Het onderzoek ‘God in Nederland’ is sinds 1966 dé sleutel om het religieuze landschap van ons land te doorgronden en te begrijpen hoe religie zich door de decennia heen heeft ontwikkeld. De enquête wordt eens in de tien jaar gehouden, waardoor deze een uniek inzicht geeft in de ontwikkelingen die plaatsvinden op religieus gebied binnen de Nederlandse samenleving.
Trendbreuk
Waar Nederland in 1966 nog een overwegend christelijk land was, is vandaag de dag nog maar 27% lid van een kerk of religieus verband. Tien jaar geleden was dit nog 32%. Er is echter sprake van een trendbreuk: generatie Z is positiever over kerk en geloof dan de voorgaande generatie. Dit blijkt uit de nieuwste resultaten van 'God in Nederland.'
Het onderzoek is deze keer uitgevoerd door Joris Kregting en Paul Vermeer van de Radboud Universiteit in samenwerking met HDC Centre for Religious History van de Vrije Universiteit Amsterdam en KRO-NCRV. Voor het onderzoek zijn bijna 1700 Nederlanders ondervraagd.
Dodenherdenking
Sociale netwerken hebben de plaats van kerken ingenomen als het gaat om het voelen van verbinding en het vertrouwen in andere mensen. Sportclubs spelen hierbij een grote rol en 75% van alle ondervraagden voelen zich tijdens de Dodenherdenking op 4 mei verbonden met hun landgenoten.
'God in Nederland' symposium
Op 25 april organiseert het HDC Centre for Religious History het symposium 'God in Nederland 1966-2024' op de campus van de Vrije Universiteit Amsterdam. Theoloog der Nederlanden Mirella Klomp en religiewetenschapper Peter van Rooden geven wetenschappelijk commentaar op de onderzoeksresultaten. Tijdens het symposium wordt ook het boek God in Nederland 1966-2025 gepresenteerd. Het boek is te bestellen via het hdc@vu.nl.
Tentoonstelling
Bij de Universiteitsbibliotheek VU is van donderdag 3 april tot en met donderdag 15 mei de tentoonstelling 'God in Nederland MMXXV' te zien met stukken uit de collecties HDC|Protestants erfgoed, Handschriften en Oude Drukken, en de Kaartencollectie.