Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Vruchtbaarheid in gevaar

Het is zeer aannemelijk is dat door de mens gemaakte chemicaliën die het hormoonsysteem verstoren, bijdragen aan onvruchtbaarheid bij vrouwen. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek onder leiding van VU-hoogleraar Toxicologie Majorie van Duursen. Hormoonverstorende stoffen zitten in plastic, elektronica en cosmetica, maar kunnen ook in je eten terechtkomen, bijvoorbeeld als je voedsel in plastic bakjes verwarmt in de magnetron.

Eén op de zes vrouwen heeft problemen met zwanger worden of het voldragen van de zwangerschap. Het aantal vruchtbaarheidsbehandelingen stijgt, maar het aantal behandelingen dat succes heeft blijft gelijk. Bij ongeveer één op de vier stellen zijn eierstokstoornissen de oorzaak van de vruchtbaarheidsproblemen. De eierstokken zijn belangrijk voor de hormoonproductie en de vorming van eicellen (oöcyten). Het is dan ook zeer aannemelijk dat door de mens gemaakte hormoonverstorende stoffen leiden tot meer onvruchtbaarheid.

Chemische stoffen in vloeistof rond eicellen
in het FREIA-onderzoek werd van 185 Zweedse vrouwen en 148 Estse vrouwen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen, de vloeistof rond de eicellen (folliculaire vloeistof) getest op 59 vermoedelijke en bekende hormoonverstorende chemicaliën. In alle folliculaire vloeistoffen werden meerdere chemische stoffen gevonden. In meer dan 90 procent van de folliculaire vloeistoffen ging dat om drie metabolieten van de weekmaker DEHP, het conserveermiddel methylparabeen en zes soorten PFAS, bekend van de anti-aanbaklagen in pannen. 

Minder kans op (succesvolle) zwangerschap
De eierstokken van vrouwen met hogere gehaltes aan DEHP, methylparabeen en mogelijk PFUnDA en PFOA reageerden minder op vruchtbaarheidsbehandelingen. Ook leken sommige PFAS de kans op een succesvolle zwangerschap door een vruchtbaarheidsbehandeling te verminderen. Alle resultaten van het onderzoek, onder leiding van toxicoloog Majorie van Duursen en met analytisch chemicus Marja Lamoree van de Vrije Universiteit Amsterdam, zijn gepubliceerd in Environmental Research

Betere maatregelen nodig tegen hormoonverstorende stoffen
Hormoonverstorende stoffen zitten in heel veel producten, zoals plastics, elektronica en cosmetica, maar ze kunnen ook in je eten terechtkomen, bijvoorbeeld als je voedsel in plastic bakjes verwarmt in de magnetron. De onderzoeksresultaten laten eens te meer zien dat er betere maatregelen moeten komen om blootstelling aan deze stoffen te verminderen.

Onlangs wijdde Nieuwsuur een uitzending aan de invloed van hormoonverstorende stoffen op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen, waarin Majorie van Duursen vertelt over onderzoek dat aan de VU hiernaar wordt gedaan. 

Bekijk ook

Meer onderzoek