Waarom roddelen mensen? En is roddelen altijd slecht? Volgens hoogleraar Organisatiegedrag Bianca Beersma is het praten over anderen zeker niet altijd negatief. “Je kunt ook positieve dingen zeggen over mensen als ze er niet bij zijn, en zelfs als je wel negatieve dingen zegt kan dat toch heel effectief zijn. Teams en organisaties kunnen er beter door functioneren.”
Hoogleraar Bianca Beersma doet al jaren onderzoek naar de motieven, het nut en de nadelen van roddelen op de werkvloer. In haar onderzoek kijkt ze naar of het motief achter een roddel een belangrijke rol speelt bij het effect dat roddelen heeft. “Mensen kunnen roddelen vanwege verschillende redenen: iemand zwart willen maken, sociaal vermaak, of de groep beschermen tegenover normovertreders. De vraag is of ontvangers dat door hebben en of het uitmaakt voor de gevolgen van roddelen.” De kans is groot dat roddelen leidt tot eenvormigheid van groepen. Of dat positief uitpakt voor een groep, ligt aan de taak van de groep. Bijvoorbeeld op een werkplek waar mensen vooral vergelijkbare administratieve taken uitvoeren kan het positief uitpakken, maar een plek waar meer creativiteit komt kijken, kan conformeren aan de groep door groepsdruk juist slecht uitpakken.”
Beersma hoop met haar onderzoek in beeld te brengen wanneer roddelen positief of negatief uitpakt voor groepen, zodat het roddelen wellicht ingezet kan worden als interventie techniek om de samenwerking en werksfeer binnen een organisatie te verbeteren.