Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Expo: (De)Constructing Spaces

Hoe kun je je verhouden tot het koloniale verleden? En de doorwerking ervan in het heden? Wat is er nodig om van de Vrije Universiteit Amsterdam echt een inclusieve universiteit te maken? Welke verborgen koloniale verhalen zijn verweven met de universiteit? Wat is de rol van de bijzondere collecties van de VU hierbinnen?

Verbanden, dynamieken, en ideeƫn uit het verleden hebben een continue invloed op het heden en de toekomst. Dit geldt ook voor de VU. In deze expositie willen we de machtsdynamieken uit het verleden van de universiteit benoemen, onthullen en bevragen: hoe werken deze door in het heden van de VU? Hiermee willen we een begin leveren voor het gesprek over het proces van dekolonisatie.

(De)Constructing spaces toont aan de hand van documenten en objecten uit de collecties de koloniale verwevenheid. Het verbindt de verhalen van wereldkaarten, de Amsterdamse bierbrouwerij van VU-financier Willem Hovy, rekeningen aan mevr. Idenburg-Deutz in hedendaags Indonesiƫ, maatschappij kritische studenten in Nederland en Papoea en kerstkaarten van de Evangelische Broeder Gemeenschap uit Suriname met elkaar, en met de grote koloniale machtsdynamieken.

De expositie (online en op de VU Campus) dient als startpunt voor een gesprek over het begin van dekolonisatie van de VU. Er zullen o.a. workshops georganiseerd worden door en voor studenten om het proces van dekolonisatie verder uit te werken, en te kijken hoe het speelt op de VU. Ook worden er rondleidingen en dialogen georganiseerd, voor studenten en medewerkers.

De expositie is samengesteld door Gyonne Goedhoop (Counter/Narratives) en Liselotte Neervoort (VU Universiteitsbibliotheek, Bijzondere Collecties), met dank aan Danny Soekarnsingh (VU Diversity Office) en Quinsy Gario (FGW VU).

(De)Constructing Spaces. Exhibition on colonial entanglement in the VU heritage collections

Erfgoedvitrine Universiteitsbibliotheek, Hoofdgebouw VU, 28 oktober 2021 t/m 28 januari 2022

(De)Constructing Spaces

Hoe kolonialisme verweven is met objecten uit de VU-collecties

Bekijk de tentoonstelling online

Meer weten over de erfgoedtentoonstellingen van de UB?

Neem contact op met José van Doorn, collectiebeheerder kunst en academisch erfgoed

j.a.van.doorn@vu.nl

Erfgoedvitrine Universiteitsbibliotheek
VU Hoofdgebouw, 1e verdieping
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam