Van fruitpers tot bureaustoel, alles om ons heen is ontworpen en heet ‘Design’. Van het interieur van onze woning, de vorm van onze auto, de kleding die wij dragen, tot de verpakking van het voedsel dat wij eten en drinken – iemand heeft nagedacht over de vormgeving ervan. De leergang Geschiedenis van het Moderne Design laat in drie cursussen het ontstaan en de ontwikkeling zien van het Moderne Design vanaf 1851, het jaar dat de eerste Wereldtentoonstelling plaatsvond in het Crystal Palace in Londen, tot heden. De Wereldtentoonstelling vormt het begin van de opkomst van nieuwe ideeën op het gebied van de toegepaste kunst en industrieel ontwerp.
In deze drie cursussen wordt het ontstaan en de ontwikkeling van het Moderne Design in een zo breed mogelijk kader geplaatst. De aandacht gaat uit naar de toegepaste kunst, industrieel ontwerp, beeldende kunst en bouwkunst, variërend van het ontwerp voor de elite tot de hedendaagse massacultuur. De cursussen geven inzicht in de politieke, cultuurhistorische en maatschappelijke achtergronden van de verschillende stromingen in de ontwerpkunst. Daarnaast wordt de daaraan gerelateerde beeldende kunst en bouwkunst besproken.
Gedurende de cursussen zult u steeds meer inzicht krijgen in de rijkdom van de bronnen van Design en maakt u kennis met haar vele gezichten. U zult de herkomst van schijnbaar alledaagse voorwerpen in de geschiedenis van het ontwerp kunnen plaatsen.
Opbouw
I De Arts and Crafts Movement, Art Nouveau en Art Deco
II De Stijl, Het Bauhaus, L’Esprit Nouveau, Het nieuwe wonen
III Design na 1940: Streamlining, Modernisme, Pop cultuur, Post Modernisme, Dutch Design en Massacultuur (voorjaar 2021)
Planning en inschrijving
Deelnemen aan een vervolgcursus uit een leergang
Inschrijving voor een deel uit deze leergang staat open voor alle belangstellenden. Er geldt geen voorrang voor deelnemers die al aan een van de eerdere delen hebben deelgenomen. Wilt u deelnemen aan een vervolgdeel? Schrijf u dan in zodra wij het nieuwe cursusprogramma publiceren. De kans op plaatsing is dan het grootste.