Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

BRAM: lessen uit het persoonlijke leven van Abraham Kuyper (2020)

Op 29 oktober 2020, de 183ste geboortedag van Abraham Kuyper, is de expositie ‘BRAM geopend. Deze expositie geeft je een kijkje in het persoonlijk leven van de altijd drukke en zeer veelzijdige Bram. Een man ‘met twee gezichten’: publiekelijk bekend als ‘Abraham de Geweldige’, privé een liefhebbende, onzekere vader en echtgenoot. Hoe kon hij zo productief zijn, wat deed hij om te ontspannen, en wat kunnen wij van hem leren?

Strak regime inclusief ‘verplichte’ vakanties
Predikant, politicus, hoogleraar, journalist, schrijver én oprichter van de Vrije Universiteit: Abraham Kuyper was het allemaal. In alles wat hij deed was hij even gedreven en productief. Hoe kreeg hij dat voor elkaar en hoe bleef hij gezond? Hij volgde een strak regime inclusief ‘verplichte’ vakanties en wandelpauzes. Al tijdens zijn studie en ook later als kamerlid kampte hij met overspannenheid. Sanatoria, klimmen in de Alpen en verre reizen zorgden voor ontspanning.

Confrontaties met zichzelf en anderen
Bram stelde hoge eisen aan zichzelf én aan zijn omgeving. Dit leidde geregeld tot confrontaties met zichzelf en anderen. Hij ging de geschiedenis in als ‘een streng gereformeerde’. Maar als we nader kijken, kwamen zijn daden lang niet altijd overeen met zijn eigen grote theorieën.

Herkenbare worstelingen?
Ook nu kampen velen van ons, soms al op jonge leeftijd, met een burn-out. We zoeken naar manieren om te ontspannen (wellness) en om onze malende gedachten tot stilstand te brengen (mindfulness). Ook wij zoeken naar bevestiging en worstelen om van gewoontes af te komen waarvan we weten dat ze schadelijk zijn. En hoe doen wij dat zelf: laten we de buitenwereld (via social media) alleen onze successen zien - zoals Bram in de krant deed - of durven we onze kwetsbaarheid onder ogen te zien en te tonen?
 
Universeel en tijdloos
Misschien zien we in Bram ook wel iets van onszelf terug… Herkenbare verlangens en worstelingen? Deze tentoonstelling pretendeert geen antwoorden te geven, maar zet je misschien wel aan tot reflectie, en laat zien dat de worstelingen van het leven universeel en tijdloos zijn. 

Bekijk de online expositie

Liselotte Neervoort : Het scheepje van Kuyper

Abraham Kuyper was een idealist en een streber. Hij eiste veel van zichzelf. Toen hij 23 jaar oud was werd het hem even te veel. Hij kreeg een inzinking. Voor herstel vertrekt hij naar zijn toekomstige schoonfamilie in Rotterdam. Maar Kuyper kan maar niet stil zitten. Als hij langs de haven wandelt krijgt hij een idee. Hij gaat een miniatuurschip bouwen: de Johanna, naar zijn geliefde verloofde.

Meer verhalen

  • Het dodenmasker van Kuyper

    Dodenmaskers zijn er in Nederland maar weinig gemaakt. Naast koningen Willem II en Willem III, zijn het vooral letterkundige en kunstenaar van wie het gezicht na de dood op deze wijze is vastgelegd. Dupuis, de kunstenaar die ook het marmeren borstbeeld van Kuyper (dat nu naast de Aula in het VU-hoofdgebouw staat) heeft gemaakt, komt op eigen initiatief langs om de afdruk te maken. Er zijn nog drie dodenmaskers van Bram overgebleven, waarvan twee in de collectie van de VU. Bekijk de video

Andere exposities

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam