Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Verdieping binnen de Boeddhistische traditie

Postacademische ambtsopleiding boeddhistisch geestelijk verzorger

Een boeddhistisch geestelijk verzorger begeleidt individuen, groepen of organisaties bij vragen die ontstaan binnen de huidige, complexe, multi-denominatieve en multiculturele Nederlandse samenleving.

Inleidingsvideo

Studenten bouwen in de opleiding voort op wetenschappelijke vaardigheden en ontwikkelen het vermogen om vanuit de eigen boeddhistische traditie met de diversiteit van de verschillende boeddhistische tradities in Nederland om te gaan en traditie-overstijgend te denken en handelen. Op verzoek van elke boeddhist afzonderlijk, van een groep boeddhisten, of van een maatschappelijke of een religieuze organisatie zal de boeddhistisch geestelijk verzorger leiding en begeleiding geven aan religieuze activiteiten. Daarnaast moet de boeddhistisch geestelijk verzorger ook kunnen omgaan met interreligieuze diversiteit, zoals de relatie met het christendom, het humanisme en de islam. In deze context is een academisch denk- en werkniveau vereist. Dit niveau is vaak ook een eis van de werkgever en de beroepsvereniging.

Studenten bouwen in de opleiding voort op wetenschappelijke vaardigheden en ontwikkelen het vermogen om vanuit de eigen boeddhistische traditie met de diversiteit van de verschillende boeddhistische tradities in Nederland om te gaan en traditie-overstijgend te denken en handelen. Verder wordt mogelijkheid gegeven aan het verwerven van waardigheden in een internationaal verband van Boeddhistisch Geestelijke Verzorging (sommige elementen van de opleiding kunnen na afspraak in het Engels worden verzorgd). Op verzoek van elke boeddhist afzonderlijk, van een groep boeddhisten, of van een maatschappelijke of een religieuze organisatie zal de boeddhistisch geestelijk verzorger leiding en begeleiding geven aan religieuze activiteiten en het begrijpen en oplossen van geestelijke vraagstukken. Daarnaast moet de boeddhistisch geestelijk verzorger ook kunnen omgaan met interreligieuze diversiteit, zoals de relatie met het christendom, het humanisme en de islam. In deze context is een academisch denk- en werkniveau vereist. Dit niveau is vaak ook een eis van de werkgever en de beroepsvereniging.

De opleiding wordt verzorgd door het Boeddhistische seminarie aan de VU.

Rector:

prof. dr. Bee Scherer

Coördinator:

dr. Elza Kuyk 

Docenten:

Bart van den Bosse, MA

Ulli Fischer, MA

dr. Sunil Kariyakarawana

dr. Henk Blezer

Heb je vragen of wil je meer weten over je zending?

Stuur ons een mail