Als professional uit je eigen levensbeschouwelijke traditie ga je gedurende een heel jaar met jezelf en met de andere deelnemers aan de slag om verscheidene maatschappelijke kwesties te onderzoeken. Denk hierbij aan onder andere duurzaamheid, discriminatie, islamofobie en gender. Al doende leer je hoe je deze kwesties vanuit een veelheid aan perspectieven aan kunt vliegen en hoe je hierover in gesprek kunt gaan met anderen, ieder vanuit de eigen contexten.
Relevantie
Emoena betekent in diverse talen vertrouwen, oprechtheid en betrouwbaarheid. Vanuit deze grondwaarden wil Emoena werken aan constructieve relaties tussen verschillende levensbeschouwelijke tradities en gemeenschappen, en bijdragen aan sociale cohesie. Nu de gereformeerde traditie niet langer de norm is in Nederland raken tal van andere tradities verweven met de Nederlandse cultuur. Dat zie je onder andere in het onderwijs, op de werkvloer en in het straatbeeld. Het besef groeit dat ook mensen die niet religieus zijn wel degelijk spreken en handelen vanuit een levensbeschouwelijk perspectief. Tegelijk is het zo dat lang niet elke Nederlander voldoende kennis heeft over wat de ander nu eigenlijk drijft, en wat al dan niet eigen is aan de persoonlijke levensbeschouwelijke traditie.
Emoena wil bijdragen aan verbetering rondom die levensbeschouwelijke ongeletterdheid. In plaats van polarisatie en opgetrokken muren willen we jou als deelnemer opleiden tot een leidersfiguur die als bruggenbouwer kan bijdragen aan een vreedzame plurale samenleving. Er is behoefte aan mensen die vanuit een verbindende visie kunnen samenwerken en zo tonen dat identiteit en openheid, kracht en kwetsbaarheid, overtuiging en dialoog samen gaan. De leergang Leiderschap in een context van levensbeschouwelijke diversiteit komt hieraan tegemoet.