In tien colleges geeft Michiel Hagdorn een uitgebreid beeld van de (onder andere intellectuele) geschiedenis van Weimar, met de nadruk op vijf perioden waarin Weimar van grote betekenis was voor de Duitse geschiedenis:
- De Reformatie: Martin Luther preekte in Weimar en vond onderdak in de Wartburg bij Eisenach; Lucas Cranach de Oude en later Johann Sebastian Bach woonden en werkten hier aan de verbreiding van de Lutherse leer.
- De Weimar Klassik rond 1800: Deze periode, het ‘gouden tijdperk’ van Goethe, Schiller, Herder en Wieland, vormt het zwaartepunt van de cursus. Onder de auspiciën van hertog Carl August en hertogin-moeder Anna Amalia von Sachsen-Weimar bloeide Weimar op als cultureel centrum.
- Het ‘zilveren tijdperk’: Franz Liszt inspireerde de Europese muzikale avant-garde, terwijl Maria Pavlovna en Sophie van Oranje-Nassau het kunstzinnige klimaat stimuleerden.
- De Weimarrepubliek: In 1919 werd in Weimar de grondwet voor de eerste Duitse democratie ontworpen. Het Bauhaus, met persoonlijkheden als Walter Gropius, Wassily Kandinsky en Oskar Schlemmer, legde de basis voor modern design en architectuur. Elisabeth Förster-Nietzsche opende in Weimar het Nietzsche-Archiv.
- (Voor-)geschiedenis van het nationaal-socialisme: De activiteiten van het Nietzsche-Archiv, het nazi-stadsbestuur en het concentratiekamp Buchenwald
Onderwijsvorm: 10 hoorcolleges met gelegenheid tot vragen stellen. De colleges worden opgeluisterd met beeldmateriaal.
Literatuur: Gedrukte syllabus.
Studiebelasting: nihil.
Verwachte voorkennis: Er zijn geen specifieke eisen aan vooropleiding en voorkennis.
Overige informatie: De docent organiseert een reis naar Weimar (19-25 mei 2025). Informatie hierover is beschikbaar tijdens de cursus of via info@michielhagdorn.nl.
Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven