Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Leer het complete speelveld van de beleidscontroller overzien

Programma Beleidscontrol

De opleiding bestaat uit 7 opleidingsdagen verspreid over ongeveer 14 weken. De collegedagen zijn van 9.30 tot 16.30 uur en vinden afwisselend plaats bij de Rijksacademie in Den Haag of bij de VU in Amsterdam. Naast het volgen van de lesdagen vraagt de opleiding ook ongeveer 40-60 uur voorbereiding en zelfstudie. Scroll naar beneden voor de uitgebreide toelichting op het programma.

Voorjaarseditie 2022:

 • maandag 28 maart (Rijksacademie) 
 • maandag 11 april (Amsterdam)
 • maandag 25 april (Rijksacademie)         
 • maandag 9 mei (Amsterdam)
 • maandag 23 mei (Rijksacademie)           
 • maandag 13 juni (Amsterdam)
 • maandag 27 juni (Rijksacademie)

Najaarseditie 2022:

 • maandag 29 augustus (Amsterdam)
 • maandag 12 september (Rijksacademie)
 • maandag 26 september (Amsterdam)
 • maandag 10 oktober (Rijksacademie)
 • maandag 31 oktober(Amsterdam)
 • maandag 14 november (Rijksacademie)
 • maandag 28 november (Amsterdam)

Bijeenkomst 1: Beleidscontrol 

Wat is het doel en de definitie van beleidscontrol? Hoe verhoudt de beleidscyclus zich tot de begrotingscyclus? Wat beïnvloedt de kwaliteit en uitvoerbaarheid van beleid?
Welke rol heeft de beleidscontroller? Welke dilemma’s in rolopvatting en verwachtingen van beleidscontrol kunnen er binnen de organisatie zijn en hoe ga jij daar professioneel mee om?

Bijeenkomst 2: Monitoren en evalueren 

Wat is het doel van monitoren en evalueren? In welke fasen van de beleidscyclus kun je dit toepassen? Hoe kies je de best passende evaluatiemethode en hoe interpreteer je de uitkomsten?

Bijeenkomst 3: Invloed in de besluitvorming 1 

Hoe werkt het politiek-bestuurlijke besluitvormingsproces? Hoe houd je grip op stakeholders en belangen en creëer je draagvlak voor je adviezen? Hoe ga je om met de ethische complexiteit in je werkomgeving?

Bijeenkomst 4: Performance based budgeting

Wat is performance based budgeting en de toepassing, dilemma’s en perspectieven hiervan? Wat is het verschil met zero based budgeting? Hoe kun je deze budgetteringstechniek toepassen in een praktijkcasus?

Bijeenkomst 5: Beleidscontrol in de praktijk

Vanuit verschillende overheidsorganisaties worden praktijkcases gepresenteerd. Wat kun je daaruit leren en welke inspiratie haal je hieruit voor je eigen organisatie?

Bijeenkomst 6: De beleidscontroller als trusted advisor 

Wat is nodig om je dé vertrouwde adviseur van het topmanagement te maken? Wat zijn de belangrijkste drijfveren van menselijk gedrag en hoe houd je daarmee rekening? Hoe maak je een diagnose van de houding en het gedrag van je adviesrelatie? Wat zijn de kritische elementen in jouw adviesrol (geloofwaardigheid, betrouwbaarheid, intimiteit, beperkte zelf-oriëntatie)? Hoe maak je een diagnose van je eigen houding en gedrag en waarin kan en wil je nog groeien?

Bijeenkomst 7: Presentatie van de integrale opdracht 

Je krijgt aan de start van de opleiding de opdracht om een casus/vraagstuk op het vlak van beleidscontrol of programmasturing in te brengen en uit te werken vanuit je eigen praktijk. Aan het einde van de opleiding presenteer je je bevindingen en vindt er een gesp  rek plaats met onder andere de sponsor uit je organisatie. 

Wil je meer weten?

Neem contact met ons op.

020-5989865

Vrije Universiteit Amsterdam
Het Zijlstra Center
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam

Volg ons

Contactpersoon