeerdatum (dit is niet de datum van je buluitreiking!) bij de VU aanvragen. Dit is een harde deadline. Als je meer dan 6 maanden geleden bent afgestudeerd en je wilt je BAPD aanvragen, dan kun je daarvoor terecht bij de Open Universiteit.

  • Na een bachelor- en masteropleiding Pedagogische wetenschappen - Registratie NVO Basis-Orthopedagoog en Basisaantekening Diagnostiek

    Met de registratie NVO Basis-Orthopedagoog toon jij aan dat je als afgestudeerd orthopedagoog klaar bent voor de beroepspraktijk. Je wilt werken vanuit de beroepscode en voldoet aan de kwaliteitscriteria van de beroepsgroep. Het is een eerste stap in het klinische registratiesysteem NVO (Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen). De registratie geeft toegang tot klinische vervolgopleidingen tot Orthopedagoog-Generalist of GZ-Psycholoog. Je kunt de registratie aanvullen met een NVO Basisaantekening Diagnostiek. 

    Criteria voor registratie NVO Basis-pedagoog

    Pedagogische wetenschappen aan de VU is een geaccrediteerde opleiding voor de registratie NVO Basis-pedagoog. Na afronding van het bachelor en masterprogramma voldoe je automatisch aan de registratie-eisen. Dat geldt ook voor de Universitaire Pabo opleiding. Heb je een bachelor PW aan een andere Nederlandse universiteit gevolgd, ook dan voldoe je automatisch aan de registratie-eisen.

    Criteria voor registratie NVO Basis-orthopedagoog

    Na afronding van de bachelor Pedagogische Wetenschappen en de master Orthopedagogiek met klinische stage voldoe je automatisch aan de registratie-eisen. Dat geldt ook voor de Universitaire Pabo opleiding. Heb je een bachelor PW aan een andere Nederlandse universiteit gevolgd, ook dan voldoe je automatisch aan de registratie-eisen. 

    Criteria voor NVO Basisaantekening Diagnostiek

    Voor de Basisaantekening Diagnostiek schrijf je drie casusverslagen van diagnostisch onderzoek dat je tijdens je klinische stage hebt in de master hebt verricht. Als de VU supervisor alle drie de casusverslagen goedkeurt, laat je het casusformulier tekenen. Het getekende formulier voeg je bij de aanvraag van je masterdiploma in VU.nl. 

    Met deze verklaringen kun je bij de NVO de registraties aanvragen. Raadpleeg de NVO website voor meer informatie.

  • Na een pre-master en masteropleiding Pedagogische wetenschappen - Extra registratievakken

    Ook als pre-masterstudent kun je in aanmerking komen voor de registratie NVO Basis-Orthopedagoog en de Basisaantekening Diagnostiek. Daarvoor moet je naast de verplichte pre-master vakken en het Mastertraject orthopedagogiek met een klinische stage, de volgende vijf extra vakken behalen:

    • Periode 1 - Ontwikkeling en Psychopathologie [6 EC] P_BONTPSP

    • Periode 2 - Risicotaxatie [6 EC] P_BRISICO

    • Periode 4 - Neuropsychologie voor Pedagogen [6 EC] P_BNEUPED

    • Periode 5 - Persoonlijkheidsleer en Persoonlijkheidsonderzoek voor PMC [3 EC] P_PPERSON

    • Flexibel in te plannen - Vaardigheden voor PMC [1-9EC] (P_PVAARPMC);  Studenten die vóór 1 sept 2020 zijn gestart met de PMC hoeven dit vak niet te volgen)

    Volg deze vakken tijdens het pre-masterprogramma. Voor meer informatie over de kosten en aanmelden, zie de informatiepagina pre-master Pedagogische Wetenschappen

  • Postdoctorale opleiding

    Een postdoctorale opleiding is een vervolg op de masteropleiding (voorheen doctoraal). Naast je werkzaamheden als basis-psycholoog of basis-orthopedagoog in de beroepspraktijk, studeer je verder. Na afronding van de master Psychologie of Pedagogische wetenschappen kun je starten met de generalistische vervolgopleidingen tot GZ-Psycholoog, Psychotherapeut of Orthopedagoog-Generalist. Die opleidingen duren twee tot vier jaar. Specialistische postmasters (bijvoorbeeld de opleiding tot Klinisch Psycholoog) kun je alleen volgen als je eerst een generalistische postdoctorale opleiding hebt afgerond. Ook zijn er andere interessante opleidingsroutes en cursussen.

    Erkende opleidingsplek

    Voor een postdoctorale opleiding is een landelijk erkende opleidingsplek nodig. Daar werk je in de klinische praktijk van hulpverlening en zorg. Je verricht klinische werkzaamheden, waaronder (psycho)diagnostiek, indicatiestelling en behandeling. Parallel daaraan volg je supervisie en scholing. Tijdens de postmaster word je begeleid door ervaren collega's.

    BIG-register en beroepsvereniging

    Je kunt je na afronding van de postdoctorale opleidingen GZ-Psycholoog of Psychotherapeut laten inschrijven in het BIG-register. Dit BIG-register (Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) waarborgt de deskundigheid en kwaliteit van onder andere psychologen, artsen, apothekers en fysiotherapeuten. Als je een opleidingsroute hebt gevolgd, kun je je inschrijven bij een beroepsvereniging. Die beschermt bepaalde beroepen om de kwaliteit ervan te bewaken. Een registratie in het BIG-register of bij een beroepsvereniging geeft jou als professional een kwaliteitsstempel. Ook zorgt registratie dat behandelingen worden vergoed door zorgverzekeraars.

    Toelatingseisen postdoctorale opleidingen

    De postmasters die leiden tot BIG-registratie hebben een beperkt aantal plekken per jaar. Je zult moeten solliciteren op een opleidingsplek bij een landelijk erkende praktijkinstelling. Opleidingsplekken worden centraal bekendgemaakt via het SPON, het RINO en het PPO. Op basis van jouw sollicitatie draagt de praktijkinstelling je voor als kandidaat aan de hoofdopleider van het SPON, RINO of PPO. Die beslist na een persoonlijk gesprek definitief over toelating. Voor andere opleidingen en routes meld je rechtstreeks aan bij de opleiding, in overleg met jouw werkplek.

    Voorbereiding op postdoctorale opleiding

    Het is verstandig je al tijdens je studie voor te bereiden op een postdoctorale opleiding. Bij sollicitatie kijken opleiders sterk naar werkervaring. Zorg daarom dat je tijdens je bachelor- en masterprogramma relevante werkervaring opdoet. De faculteit helpt je graag zoeken naar vacatures. Ook goede cijfers zijn belangrijk. Hiermee laat je zien dat je de theorie beheerst.

  • LOGO-verklaring

    Als je solliciteert naar een opleidingsplek tot GZ-Psycholoog heb je een geldige LOGO-verklaring (Landelijk Overleg van GGZ-Opleidingsinstellingen) nodig. Die verklaring bewijst dat je een goede basis hebt om te kunnen starten met de opleiding. Je kunt de LOGO-verklaring aanvragen als je de master Psychologie of Pedagogische wetenschappen hebt afgerond, en bent getoetst op een aantal onderdelen (zie voor meer informatie hierover de website van LOGO-ggz). Daarnaast is de Basisaantekening Diagnostiek of de BAPD noodzakelijk voor aanvraag van de LOGO-verklaring.

    Vanaf 1 januari 2024 is het ook nodig om te voldoen aan de vooropleidingseisen van de LOGO-verklaring om aan het werk te kunnen als basispsycholoog. Als je je bachelor en master Psychologie aan de VU hebt gedaan en zowel een klinische minor als een klinische master hebt gedaan, dan voldoe je aan de vooropleidingseisen voor de LOGO-verklaring. Als je je bachelor Psychologie aan een andere universiteit hebt behaald, laat je eerst door die universiteit de ‘verklaring vooropleiding LOGO (bachelor elders)’ invullen. Vervolgens stuur je die verklaring digitaal op naar de studieadviseur, zodat gekeken kan worden naar eventuele deficiënties.

    Voor pedagogen geldt dat zij met hun NVO Basisaantekening Diagnostiek hun LOGO-verklaring kunnen aanvragen, als zij ook aan de overige vooropleidingseisen voor de LOGO-verklaring voldoen.”

  • Formulieren

Heb je vragen of advies nodig?

Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl o.v.v. je studentnummer

Stuur ons een bericht via de online chat (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). Op donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei is de studentenbalie wegens Hemelvaart gesloten.

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). Op donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei is de studentenbalie wegens Hemelvaart gesloten.

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (log in met je VUnetID)