Op 25 april 2025 wordt aan de Vrije Universiteit Amsterdam het onderzoek ‘God in Nederland’ gepresenteerd. Dit is een grote enquête naar de geloofsopvattingen en religieuze praktijken van Nederlanders aan de hand van een uitgebreide vragenlijst, die in het najaar van 2024 door een representatieve groep van bijna 1700 personen van 17 jaar en ouder is ingevuld. Het is de zesde keer dat deze enquête is gehouden: eerdere edities zijn van 1966, 1979, 1996, 2006 en 2015.
Deze nieuwe enquête was een mooie aanleiding om een greep uit de verschillende erfgoedcollecties bij Bijzondere Collecties tentoon te stellen.
Persoonlijke geloofsbeleving
Waar statistisch onderzoek en enquêtes vooral een feitelijk beeld geven, is het daarnaast ook interessant om te kijken naar wat er te vinden is over persoonlijke geloofsbeleving. Zo heeft Cornelis Mijburg aan het begin van de 19e eeuw een geheel overzicht geschreven van alle kerken in de verschillende dorpen in het Noorderkwartier, gebied ten noorden van het IJ. Dit boek is een goed voorbeeld van wat voor belangrijke rol religie speelde in het leven van het grootste deel van de Nederlanders.
De blikvanger van de tentoonstelling is een schilderij waarop een meisje is afgebeeld met haar hand op een bijbel met zilverbeslag. Een mooi voorbeeld van het uitbeelden van persoonlijke devotie in de vroegmoderne tijd op een schilderij. En extra bijzonder is dat een dergelijke bijbel geen gemeengoed was voor iedereen. Zo laat een schilderij als deze veel persoonlijke aspecten zien van de invloed van religie op het persoonlijke leven van mensen.
Dit en meer voorbeelden zijn te zien in de tentoonstelling. Deze is te zien in de erfgoedvitrine van de UB op de 1e verdieping van het VU Hoofdgebouw en loopt van 3 april tot 17 mei 2025.