Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Een actueel overzicht van juridische cybersecurity uitdagingen

Leergang Cybersecurity voor juridische professionals

De leergang bestaat uit vier bijeenkomsten; in één maand volgt u vier colleges die worden gegeven door docenten uit wetenschap en praktijk. Tijdens deze colleges delen zij hun specifieke kennis en ervaring met u. Ook stimuleren zij u om praktijkcasussen te bediscussiëren en op te lossen.

Planning van de leergang
De planning 2024 wordt binnenkort bekend gemaakt. Bekijk hier de planning najaar 2023 (.pdf) met alle onderwerpen en data.
Let op: alle genoemde data zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Indien u zich aanmeldt ontvangt u ca. zes weken voor de start van de leergang de meest recente versie van de planning. 

Cursusleiding en docenten
Deze leergang staat onder leiding van Mr. Anne de Hingh, universitair docent Internetrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Mr. Joeri Toet, docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Binnenkort verschijnt er op deze pagina een overzicht met docenten die betrokken zijn bij deze leergang.

Certificaat van deelname
Deze leergang heeft geen examen. Deelnemers ontvangen een certificaat van deelname wanneer zij tenminste drie van de vier colleges hebben bijgewoond.

Hoeveel tijd kost het?
De netto cursustijd is 4 uur per college. De voorbereidingstijd voor ieder college is 4 tot 6 uur. Voor de bijeenkomsten 2 en 4 geldt een extra voorbereidingstijd van 6 uur voor de praktijkcasussen die tijdens die bijeenkomsten behandeld worden.

Programma: onderwerpen per college
Bekijk verder onderaan deze pagina een uitgebreide omschrijving van alle onderwerpen die tijdens deze leergang behandeld worden per college.

Meer informatie over deze leergang
Inleiding
Resultaat
Data, kosten en contact

Programma: onderwerpen per college

 • College 1

  In dit college worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • Introductie, kennismaking met de deelnemers.
  • Het cybersecurity landschap en de rol van de jurist daarbinnen aan de hand van de meest uitdagende actuele cybersecuritydreigingen in organisaties.
  • Cybercrime vanuit criminologisch perspectief.
  • Supply chain risk management.
 • College 2

  In dit college worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • Europees juridisch kader: AVG, NIS 2 Directive, Radio Equipment Directive, Cyber Resilience Act enzovoorts passeren de revue.
  • Governance: hoe gaat een organisatie om met cybersecurity? Hoe verandert dit nu de digitale transformatie van iedere organisatie een softwarebedrijf maakt?
  • Cybersecurity by Design: u leert over de methoden waarmee cyberrisico’s beheerst (kunnen) worden, de stakeholders waarmee u als jurist samenwerkt en de oplossingen die u hen kunt bieden.
 • College 3

  In dit college wordt het volgende onderwerp behandeld:

  • Contract management: een aanzienlijk deel van de cybersecurityrisico’s wordt “ingekocht”. Samen met de docent en de andere deelnemers bestudeert u cyberrisico’s en aandachtspunten in relatie met derden, en leert u hoe daarmee om kunt gaan in de praktijk.
  • Bespreking praktijkopdracht 
 • College 4

  In dit college worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • Incident management: de praktijk leert dat de meeste organisaties vroeger of later geconfronteerd worden met een cyberincident. U leert hoe de wijze waarop incidenten zich kunnen manifesteren, over de juridische consequenties die dat kan hebben en vooral en hoe u hiermee in de praktijk om kunt gaan. Hoe helpt u mee het incident te beheersen, en voorkomt u dat u dit onverhoopt verergert? (do's en don't's).
  • Cyberverzekeringen
  • Bespreking opdracht

Contact en meer informatie

Inhoudelijke vragen

Heeft u na het lezen van de informatie op deze site nog vragen over de inhoud of opzet van de leergang? Neem dan contact op met de coördinator van deze leergang, Monique Becker via m.becker@vu.nl

Of bel Monique Becker op 020-598 36 94

Ben je student van een bachelor- of masteropleiding aan de VU en heb je vragen aan een docent of je faculteit?
Neem dan contact op met de studentenbalie van de VU

Praktische vragen

Heeft u vragen over plaatsing of betaling? Bel of mail dan naar Ilse Herweijer via vulaw@vu.nl

Of bel ons op 020-598 62 55.

Kijk op 'Informatie over fysiek en online onderwijs bij VULaw' voor informatie over hoe wij ons onderwijs aanbieden.

Contactpersoon

Monique becker foto
Ilse Herweijer foto