Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Een kennismaking met Amsterdams beroemde wijsgeer Spinoza

Spinoza - Kernthema’s van zijn denken | fysiek

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

Al tijdens zijn leven werd Spinoza zowel bewonderd als verguisd. Zijn fundamentele kritiek op traditionele geloofsovertuigingen en politieke opvattingen riep hevige weerstand op en gaf aanleiding tot verhitte polemiek. Velen toonden zich diep verontrust over Spinoza’s vermeende atheïsme en/of pantheïsme en zijn radicale voorstellen voor politieke en religieuze hervormingen.

Zijn reputatie als afvallige vrijdenker, die de metafysische, maatschappelijke en morele orde ondermijnde, dankte Spinoza bovenal aan de verschijning in 1670 van zijn Tractatus theologico-politicus. Dit anoniem gepubliceerde boek veroorzaakte een groot schandaal en werd enkele jaren later publiekelijk veroordeeld en verboden. In zijn theologisch-politiek traktaat levert Spinoza fundamentele kritiek op dogmatische veronderstellingen over openbaring, profetie, wonderen en goddelijke voorzienigheid. Daarnaast houdt hij een vurig pleidooi voor een democratische, seculiere en tolerante staat, die de vrijheid van denken en meningsuiting respecteert en garandeert. Aldus legt hij de grondslag voor de moderne politiek.

Spinoza’s postuum verschenen Ethica staat bekend als zijn tweede hoofdwerk. In een vijftal delen en in een doorwrochte en wiskundige betoogtrant ontwikkelt Spinoza een alomvattend perspectief op de werkelijkheid en de wijze waarop de mens zich daartoe dient te verhouden. Op grond van definities, axioma’s en postulaten draagt hij bewijzen aan voor stellingen, die handelen over de aard van God, de menselijke geest, de emoties en de rede. Uiteindelijk wil de Ethica inzicht verschaffen in de macht van het verstand en de wijze waarop menselijke vrijheid en geluk gestalte kunnen krijgen.

De docent bespreekt in vier zomercolleges de centrale begrippen en de belangrijkste filosofische thema’s uit beide beroemde boeken.

Onderwijsvorm: 4 hoorcolleges met ruimte voor vragen na afloop.

Literatuur: De docent stelt overzicht van leessuggesties beschikbaar tijdens het eerste college..

Studiebelasting: nihil.

Verwachte voorkennis: Er zijn geen specifieke eisen aan vooropleiding en voorkennis.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

Drs. Arend Klaas Jagersma studeerde filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en was als onderzoeker en docent verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen. Momenteel werkt hij als zelfstandig docent filosofie.

Cursisten over deze docent:

  • “Het is een fantastische docent en een groot genoegen zijn colleges te volgen. Hij inspireert tot nazoeken, nadenken, verwonderen en meer lezen. Top!”
  • “Interessante cursus van hoge kwaliteit over een breed gebied van de filosofie. Kundige, welbespraakte en zeer aimabele docent.”
  • “Arend Klaas Jagersma paart een ongelooflijke beheersing van de stof aan een al even ongelooflijk vermogen om de inhoud in heldere taal uiteen te zetten.”

Op het HOVO YouTube kanaal vindt u een flitscollege van de docent, speciaal opgenomen voor HOVO Amsterdam, over rationaliteit bij Steven Pinker.

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk eerst op de pagina Praktische informatie voor antwoorden over online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden, annuleren, de VU campus en meer.

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.

Wij helpen u graag verder.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam