Hoe is de wereldpolitiek met zijn moeizaam samenlevende en vaak conflicterende staten tot stand gekomen? Hoe keek men in het verleden aan tegen de dilemma’s van oorlog en vrede? En hoe verklaren wij tegenwoordig de grote historische omslagen? De voornaamste etappes in een zoektocht naar internationale co-existentie.
Wat hebben de val van Constantinopel, de slag bij Waterloo, of de Russische Revolutie te maken met de wereld van vandaag? Geschiedenis der Internationale Betrekkingen analyseert hoe de huidige wereldpolitiek tot stand is gekomen, maar is méér dan een relaas van oorlog en vrede. Naast veldheren en diplomaten spelen ook ondernemers hun rol, en volksverhuizers, profeten, ontdekkingsreizigers en wereldbestormers. IB gaat over ambities en trauma’s van veroveraars, maar ook over uitbreiding van handel en kapitaal, triomf en verval van islam en christendom, groei en crisis der democratie… Bovenal is het een zoektocht naar hoe staten en volken met elkaar leerden samenleven: een weg van vallen en opstaan. Twee globale ontwikkelingen bepaalden dit proces: de steeds grotere macht van mensen op elkaar, en op de wereld om hen heen; en de buitenproportionele invloed van ons kleine werelddeel. Deze vierdelige leergang verklaart de grote lijnen, zonder ‘eurocentrische’ oogkleppen, maar mét aandacht voor de belangrijkste denkrichtingen van toen en nu.
Opzet van de leergang
- Deel I - Van Eurazië tot Ancien Regime: Oudheid – 1789 (najaar 2024)
- Deel II - De negentiende eeuw: 1800 tot 1914 (voorjaar 2025)
- Deel III - De korte twintigste eeuw: 1914 – 1989 (najaar 2025)
- Deel IV - Onze jaren: 1990-heden (voorjaar 2026)
Deelnemen aan een vervolgcursus uit een leergang
Inschrijving voor een deel uit deze leergang staat open voor alle belangstellenden. Er geldt geen voorrang voor deelnemers die al aan een van de eerdere delen hebben deelgenomen. Wilt u deelnemen aan een vervolgdeel? Schrijf u dan in zodra wij het nieuwe cursusprogramma publiceren. De kans op plaatsing is dan het grootste.