Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Krijg inzicht in forensische kennis en toepassingen

Vaardigheden voor de arbeidsmarkt

De kennis en vaardigheden die je tijdens deze minor opdoet, zijn relevant en kun je later goed gebruiken als je wilt gaan werken als onderzoeker, analist of beleidsmedewerker. In deze minor leer je hoe onder meer de psychologie, de psychiatrie en de linguïstiek een rol spelen in de strafrechtspleging.

Overzicht vakken

  • Forensische linguïstiek

    In het vak forensische linguïstiek leer je de achtergrond van het vakgebied kennen. Je krijgt inzicht in de soorten teksten (zowel geschreven als gesproken) die door forensisch linguïsten worden geanalyseerd. De wijze van analyseren van bijvoorbeeld aangiften of een politieverhoor op taalkundige wijze komt aan bod zodat je een breder begrip krijgt van het belang van tekst in de strafrechtelijke keten.

  • Penologie/detentierecht

    Hoe en waarom wij straffen staat centraal bij het vak Penologie. Detentie is een wezenlijk onderdeel van de strafrechtscyclus. Detentie kan van grote invloed zijn op het latere functioneren van ex-gedetineerden. Studenten worden geacht aan het eind van het vak inzicht te hebben in welke strafdoelen er zijn en hoe men deze strafdoelen binnen het Nederlandse systeem van straffen hanteert en heeft gehanteerd.

  • Forensische psychiatrie

    Je leert hoe de forensisch psycholoog/psychiater zijn informatie vergaart voor bijvoorbeeld de vraag over de mate van toerekeningsvatbaarheid van een verdachte of welke behandeling een veroordeelde dient te krijgen. Door kennis op te doen van welke theoretische achtergronden er gebruikt wordt gemaakt, krijg je inzicht hoe forensisch psychologen en psychiaters werken. Zowel op het gebied van de diagnostiek als de behandeling zijn er verschillende stromingen te onderscheiden, die verschillende aspecten zullen aan bod komen.

  • Rechtspsychologie

    Bij veel aspecten van beslissen in de strafrechtelijke keten spelen psychologische processen een rol en in het vak Rechtspsychologie krijg je daar inzicht in. Aan de hand van concrete strafzaken zullen veel voorkomende problemen bij opsporing, vervolging en berechting vanuit een rechtspsychologische c.q. strafvorderlijke invalshoek aan de orde worden gesteld.

  • Reclassering

    De reclassering vormt een belangrijke schakel in de strafrechtelijke reactie op criminaliteit. De reclassering speelt al direct bij aanhouding een belangrijke rol vanwege het verlenen van vroeghulp aan verdachten die in verzekering worden gesteld. De reclassering kan een verdachte begeleiding ter zitting en tegelijkertijd de rechter adviseren. Bij de uitvoering van straffen is de Reclassering de organisatie die de uitvoering coördineert en daarmee centraal in de laatste fase van de strafrechtelijke keten.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam