Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Verbreed en verdiep je leiderschap

Werken aan je eigen praktijktheorie over Publiek Leiderschap in drie geïntegreerde leerlijnen. 

De unieke combinatie van theorie, praktijk en persoonlijke ontwikkeling zorgt ervoor dat je de keuzes waar je als leidinggevende of ervaren professional voor staat bewuster kunt maken.

  1. De cognitieve leerlijn: waarbij state-of-the-art academische kennis op een aantal relevante kennisdomeinen wordt uitgediept en vervolgens gerelateerd aan de praktijk. Diverse hoogleraren en wetenschappers verzorgen diverse interactieve colleges.
  2. De praktijk leerlijn: waarbij academische kennis wordt ingezet om vanuit verschillende perspectieven de vraagstukken van de deelnemers uit de dagelijkse praktijk te duiden.
  3. De individuele ontdekkende leerlijn: gericht op persoonlijke leiderschapsontwikkeling door middel van intervisie en reflectie op het eigen functioneren in relatie tot de eigen organisatievraagstukken.

De opleiding Publiek Leiderschap bestaat uit één losse dag, vier maal een tweedaagse bijeenkomst en een vierdaagse studiereis naar Brussel. De modules omvatten verschillende elementen:

  • Verkenning van het thema op basis van een korte inleiding, eigen casuïstiek en vragen.
  • Actuele kennis over het betreffende onderwerp in de vorm van een interactieve theoretische bijdrage door een 
  • inhoudsdeskundige.
  • Gastsprekers die het thema vanuit een eigen invalshoek en ervaring belichten.
  • Het vertalen van de opgedane kennis, inzichten en ervaringen naar het eigen handelen en casuïstiek.
  • Opdrachten en oefeningen die deelnemers uitdagen hun inzichten te beproeven en grenzen te verleggen.
  • Het formuleren van een persoonlijke leeropgave voor de leergang in de eerste module en bespreking van de voortgang tijdens elke volgende module.
  • Tijdens de eerste dag en het laatste dagdeel van iedere tweedaagse intervisie onder begeleiding van de leermanager om dagelijkse casuïstiek uit te diepen.

Het programma wordt verzorgd op verschillende locties in Nederland. Module 2 bestaat uit 4 aaneengesloten dagen in Brussel. De opbouw van het programma is als volgt:

Module 1 – vrijdag 23 mei 2025, 9.30-17.00 uur

Start van de leergang: Ken uzelf 

Locatie: Vrije Universiteit Amsterdam

Docenten: Lonneke Korenromp en Prof. dr. Tjerk Budding. Gastspreker: Dr. Mattheus Wassenaar (IL&T)

Deze eerste module staat in het teken van de start van de leergang en het leren over jezelf in de context waarin je werkt. Na de kennismaking gaan we dieper in op de kennis vanuit de sociale psychologie over groepen en gedragspatronen bij overbelasting en stress. In de middag en de avond staat in een verdiepende kennismaking je levenslijn centraal, de mogelijke patronen die daarin zijn ontstaan en wat het betekent voor je persoonlijke leeropgave tijdens de leergang.

Gastspreker Mattheus Wassenaar zal aan het einde van de ochtend een bijdrage leveren en vertellen over zijn visie op publiek leiderschap en zijn eigen ontwikkeling op dat vlak.

Module 2 - dinsdag 17 tot en met vrijdag 20 juni 2025

Europese Unie: kans en bedreiging

Locatie: Brussel

Tijdens deze reis ontdek je hoe Europa en de Europese Unie een rol spelen in jouw organisatie. Met bezoeken aan onder andere het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Permanente Vertegenwoordiging

Module 3 – donderdag 11 en vrijdag 12 september 2025

HR & De Publieke Manager

Locatie: U Parkhotel in Enschede

Docenten: Prof. dr. Zeger van der Wal

Als manager in de (semi-)publieke sector sta je voor complexe uitdagingen in een snel veranderende wereld. Digitalisering van dienstverlening, veeleisende burgers, politieke dynamiek en nieuwe generaties werknemers vragen om een innovatieve aanpak. Tegelijkertijd biedt de VUCA-wereld (volatility, uncertainty, complexity, ambiguity) unieke kansen om samen met diverse stakeholders en nieuwe technologische mogelijkheden tot betere en effectievere oplossingen te komen. Dit vraagt om vernieuwende rollen, waarden en competenties van zowel leidinggevenden als HR-professionals.

Tijdens deze tweedaagse worden deze complexe trends vertaald naar praktische inzichten en handelingsperspectieven. Zeven kerncompetenties voor leiderschap staan centraal, waarbij je leert hoe strategisch HRM innovatie kan stimuleren en hoe je jouw organisatie toekomstbestendig maakt!

Module 4 – donderdag 4 en vrijdag 5 december

Financieel management en bedrijfsvoering

Locatie: U Parkhotel in Enschede

Docent: Dr. Johan de Kruijf

Het beheersen van de belangrijkste financiële concepten in het openbaar bestuur is voor jou als manager, leidinggevende of beleidsadviseur van grote meerwaarde. Aan (semi-) publieke organisaties worden vaak extra eisen gesteld op het vlak van financieel management. De politiek is immers vaak de belangrijkste opdrachtgever en meestal ook de partij die in de vorm van subsidies en uitkeringen zorgt voor de financiering. Ook brengt de maatschappelijke omgeving een bijzondere dynamiek met zich mee, zoals meer eisen op het vlak van transparantie en verantwoording,

Tijdens deze tweedaagse gaan we met elkaar in gesprek over deze dynamiek. Je leert hoe je financiële rapportages kan doorgronden en neemt kennis van de belangrijkste technieken op het vlak van financieel management. Ook verkennen we wie welke verantwoordelijkheden heeft op het vlak van financieel management.

Module 5 – donderdag 5 en vrijdag 6 februari

Strategie, beleid en politiek

Locatie: U Parkhotel in Enschede

Docent: Prof. dr. René Torenvlied

Politiek, beleid en sturing lijken nauw met elkaar verweven. Maar... ze moeten ook los van elkaar duidelijk worden gedefinieerd. Politiek gaat over hoe de samenleving problemen moet aanpakken. Maatschappelijke waarden spelen hierbij een grote rol. Beleid gaat veel meer over voornemens, keuzes en acties gericht op de sturing van maatschappelijke problemen. Dan wordt het ingewikkeld.

Wat is precies een probleem en wie bepaalt dat? Vaak is er een grote discrepantie tussen hoe burgers en bestuurders problemen ervaren. Beleid betekent dat bepaalde doelen kunnen worden bereikt met inzet van tijd en middelen: rationeel en doelbewust. Maatschappelijke kwesties passen vaak niet zo goed in dit profiel. Die zijn eerder dynamisch, omvangrijk en complex. Iedereen die betrokken is heeft een andere visie en een ander belang. Hoe geef je hier sturing aan?

Module 6 – donderdag 9 en vrijdag 10 april

Ethiek en Publieke Waarden

Locatie: U Parkhotel in Enschede

Beoogde docenten: Dr. Jan Peter Bergen

Hoe maak je als professional in de publieke sector écht het verschil? In een tijd van toenemende

maatschappelijke uitdagingen en groeiende roep om transparantie is het essentieel om verder te kijken dan alleen cijfers en resultaten. Deze tweedaagse biedt je de tools en inzichten om besluiten te nemen die niet alleen effectief zijn, maar ook rekening houden met fundamentele publieke waarden zoals rechtvaardigheid, welzijn en toegankelijkheid. Ontdek hoe je ethische principes kunt integreren in complexe besluitvormingsprocessen en leer bijdragen aan duurzame, breed gedragen oplossingen

Publiek beleid en management zijn onlosmakelijk verbonden met ethiek. Keuzes die managers maken, hebben verregaande gevolgen in termen van centrale ethische waarden zoals welzijn, privacy, veiligheid, eigenbeschikking, duurzaamheid, vrijheid en autonomie, diversiteit, rechtvaardigheid en nog veel meer. In deze masterclass zetten we die centrale ethische, publieke waarden centraal. Waar komen ze vandaan en wat betekenen ze? Wat maakt ze nu zo belangrijk? Hoe maken we afwegingen tussen verschillende waarden wanneer dat nodig is? En zeker niet allerminst: hoe integreren we die ethische waarden op een expliciete manier in het evalueren en vormgeven van processen en bestuurskundige en/of technische interventies, en wat is de rol van stakeholders daarin?

Wil je meer weten?

Neem contact met ons op.

Vrije Universiteit Amsterdam
Het Zijlstra Center
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam

Volg ons

Contactpersoon

  • Marieke van den Bedem
  • Programma coördinator
  • Jacqueline Serry
  • Programma coördinator
  • Esther Siesling
  • Programma coördinator

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam