Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

De VU-campus: voorzieningen, parkeren, bereikbaarheid

De campus van de Vrije Universiteit Amsterdam biedt meer dan alleen collegezalen. Het is een bruisende plek waar studenten, docenten en medewerkers samenkomen.

Zo zijn er diverse voorzieningen zoals restaurants, een supermarkt, een binnenplein met een café, sportfaciliteiten en de Universiteitsbibliotheek. Daarnaast heeft de campus sinds 2021 eigen film- en theaterzalen in filmhuis Rialto en Theater De Griffioen. De campus is gelegen aan de Amsterdamse Zuidas, vlakbij Schiphol en is daardoor goed bereikbaar.

Op deze pagina vindt u meer informatie over alle praktische zaken op de VU-campus, zoals de  bereikbaarheid per openbaar vervoer en per auto, de cursuslocaties van HOVO op de campus, voorzieningen en parkeren voor mensen met een beperking, de boekhandel en bibliotheek, eten en drinken op de campus, sportfaciliteiten, bioscoop, theater en galerie. Tot slot leest u hier ook meer over overige praktische informatie, zoals gevonden voorwerpen en ontruimingsprocedures.

Onderwerpen

 • Bereikbaarheid per auto en openbaar vervoer

  Komt u met openbaar vervoer, per auto of op de fiets? De VU-campus is gemakkelijk bereikbaar per openbaar vervoer, auto of fiets. Als u met de fiets komt, zijn er voldoende fietsenstallingen beschikbaar op de campus.

  Openbaar vervoer: trein, bus en metro
  Als u met het openbaar vervoer reist, kunt u het beste 9292.nl of gvb.nl raadplegen voor actuele reisinformatie. De VU-campus ligt op loopafstand van Station Amsterdam-Zuid.

  Per auto
  Als u met de auto komt, neem dan afslag S108 van de ringweg A10 en volg de borden naar de VU. Betaald parkeren is mogelijk aan de straten rond de Universiteit en in diverse parkeergarages in de omgeving van de VU. Als u met de fiets komt, zijn er voldoende fietsenstallingen beschikbaar op de campus.

  U kunt uitgebreide informatie vinden over bereikbaarheid, routebeschrijvingen en parkeerlocaties op de website van de VU.

  Kijk voor de locatie van HOVO Amsterdam op Google Maps.

 • Cursuslocaties van HOVO op de VU campus

  De colleges van HOVO Amsterdam vinden vrijwel uitsluitend plaats in de gebouwen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Nadat u bent ingeschreven voor een cursus, ontvangt u kort voor aanvang een bericht van HOVO met daarin de specifieke zaal waar de colleges plaatsvinden. In dit bericht vindt u ook informatie over het betreffende gebouw en de zaal. Eventuele wijzigingen geven we per e-mail aan u door. Voor een overzicht van de gebouwnamen kunt u terecht op de Plattegrond VU-gebouwen en Parkeerplaatsen. De aanduiding van de zalen volgt het volgende format: eerst de etage, dan de gang en vervolgens het zaalnummer. Bijvoorbeeld, HG 11A-45 verwijst naar zaal 45 in de A-vleugel op de 11e etage van het Hoofdgebouw. Hieronder vindt u de aanduidingen van de verschillende gebouwen:

  • HG - Hoofdgebouw - De Boelelaan 1105
  • NU - Nieuwe Universiteitsgebouw - De Boelelaan 1111
  • W&N - Wis- en Natuurkundegebouw - De Boelelaan 1085
  • MF - Medische Faculteit - Van der Boechorststraat 7
  • BV - Bellevue - losstaand blauw houten gebouw op binnenterrein van de campus
  • TR - Transitorium - Transitorium
  • IN - Initium - De Boelelaan 1077
 • Voorzieningen en parkeren voor mensen met een beperking

  De VU zet zich in voor toegankelijkheid voor iedereen. Alle zalen op de campus zijn toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn of gebruik maken van een rolstoel. Als de zaal niet (goed) toegankelijk is, staat dit vermeld bij de cursusbeschrijving.

  • Speciale toegangspas voor de lift naar etage 1 en 2
   In de centrale hal links van de hoofdingang van het Hoofdgebouw bevinden zich zes liften in het gele liftenblok. Deze stoppen op alle even etages en op de 15e verdieping. Achter deze liften zijn drie liften die toegang geven tot de oneven etages. 
   De liften stoppen niet op de 1e en 2e verdieping van het Hoofdgebouw. Vindt uw college in een zaal plaats op een van deze verdiepingen? Vraag dan aan de gastheer of -vrouw in de grote entreehal om een toegangspasje voor deze verdiepingen. Dat pasje is één dag geldig.
  • Geluidsversterking
   In de grotere zalen is standaard een microfoon aanwezig, in de kleinere zalen niet. In de collegezalen is geen ringleiding aanwezig.
  • Invalidentoiletten
   In het Hoofdgebouw zijn invalidentoiletten op de Begane Grond en 1e verdieping (onder andere bij de Aula). Op de 8e etage zijn invalidentoiletten aanwezig in de A-vleugel (in de richting van de kantoorgedeeltes).
   In elk VU-gebouw zijn invalidentoiletten aanwezig.
  • Parkeergelegenheid voor mensen met een lichamelijke beperking
   Op het binnenterrein van de campus is beperkte parkeergelegenheid voor mensen met een gehandicaptenparkeerkaart. Wilt u hiervan gebruik maken? Stuur dan uiterlijk twee weken voor aanvang van de cursus de volgende gegevens naar hovo@vu.nl:
   1. de exacte data en tijden waarop u van de parkeergelegenheid gebruik wilt maken. Het volstaat niet om de cursusperiode te noemen (dus: van 1 september t/m 1 december), maar u moet alle dagen noemen (dus: 1 september 13.00-17.30 uur, 8 september 13.00-17.30 uur, etc.)
   2. bijlagen met
   • kopie van het kentekenbewijs
   • kopie van uw ID
   • kopie van de landelijke ontheffing parkeren

   Het HOVO team vraagt een parkeerplaats aan bij de VU servicedesk. Na akkoord van de VU ontvangt u hiervan een bevestigingsmail. 
 • Boekhandel en bibliotheek

  Op de VU-campus kunt u terecht voor zowel het kopen van boeken als het lenen van boeken.

  VU-Boekhandel
  Uw boeken kunt u aanschaffen in de VU-Boekhandel (Hoofdgebouw, Begane Grond). Bij aanvang van ieder semester is er een boekentafel aanwezig met alle opgegeven boeken voor HOVO. Ook kunt u uw boeken van te voren bestellen via de VU Boekhandel website.

  Naast een ruime collectie boeken biedt de VU boekhandel ook een groot assortiment kantoor- en cadeauartikelen, waaronder een speciaal HOVO-cadeaupakket. Ook is er een speciaal aanbod van VU items in de vu-shop.nl te verkrijgen.

  Universiteitsbibliotheek (UB-VU)
  Bij de UB-VU kunt u terecht voor het lenen van zowel romans als wetenschappelijke literatuur. Ook heeft u digitaal toegang heeft tot wetenschappelijke literatuur. Voor het lenen van materialen heeft u een lenerspas nodig, deze is verkrijgbaar bij de informatiebalie van de bibliotheek op de 1e etage in het Hoofdgebouw. Een lenerspas kost € 20,- per jaar, € 10,- voor 3 maanden of € 5,- per maand (zie voor meer informatie ub.vu.nl).

 • Sport, bioscoop, theater en galerie op de VU campus

  Op de Vrije Universiteit Amsterdam zijn er verschillende faciliteiten beschikbaar, waaronder het Sportcentrum VU, Rialto VU, Theater Griffioen en de VU Art Science Gallery, die elk unieke diensten en evenementen aanbieden, zoals sportlessen, films, theaterproducties en kunsttentoonstellingen.

  Sportcentrum VU
  Het Sportcentrum VU speelt al 55 jaar een grote rol in het welzijn van sporters en brengt mensen bij elkaar. Studenten, medewerkers van de VU, buurtbewoners, jong en oud – het Sportcentrum is er voor iedereen die (fit)ter wil worden!

  Het Sportcentrum VU heeft twee leslocaties: op Uilenstede en op de VU campus. HOVO-cursisten kunnen een beweegtest doen en een programma op maat laten samenstellen. Voor € 160 kunnen zij drie maanden onbeperkt sporten, inclusief test, begeleiding en een beweegschema kost € 160,-. Kijk voor meer informatie op sportcentrumvu.nl.

  Bioscoop Rialto VU
  Rialto VU is een gloednieuw filmtheater, gevestigd in het recent gebouwde pand op de campus van de Vrije Universiteit Amsterdam, aan De Boelelaan 1111. Met vier state-of-the-art filmzalen levert Rialto VU een bijzondere bijdrage aan het culturele leven op de VU Campus. Voor meer informatie kunt u terecht op Rialto-VU.

  Theater Griffioen
  Griffioen biedt een veelzijdig theaterprogramma. In het eigen Griffioen-theater op de VU campus vindt u alles van cabaret tot toneel, muziek en dans, van grote namen tot nieuwe talenten. Bekijk het actuele theater- of cursusprogramma op Griffioen.

  Science Art Gallery
  De VU Art Science gallery richt zich op de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap. In steeds wisselende exposities ziet u hoe kunstenaars en wetenschappers elkaar inspireren. Kijk voor meer informatie op VU Art Science Gallery.

 • Eten en drinken op de campus

  Van koffiecorner tot het gezellige Bar Boele: op de campus zijn verschillende horecavoorzieningen. Voor meer informatie kunt u kijken op de webpagina Eten en drinken op de VU campus. Op het binnenterrein van de VU bevindt zich ook een kleine buurtsuperwinkel, Spar University.

 • Overige praktische informatie: van Wifi tot gevonden voorwerpen

  Hieronder vindt u meer informatie over gevonden voorwerpen, Wifi, het gebruik van kluisjes of de mogelijkheid om kopieën te maken. Daarnaast leest u over de maatregelen rond COVID-19 en wat te doen bij een ontruimingsalarm.

  • Gevonden voorwerpen
   Informatie over gevonden voorwerpen is verkrijgbaar via deze webpagina of 020-5985854.
  • Kluisjes
   In ieder gebouw zijn kluisjes aanwezig om waardevolle spullen op te bergen, hiervoor is een muntstuk van € 2,- nodig als borg. Meer informatie over de kluisjes is verkrijgbaar via 020-5985854.
  • Wifi
   HOVO-deelnemers en andere externe bezoekers kunnen gebruik maken van wifi met behulp van een dagcode. Met deze code logt u in op Eduroam: het draadloze WiFi-netwerk voor gasten op de VU.
   De dagcode is beschikbaar via de hosts. Zij staan in alle VU gebouwen bij de ingang. In het Hoofdgebouw is de dagcode ook op te vragen bij de IT servicebalie in de centrale hal van het Hoofdgebouw.
  • Ontruimingsalarm
   Als het gebouw ontruimd moet worden, mogen de liften niet gebruikt worden. HOVO-deelnemers die goed ter been zijn wordt aangeraden in het geval van een alarm gebruik te maken van de achterste trappenhuizen, aangezien de trappenhuizen rondom de 6-liftengroep erg vol kunnen zijn in een alarmsituatie.
   Mensen met een beperking kunnen het beste op dezelfde etage blijven, maar zich zoveel mogelijk naar de achterkant of zijkant van het gebouw begeven. Vraag aan een cursist of docent of deze wil melden waar u zich bevindt of bel zelf het Meld en Bedien Centrum (MBC) via het nummer 22222 (intern) of 020-598 2222.
   Bij een vals alarm of in een testsituatie wordt omgeroepen dat men weer kan terugkeren naar de zaal.
  • Kopiëren
   Kopiëren op de VU is mogelijk als u een gastaccount (digitale IT portemonnee) aanmaakt via het webportaal mynetpay.vu.nl. Dit account kunt u koppelen aan een willekeurige Mifarekaart zoals een OV chipkaart. Koppeling tussen account en printer doet u bij de printer. Let op: Geld opgewaardeerd op uw Digitale IT blijft op uw account staan en kan niet teruggestort worden. Zet dus niet teveel geld op uw digitale portemonnees.
  • COVID 19
   Alle informatie over de coronamaatregelen binnen de VU vindt u op de VU-websitepagina over COVID 19. HOVO houdt zich aan de maatregelen van het kabinet en zal waar nodig deelnemers informeren.
   Alle informatie over thuisblijven in isolatie vind u op deze pagina van de rijksoverheid.
   Kijk voor alle maatregelen van de VU op VU-coronavirus-updates. Hier vindt u ook een toelichting van de kleurcodes voor het hoger onderwijs.

Meer informatie

Ga naar de pagina Praktische informatie en contact voor informatie over aanmelding, annuleren, MijnHOVO, voorzieningen en bereikbaarheid van de VU campus, en andere praktische zaken.