Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Een inspirerende match tussen wetenschap en praktijk

Je wordt opgeleid tot veranderkundige professional die een multidisciplinair repertoire heeft en in staat is gedragswetenschappelijk en bedrijfskundig onderzoek uit te voeren ten behoeve van wetenschap en praktijk.

Er zijn diverse aanleidingen voor het volgen van de Master Verandermanagement:

 • Je komt in de praktijk steeds meer verandervraagstukken tegen of je hebt een rol gekregen om daarmee om te gaan en je wilt een stevigere basis leggen.
 • Je wilt je veranderkundige aanpak aan wetenschappelijke inzichten toetsen om meer stevigheid te krijgen in je werk. 
 • Je wilt beter leren interveniëren of je ontwikkelen tot een veranderkundige master. 

Om deze diversiteit aan aanleidingen recht te doen, hebben wij ervoor gekozen onze Master of Science zo aan te bieden dat je deze zowel integraal als modulair kunt volgen, zodat je kunt ontdekken welke thema's goed aansluiten bij je leerbehoefte.

Volg de opleiding modulair

De Master opleiding Verandermanagement is opgedeeld in 3 modules, totaal 60 EC. 

 • Module 1 - Advanced Program (20 EC)
 • Module 2 -  Interventionist Program (20 EC)
 • Module 3 - Master Program, thesis (20 EC)
 • Meer weten over de inhoud? Scroll dan naar beneden.

Opzet en toetsing

De opleiding heeft een nominale studieduur van 2 jaar. De colleges vinden overwegend plaats in tweedaagse blokken (donderdag en vrijdag) met een frequentie van ca. één blok per 1 á 1,5 maand. De colleges zijn deels op de VU en deels op een externe locatie nabij Amsterdam (inclusief diner, exclusief overnachtingen). 

Tijdens de opleiding

 • Je wordt gedurende de opleiding op verschillende momenten getoetst je maakt gebruikt van diverse toetsmethoden en beoordelaars: ‘multi-moment’, ‘multi-method’ en ‘multi-rater’. 
 • Er  is daarnaast ruimte voor intervisie, reflectie & integratie. 
 • Verder worden er field-notes/logboeken en persoonlijke reflecties gemaakt.
 • Je hebt toegang tot de universiteitsbibliotheek en de digitale leeromgeving Canvas. 

Academische staf

Verandermanagement is een multidisciplinaire wetenschap. Het kernteam werkt daarom structureel samen met tal van andere gespecialiseerde docenten. De opleiding beoogt een match te zijn tussen wetenschap en praktijk en is terug te vinden in de  samenstelling van de academische staf. Al onze docenten weten een goede verbinding te leggen met de praktijk van verandermanagement. Ervaring met deze praktijk gecombineerd met een academische achtergrond en attitude stellen de docenten in staat theoretische ontwikkelingen te vertalen naar de beroepspraktijk en vice versa. Vrijwel alle docenten zijn naast wetenschapper ook practitioner en zijn tevens werkzaam in de relevante beroepspraktijk van verandermanagement. Alle docenten hebben een ruime onderwijservaring binnen Executive Education.

Prof. dr. mr. Steven ten Have

Prof. dr. mr. Steven ten Have

Steven ten Have is organisatieadviseur en heeft Strategie en Verandering als leerstoel. Hij adviseert ondernemingen en instellingen over over verandermanagement, strategie, governance en leiderschap. Daarnaast is hij toezichthouder en heeft hij ervaring als bestuurder en manager.

Bekijk het profiel van Steven ten Have
Steven ten Have

Prof. dr. Wouter ten Have

Prof. dr. Wouter ten Have

Wouter ten Have (Prof. dr. Wouter ten Have) is gedreven om organisaties en de mensen die daar werken te begrijpen. Wat werkt en waarom is dat zo, wat is er nodig om een organisatie te veranderen en waarom lukt dat soms heel goed en soms helemaal niet zijn vragen waar hij in zijn onderzoek en in zijn werk als adviseur een antwoord op probeert te vinden. Als practitioner is hij zelf organisatieadviseur voor directies en raden van bestuur van profit- en non-profitorganisaties met als specialisatie vraagstukken op het gebied van organisatieverandering, organisatie-ontwerp- en besturing. Hij werkt, naast zijn hoogleraarschap op de VU bij het mede door hem opgerichte TEN HAVE Change Management. Daarvoor was hij ruim 10 jaar werkzaam bij Berenschot, als laatste als lid van de groepsdirectie. Hij heeft ruime ervaring als manager, directeur, ondernemer en toezichthouder.

Bekijk het profiel van Wouter ten Have
Wouter ten Have

Prof. dr. Manon Ruijters

Prof. dr. Manon Ruijters

Manon Ruijters is geboeid door professionals en leren, en daardoor ook door de lerende organisatie, collectief leren, het toegenomen belang van ethiek, identity-work (stevig in je schoenen staan) en de spanning tussen manager en professional. Naast haar hoogleraarschap aan de VU met expertisegebied leren, ontwikkelen en gedragsverandering, is zij lector bij Aeres Hogeschool Wageningen en mede-eigenaar van Good Work Company, een zelfstandig organisatieadviesbureau. Daarvoor was Manon jarenlang werkzaam bij Twynstra Gudde.

Bekijk het profiel van Manon Ruijters
Manon Ruijters

Prof. dr. Theo Huibers

Prof. dr. Theo Huibers

Prof.dr. Theo Huibers MMC richt zich op Technologie en Verandering. Hij onderzoekt nieuwe concepten, spelers en technologie en de impact op het huidig speelveld van markt, overheid en consument. Tevens is hij founder van strategisch adviesbedrijf Thaesis en adviseert hij al meer dan twintig jaar op het gebied van strategie, media, innovatie en organisatie.

Bekijk het profiel van Theo Huibers

Dr. Ernst Graamans

Dr. Ernst Graamans

Ernst Graamans is als onderzoeker en docent verbonden aan onze faculteit. Hij doet onderzoek naar en geeft les over cultuurverandering, zowel binnen organisaties als daarbuiten. Zo leidde hij een veldonderzoek naar interventie- en preventiestrategieën tegen meisjesbesnijdenis in Afrika. Hij is tevens auteur van verschillende artikelen en boekhoofdstukken over verandermanagement.

Bekijk het profiel van Ernst Graamans
Ernst Graamans

Meer over de inhoud van de modules

 • Module 1: Advanced Program

  Het Advanced Program (20EC) is gericht op de practitioner die op zoek is naar meer diepgang en verbreding van inzichten in veranderen en organisatieontwikkeling vanuit ervaring in de praktijk.

  De volgende thema’s worden behandeld:

  • Strategie, technologie & Veranderen
  • Organiseren, besturen & veranderen 
  • Leren, ontwikkelen & leiderschap in relatie tot verandermanagement
 • Module 2: Interventionist Program

  Tijdens het Interventionist Program (20EC) wordt gewerkt aan het handelingsrepertoire dat noodzakelijk is om als professional zelfstandig en succesvol te kunnen functioneren en interveniëren in complexe situaties van verandering.

  De volgende thema’s worden behandeld:

  • Interventiekunde 
  • Ontwerpen
  • Procesadvisering 
  • Onderzoek als interventie
  • Coaching 
  • Teamwerk
  • Verandermanagement serious gaming 
  • Reflectie & Integratie 
  • Supervisie en intervisiebijeenkomsten
 • Module 3: Master Program

  Het Master of Science Program is de afsluiting van de Master opleiding Verandermanagement en is gericht op de professional die een MSc titel wilt behalen.

  Module: Master of Science Program in het kort:

  • Startdatum: september
  • Duur: 6 maanden 
  • Colleges / Lectures: tweedaagse op donderdag en vrijdag
  • Kosten: € 7.500
  • Punten: 20 EC
  • Vorm: klassikaal

  Module 3 is gewijd aan de Masterthesis en dit deel wordt ingeleid met het uitvoeren van een systematic review (Rapid Evidence Assesment - REA). 

  Daarna wordt zelfstandig wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd ten behoeve van de masterthesis en wordt de thesis geschreven. Tijdens het thesistraject zijn er diverse plenaire (begeleidingsbijeenkomsten, een onderzoeksconferentie rondom het onderzoeksvoorstel en wordt er ingezoomd op een aantal mogelijke onderzoekslijnen.

  De cursus academisch schrijven van het Taalcentrum VU wordt facultatief aangeboden.

  Coördinator van het thesistraject is Prof. dr.mr. Steven ten Have

  Toetsing in module 3 : kernopdracht REA, het onderzoeksvoorstel en de masterthesis, inclusief een eindgesprek.

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies?

Neem dan gerust contact op met Lilian Dekker via onderstaande contactgegevens.

Vrije Universiteit Amsterdam
School of Business and Economics
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam

Contactpersoon