Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

De verbinding tussen auditing and IT

De masterclass Digital Auditing Essentials is speciaal ontwikkeld voor financial auditors. Het overbrugt de kloof tussen de werelden van financial audit en IT-audit en stelt jou in staat effectief en succesvol te functioneren in een toekomst die vooral gedreven wordt door technologische ontwikkelingen.

Highlights studie:

 • Inzicht in de nieuwe technologieën van ondernemingen en effecten op hun risico-inschattingen. 
 • Omarmen van technologie. 
 • Omgaan met data-analyses die de kwaliteit, efficiëntie en relevantie van audits verbeteren. 
 • Sturen van de samenwerking tussen de IT-auditor en de financial auditor. 
 • Voldoen aan de controlestandaarden en de toepassing ervan uitdagen. 
 • Een kantoorspecifieke add-on-koppeling bovenop het algemene programma, klaar om direct in de financial audits 2023 te integreren. 
 • Naadloze modulaire koppeling met onze volledige IT-programma's. 

Programma

 • Week 1: Openingssessie - Welke invloed heeft nieuwe technologie op bedrijfsmodellen?
 • Week 2: Verkrijgen van inzicht in de rol en betekenis van cloud.
 • Week 3: De impact van IT op jouw risico-inschattingen in de controle, inclusief artificial intelligence, cloud en privacy. Een IT-proof controleaanpak maken.
 • Week 4: Hoe voer je een IT audit uit en hoe om te gaan met IT-bevindingen in jouw controle. Inzichten in interne en externe review inzake IT en het spanningsveld tussen de IT auditor en de externe accountant. 
 • Week 5: Het gebruik van data-analyse in de huidige controleaanpak en zoeken naar mogelijkheden aan de hand van de nieuwste controlestandaarden. Kennis van data-analyse mogelijkheden.
 • Week 6: Omgaan met interne en externe gegevens die kunnen dienen als puzzelstukken in een controleaanpak.
 • Week 7: IT-ontwikkelingen die de business van de onderneming en jouw controle verstoren.
 • Week 8: Je lessen die je hebt geleerd vertalen binnen je eigen accountantsorganisatie door de kantoorspecifieke subgroepen + examen.

NB volgorde en inhoud kunnen worden gewijzigd op basis van de laatste ontwikkelingen.

Colleges

Het minimale aantal deelnemers is 12 en het maximum is 30, zodat elke deelnemer een optimale leerervaring krijgt. Het totale aantal groepen kan echter worden opgeschaald, afhankelijk van de totale vraag. De collegereeks is volledig in overeenstemming met de Nederlandse en internationale standaarden voor auditing en bevat de nieuwste ontwikkelingen.

Speciale colleges voor accountantskantoren

Accountantskantoren krijgen de mogelijkheid om de colleges af te stemmen op de specifieke behoeften van het kantoor. Uiteindelijk is er tijd voor een kantoorspecifieke add-on, die de controleaanpak, het elektronische systeem, de tools en de sjablonen van het accountantskantoor overbrugt en zo direct ten goede komt aan de dagelijkse praktijk van controleopdrachten in 2023. Dit gebeurt in subgroepen per kantoor om de vertrouwelijkheid te garanderen.

De masterclass kan onderdeel zijn van de gehele leergang IT Audit, Compliance & Advisory

De gehele leergang bestaat uit drie onderling verbonden delen:

 1. Masterclass Digital Auditing Essentials 
 2. Advanced (IT Audit, Compliance and Advisory (ITACA) 
 3. Expert (ITACA)   

De gehele leergang behandelt de meest kritische, relevante en interessante onderwerpen van vandaag die verband houden met auditing, IT en digitale technologie. Meer informatie over het Advanced en Expert traject? Lees hier alles over via ITACA.

Coachingsprogramma

Als onderdeel van de Masterclass Digital Auditing Essentials bieden we een coachingsprogramma aan voor accountantskantoren met drie of meer deelnemers die de IT-kennis gebruiken in de controlepraktijk van het accountantskantoor. Samen met deze deelnemers organiseren we 2 coachingssessies met het management van het accountantskantoor om hen te helpen de kennis, vaardigheden en attitudes te oogsten die zijn geleerd tijdens de Masterclass.

Prof. dr. Peter Eimers RA

Prof. dr. Peter Eimers RA

Peter Eimers is hoogleraar Audit & Assurance en heeft een uitgebreide ervaring in universitair onderwijs, in de praktijk en als partner bij EY. Hij is tevens co-auteur van het boek ''Principles of International Auditing and Assurance''.

Bekijk het profiel van Peter Eimers
Peter Eimers

Prof. dr. Abbas Shahim RE

Prof. dr. Abbas Shahim RE

Abbas Shahim RE is hoogleraar en voorzitter IT Audit Compliance and Advisory (ITACA). Hij is daarnaast ook actief in de praktijk en is onlangs aangesteld als Global Head of Digital Compliance bij Atos Consulting. Als lid van het Global management team, leidt en stuurt hij deze Internationale praktijk vanuit het Atos-kantoor in Nederland. Abbas zit tevens een commissie voor die namens Commissie Eindtermen Accountantsopleiding (CEA) de RA-opleidingen visiteert of deze voor wat betreft de kernvakken voldoen aan de eindtermen met betrekking tot IT.

Bekijk het profiel van Abbas Shahim
Abbas Shahim

Meer over de inhoud

 • Audit-uitdagingen

  De uitdaging waarmee organisaties worden geconfronteerd, is dat verschillende toegangsmogelijkheden tot deze vitale, geografisch verspreide infrastructuren en gegevensbronnen meestal worden uitbesteed aan derden. Hierdoor lopen ze het risico op mogelijk ernstige menselijke fouten of kwaadwillige of zelfs criminele activiteiten met ongewenste, zo niet verwoestende gevolgen. De mogelijke impact kan ogenblikkelijk en voor de hand liggend of uiterst subtiel zijn, met verstorende downtime van IT-systemen of de levensbedreigende vernietiging van kritieke infrastructuren tot gevolg.

 • Omarm technologie

  Deze uitdagingen dwingen financial auditors om nieuwe technologieën te omarmen, zo niet te beheersen. Het is niet langer voldoende om alleen audits van financiële overzichten aan te bieden. Nu moet u een ‘toekomstbestendige’ boekhoudkundige en financiële professional zijn en de vertrouwde partner van digitaal ingestelde bestuursleden.

 • ‘Must knows’

  De Masterclass Digital Auditing Essentials laat je kennismaken met de ‘must knows’ van digitalisering. Het wijst jou de weg in de digitale wereld en maakt je vertrouwd met IT-gerelateerde concepten, vraagstukken, zorgen en risico's. Het vergroot je kennis over technologie en traint jou om de fascinerende en voortdurend veranderende toekomst bij te houden. 

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies?

Neem dan gerust contact op met Michelle Tang via onderstaande contactgegevens.

Vrije Universiteit Amsterdam
School of Business and Economics
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam

Volg ons op social media