Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Leergang Kunst in context

Wat gebeurt er wanneer we de kunstgeschiedenis proberen te begrijpen door één kunstwerk als uitgangspunt te nemen? Deze benadering is de basis voor de leergang Kunst in Context (I-IV). Deze leergang biedt verdieping na(ast) de leergang Kunstgeschiedenis (I-VIII) door in elk hoorcollege één kunstwerk als vertrek- en eindpunt te nemen. Dit kunstwerk is leidraad voor een ‘andere’ kunstgeschiedenis met verrassende wendingen.

De serie begint met een keuze van kunstwerken uit internationale musea in de tijdsperiode vanaf 1800 tot nu. Deel II tot en met IV gaan over kunstwerken uit de drie grote musea rondom het Museumplein in Amsterdam. Het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Stedelijk Museum bieden met hun presentaties gezamenlijk een rijk en fascinerend overzicht van de kunst van de middeleeuwen tot en met de eenentwintigste eeuw.
Door het volgen van deze leergang leert u de collecties rondom het Museumplein goed kennen en heeft u de mogelijkheid om dichtbij te gaan bekijken wat u hoort en leest op de VU.
Iedere cursus begint met een geschiedenis van het museum geplaatst in de context van de tijd. Er wordt ingegaan op de verschillende ontwikkelingen en ideeën in het verzamelen en presenteren van beeldende kunst.
Bij de cursusbeschrijving vindt u de lijst van de te bespreken kunstwerken. Naast deze kunstwerken komen veel bekende en onbekende kunstwerken uit andere musea aan bod, van schilderijen, beeldhouwwerken, architectuur, videokunst, design en installaties tot andere kunstvormen. Het lezen en bestuderen van (deels Engelstalige) artikelen maakt deel uit van de cursus.

Opzet van de leergang

Deelnemen aan een vervolgcursus uit een leergang
Inschrijving voor een deel uit deze leergang staat open voor alle belangstellenden. Er geldt geen voorrang voor deelnemers die al aan een van de eerdere delen hebben deelgenomen. Wilt u deelnemen aan een vervolgdeel? Schrijf u dan in zodra wij het nieuwe cursusprogramma publiceren. De kans op plaatsing is dan het grootste.

Docent: drs. Frans Henk Hoekstra

Docent: drs. Frans Henk Hoekstra

Drs. Frans Henk Hoekstra (1964) is opgeleid kunsthistoricus, eerstegraads docent en beeldend kunstenaar. Hij deed werkervaring op in het Frans Halsmuseum in Haarlem en het Museu de Arte in São Paulo. Vanaf 1994 ontwikkelt hij voor HOVO leergangen. Daarnaast organiseert hij rondleidingen, excursies en kunsthistorische studiereizen naar New York, Chicago en binnen Europa. Onderwerpen variëren van de Klassieke Oudheid t/m de meest hedendaagse kunst.

Meer over Frans Henk Hoekstra

  • Deelnemers vertellen over Frans Henk Hoekstra als docent

    Uit de evaluaties:

    • “Al zoveel jaren zijn de colleges van de heer Frans Henk Hoekstra voor mij een voorbeeld hoe je kunstgeschiedenis inzichtelijk kan maken voor een divers gezelschap en de kwaliteit blijft zeer hoog voorwaar geen sinecure.”
  • Flitscollege

    Op het HOVO YouTube kanaal vindt u een flitscollege van de docent, speciaal opgenomen voor HOVO Amsterdam, over of vrouwen naakt moeten zijn om in het museum te hangen.

Meer informatie

Ga naar de pagina Praktische informatie en contact voor informatie over aanmelding, annuleren, MijnHOVO, voorzieningen en bereikbaarheid van de VU campus, en andere praktische zaken.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam