Door de COVID-19-pandemie is een groot deel van de wereld in meerdere crises tegelijk beland: een volksgezondheidscrisis, een economische crisis, een ongelijkheidscrisis, een kenniscrisis en een morele crisis.
Om op een rechtvaardige, gelijkwaardige en verantwoordelijke manier door deze crises heen te komen, zijn verschillende soorten kennis en waardearticulaties vereist, en kennisinfrastructuur voor het afwegen en verbinden daarvan. Een disciplinaire aanpak volstaat niet: één aspect van het probleem oplossen, verergert andere aspecten en veroorzaakt nieuwe, onvoorziene problemen. Een alternatief voor mono- of multidisciplinair onderzoek is een transdisciplinaire benadering die onderzoek en (beleids)acties verweeft.
Aura Timen, bijzonder hoogleraar aan het Athena Instituut en hoofd van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM, doet samen met onderzoekers Teun Zuiderent-Jerak, Linda van de Burgwal, Frank Kupper, Elena Syurina en Tjerk Jan Schuitmaker, transdisciplinair onderzoek naar de respons op uitbraken van infectieziekten. Zij analyseren de effecten van maatregelen voor burgers, reflecteren op de framing van problemen en oplossingen, en ontwikkelen innovatieve methoden om kennis en ervaring van verschillende groepen te betrekken bij crisismaatregelen. Deze aanpak integreert wetenschappelijke en andere soorten kennis en draagt bij aan een betere, inclusievere aanpak van uitbraken, nu en in de toekomst.
Bekijk hier de oratie van Aura Timen.