Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Een actueel overzicht van juridische cybersecurity uitdagingen

Leergang Cybersecurity voor juridische professionals

Een samenleving die zo snel digitaliseert als de onze is steeds vatbaarder voor online bedreigingen. Wat kunt u als juridische professional doen om cybersecurity risico's te beperken en de digitale weerbaarheid van uw organisatie en/of cliënten te versterken?

In deze compacte leergang leert u hoe u de cyberrisico’s voor uw organisatie kunt beheersen, welke oplossingen u uw stakeholders kunt bieden en wat wel of niet te doen bij cybersecurity incidenten. 

De leergang in het kort
In vier bijeenkomsten krijgt u inzicht in de juridische kaders van cybersecurityuitdagingen in de praktijk en in hoe u kunt handelen in het geval er een incident plaatsvindt. We starten met de basis en gaan van daaruit de verdieping in zodat u een compleet en actueel beeld krijgt van de belangrijkste cybersecurity vraagstukken. Ook gaat u aan de slag met twee praktische opdrachten waarmee u de  kennis direct leert toe te passen in de praktijk. U kiest zelf of u online of fysiek aan deze leergang deel wilt nemen.

In deze leergang behandelen we de volgende onderwerpen:

  • Het cybersecurity landschap en de rol van de jurist daarbinnen aan de hand van de meest uitdagende actuele cybersecuritydreigingen in organisaties.
  • Cybercrime vanuit criminologisch perspectief.
  • Supply chain risk management.
  • Europees juridisch kader: AVG, NIS 2 Directive, Radio Equipment Directive, Cyber Resilience Act enz. passeren de revue.
  • Governance: hoe gaat een organisatie om met cybersecurity? Hoe verandert dit nu de digitale transformatie van iedere organisatie een softwarebedrijf maakt?
  • Cybersecurity by Design: U leert over de methoden waarmee cyberrisico’s beheerst (kunnen) worden, de stakeholders waarmee u als jurist samenwerkt en de oplossingen die u daarvoor kunt bieden.
  • Contract management: een aanzienlijk deel van de cybersecurityrisico’s wordt “ingekocht”. Samen met de docent bestudeert u cyberrisico’s en aandachtspunten in relaties met derden, en leert hoe daarmee om te gaan in de praktijk.
  • Incident management: de praktijk leert dat de meeste organisaties vroeger of later geconfronteerd worden met een cyber incident. U leert hoe de wijze waarop incidenten zich kunnen manifesteren, over de juridische consequenties die dat kan hebben en vooral en hoe daarmee in de praktijk om te gaan. Hoe helpt u mee het incident te beheersen, en voorkomt u dat u dit onverhoopt doet verergeren?
  • Cyberverzekeringen.

Bekijk het programma-overzicht onderaan het tabblad 'Inhoud' voor een uitgebreidere toelichting op bovenstaande programma-onderdelen.

Doelgroep
De leergang is bedoeld voor juridische professionals, zoals advocaten, juristen, adviseurs of beleidsmakers en -medewerkers van (semi) overheden, verzekeraars en het bedrijfsleven. Daarnaast is de leergang ook geschikt voor academische professionals met een privacy- of security gerelateerde functie die verdieping zoeken in security gerelateerde juridische raakvlakken van hun functie.

Toelatingseisen
Geïnteresseerden zonder academische juridische opleiding kunnen zich ook inschrijven voor de leergang. Wilt u deelnemen? Stuur dan uw cv aan: vulaw@vu.nl. Uit uw cv blijkt of u door werkervaring voldoende kennis en ervaring hebt om de leergang op juridisch academisch niveau te volgen. Twijfelt u of u over de juiste voorkennis beschikt voor deze leergang? Neem dan contact op met Monique Becker, m.becker@vu.nl of (020) 59 83694.

Meer over deze leergang
Inhoud
Resultaat
Data en contact

Accreditaties

Contact en meer informatie

Inhoudelijke vragen

Heeft u na het lezen van de informatie op deze site nog vragen over de inhoud of opzet van de leergang? Neem dan contact op met de coördinator van deze leergang, Monique Becker via m.becker@vu.nl.

Of bel Monique Becker op 020-598 21 03.

Ben je student van een bachelor- of masteropleiding aan de VU en heb je vragen aan een docent of je faculteit?
Neem dan contact op met de studentenbalie van de VU

Praktische vragen

Heeft u vragen over plaatsing of betaling? Bel of mail dan naar Ilse Herweijer via vulaw@vu.nl

Of bel ons op 020-598 62 55.

Kijk op 'Informatie over fysiek en online onderwijs bij VULaw' voor informatie over hoe wij ons onderwijs aanbieden.

Contactpersoon

Monique becker foto
Ilse Herweijer foto