Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Opsporen van voedselfraude

Het paardenvleesschandaal in Europa en het melamineschandaal in China hebben laten zien hoe kwetsbaar en gevoelig de voedselindustrie is voor fraude. Wat gaat er mis en hoe kan dit voorkomen worden?

VU-criminoloog Wim Huisman heeft samen met onderzoekers van Wageningen University Research, PwC en SSAFE de Food Fraud Vulnerability Assessment tool ontwikkeld waarmee de kwetsbaarheid van voedselketens en bedrijven binnen die ketens voor voedselfraude beoordeeld kan worden. Deze tool wordt gebruikt door bedrijven die melk, specerijen, olijfolie en biologisch voedsel produceren en tevens door restaurants en cateringbedrijven. Het blijkt dat met name de restaurants en cateringbedrijven een verhoogd risico op voedselfraude lopen. Zij scoorden op 40% van de fraude indicatoren. Dit is aanzienlijk meer dan de resultaten bij de groothandels, retailorganisaties en voedselproducenten. Kleine én exclusieve restaurants bleken het meest kwetsbaar. Hier wordt de herkomst van voedsel minder adequaat gecontroleerd. 

Voedselproducenten kunnen met de tool inschatten hoe gevoelig hun producten zijn voor voedselfraude.

Bekijk ook

Partners

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam