Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Leer hoe fiscaal recht invloed heeft op een onderneming

Vaardigheden voor de arbeidsmarkt

Je kunt de kennis en vaardigheden die je opdoet, later breed inzetten. Of je nu werkzaam bent als advocaat in het ondernemingsrecht, het arbeidsrecht of bij fusies en overnames, als (belasting)adviseur of als jurist bij de overheid, in meer of mindere mate wordt je geconfronteerd met fiscale, ondernemingsrechtelijke vraagstukken en/of zul je te maken krijgen met jaarrekeningen. Enige voorbeelden:

  • De introductie van gewijzigde arbeidsvoorwaarden kan niet zonder kennis van de fiscale behandeling daarvan. Wat zijn de gevolgen voor de loonheffingen van ontslagvergoedingen en pensioentoezeggingen?
  • Wat is het effect van kapitaalbeschermingsregels bij de voorgenomen fusie tussen bedrijven? En welke fiscale aspecten spelen daarbij?
  • Is het fiscaal voordeliger om de onderneming via een bv te drijven? En kan de bestaande onderneming zonder fiscale gevolgen in de bv worden ingebracht?

Overzicht vakken

  • Elementair belastingrecht (6 ec)

    Waarom is er zoiets als belastingheffing? En waaraan moet een ‘goede’ belastingwet voldoen? Na een basale inleiding in het belastingrecht, komen de Nederlandse inkomsten- en vennootschapsbelasting aan de orde en wordt ingegaan op de omzetbelasting (BTW), het internationale belastingrecht (nogal relevant in tijden van “agressieve taxplanning”) en het formele belastingrecht (heb je als belastingplichtige nog rechten of moet je “gewoon” betalen?). Wie zijn belastingplichtig voor de inkomsten- en vennootschapsbelasting? Hoe verdelen landen de heffingsbevoegdheden? Over welke leveringen van goederen is BTW verschuldigd?

  • Ondernemingsrecht (6 ec)

    In het vak Ondernemingsrecht wordt ingegaan op een aantal specifieke onderwerpen uit het ondernemingsrecht zoals kapitaalbeschermingsregelingen en financiële verslaggeving, herstructureringsmogelijkheden, concernbegrippen en beschermingsconstructies en de plaats die beursvennootschappen in het ondernemingsrecht innemen en de structuur van financiële markten en vormgeving van het toezicht daarop.

    Het vak Ondernemingsrecht bouwt voort op het basisvak Vennootschap- en rechtspersonenrecht. Dit basisvak geldt dan ook als aanbevolen voorkennis. Voor studenten van buiten de rechtenfaculteit geldt dat een inleidend vak ondernemingsrecht als voorkennis zeer wordt aanbevolen.

  • Bedrijfseconomie I (6 ec)

    De verplichting voor ondernemingen om een financiële administratie bij te houden is opgenomen in Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek. Het jaarrekeningenrecht is dus onderdeel van het ondernemingsrecht. Daarnaast zijn er administratieve verplichtingen in verband met de inkomsten- en vennootschapsbelasting. Bij Bedrijfseconomie I komen zowel de civiele als de fiscale wetgeving met betrekking tot een jaarrekening (balans, winst- en verliesrekening en toelichting) uitgebreid aan bod. Relevant voor iedere jurist die beroepshalve met commerciële en/of fiscale jaarrekeningen te maken krijgt.

  • Verdieping belastingrecht (6 ec)

    Verdieping belastingrecht bouwt voort op de stof van Elementair belastingrecht, gaat nader in op de inkomsten- en vennootschapsbelasting maar stelt ook de loonbelasting aan de orde. Hoe wordt de belastbare winst en het belastbare inkomen bepaald en hoeveel bedraagt de verschuldigde belasting? Moet de bakker op de hoek net zoveel betalen over de winst die hij maakt als een in Nederland gevestigde beursgenoteerde onderneming? Hoe zit het eigenlijk met het kerstpakket in de loonbelasting?

  • Case studies belastingrecht (3 ec)

    Bij Case studies belastingrecht vindt verdere verdieping plaats: aan de hand van specifieke onderwerpen wordt je kennis, opgedaan bij Elementair en Verdieping belastingrecht, vergroot. Aan de orde komen bijvoorbeeld de fiscale gevolgen van fusies en overnames, van de verstrekking van aandelenkapitaal en leningen, van echtscheiding en van bedrijfsopvolging.

  • Bedrijfseconomie II (3 ec)

    Vervolg op Bedrijfseconomie I. Er wordt nader ingegaan op de eisen die aan een financiële administratie worden gesteld. Verder komen aan de orde het opstellen van een vermogensvergelijking, het opstellen van een kasstroomoverzicht, de (notariële) boekhouding, journaliseren, financiële analyse en waardebepaling.

  • Startup Clinic (keuzevak, 12 ec)

    Veel rechtenstudenten vragen zich af hoe het recht nou écht in de praktijk werkt. VU Amsterdam heeft daar iets op bedacht: De Startup Clinic. De Startup Clinic is een voorbeeld van Law in Action. Onder begeleiding van ervaren advocaten breng je een juridisch advies uit aan een tech startup en word je hier door middel van interdisciplinair onderwijs op voorbereid. De Startup Clinic is alleen beschikbaar voor rechtenstudenten (12 ECTS). De Startup Clinic gaat in academisch jaar 2023-2024 in periode 2 van start.

    Wil je graag deelnemen aan de Startup Clinic? Dat vinden we leuk om te horen! We starten in november 2023 met maximaal 28 studenten.

    Aanmelden

    Studenten die aan de Startup Clinic willen deelnemen dienen uiterlijk 7 september 2023 een e-mail met een motivatie, cijferlijst en CV te sturen aan startupclinic.rechten@vu.nl. De Startup Clinic is toegankelijk voor maximaal 28 studenten. Selectie vindt tijdens een eerste ronde plaats op basis van eerdergenoemde documenten. In de tweede ronde zullen studenten worden uitgenodigd voor een gesprek. Tenslotte wordt na overleg met de deelnemende advocatenkantoren besloten wie definitief aan de Startup Clinic kan deelnemen.

    Belangrijke data

    • Donderdag 7 september --> deadline aanmeldingen studenten
    • Medio september --> gesprekken met studenten  

    LET OP: de kans bestaat dat je uiteindelijk afvalt voor deelname aan de Startup Clinic. Het is dus belangrijk dat je je naast de Clinic ook aanmeldt voor andere, vervangende vakken! 

    Meer informatie over de Startup Clinic

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam