Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Machines met sociale vaardigheden

AI-systemen en applicaties komen we inmiddels overal in ons dagelijks leven tegen. Aan de interactie met die technologie is nog enorm veel te verbeteren. Koen Hindriks wil daarom robots sociaal intelligenter maken.

Met zijn onderzoeksgroep Social AI werkt Koen Hindriks, hoogleraar Artificial Intelligence, aan sociaal intelligentere robots en het natuurlijker maken van interactie tussen mens en robot. Want als deze elkaar beter gaan begrijpen, kunnen ze beter samenwerken. Daarmee kunnen we bijvoorbeeld zorgverleners en leraren ondersteunen in hun werk, door de inzet van sociaal vaardige, slimme én geduldige robotassistenten.

Sociale interactie tussen mensen is een complex proces, waarbij factoren als gedeelde achtergrondkennis, intonatie en context cruciaal zijn. Hoe kunnen we kunstmatig intelligente systemen daarin vaardiger maken? Hindriks is expert in de sociale robotica, oprichter van Interactive Robotics en deelnemer aan het grootste AI-onderzoeksproject in de Nederlandse geschiedenis: Hybrid Intelligence. 

Hindriks: “Ik gebruik cognitieve agent technologie, Dual Process Theory en de Systems 1 en 2 interpretatie van Daniel Kahneman op menselijke intuïtie en redenering, als richtlijn voor het ontwikkelen van sociaal bewuste en sociaal interactieve machines. De uitdaging is om een Social Interaction Architecture (SIA) te ontwerpen voor een generieke Personal Interactive Assistant (PIA). Met andere woorden, we maken slimme software die kunstmatige intelligentie toepast om mensen beter te begrijpen en de interactie met mensen makkelijker en toegankelijker te maken. We proberen dat beschikbaar te maken voor allerlei apparaten van robots tot en met je smartphone."

Bekijk ook

Over dit onderzoek

Hoofdonderzoeker

Faculteit

Onderzoeksafdeling

Profielthema