Zoeken en vinden van bronnen
Als informatiespecialisten proberen we de digitale en fysieke UB-collectie zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij het huidige onderzoek en onderwijs aan de Faculteit Sociale Wetenschappen. Je kunt bij ons terecht met vragen over toegang tot bronnen en met aanschafsuggesties voor (e-)boeken, tijdschriften en databases die volgens jou missen in de collectie. Ook helpen we je graag met het zoeken naar de juiste bronnen voor je onderzoek, college, essay of scriptie. Op deze pagina vind je links naar de vakgebiedsgids voor Sociale Wetenschappen. Deze kunnen als startpunt dienen voor je zoektocht naar relevante bronnen.
UB-workshops literatuur zoeken voor studenten
Naast het beheren van de collectie verzorgen we workshops voor studenten. We verzorgen een aantal vaste workshops binnen de BA- en MA-programma’s van Sociale Wetenschappen waarin studenten leren om te gaan met de informatie-overload van de 21ste eeuw. Onderwerpen die aan bod komen zijn: hoe bepaal je wat voor bronnen je nodig hebt? Waar en hoe kun je het beste zoeken? Hoe vind je betrouwbare online informatie? Wanneer weet je of je genoeg bronnen hebt gevonden? Maar ook: hoe schrijf je je scriptie om tot een artikel voor een breed publiek? Ben je docent en heb je interesse in een dergelijke workshop als onderdeel van je cursus? We gaan graag in gesprek over de mogelijkheden.
Hulp bij het uitvoeren van literatuuronderzoek
Wij helpen onderzoekers met het uitvoeren van literatuuronderzoek. Dit kan een éénmalig gesprek zijn over hoe je efficiënt zoekt en welke bronnen beschikbaar zijn. Ook is het mogelijk dat informatiespecialisten literatuuronderzoek uitvoeren voor een systematisch review.
Andere vragen?
Voor onderzoekers, docenten en studenten Sociale Wetenschappen zijn wij het eerste aanspreekpunt voor alle bibliotheekgerelateerde vragen, bijvoorbeeld over open access publiceren van artikelen of onderwijsmaterialen, het gebruik van de bijzondere collecties in je onderwijs of onderzoek, het toepassen of ontwikkelen van innovatieve onderwijstools, het maken van kennisclips of 3D-prints, of het verzamelen of visualiseren van de data binnen een project. Indien nodig brengen we je graag in contact met de betreffende specialisten binnen de UB.