De politieke ontwikkelingen van de afgelopen jaren worden vaak onder de noemer ‘populisme’ geschaard, zowel waar het ontwikkelingen in Nederland betreft als elders in Europa of de Verenigde Staten. Politici als Trump, Wilders, Orbán, Meloni, Le Pen en Erdogan worden vaak als populisten bestempeld. Maar ook andere fenomenen worden in verband gebracht met populisme, zoals de populariteit van sociale media, toenemende polarisatie, de opkomst van xenofobe opvattingen en het voeren van opportunistisch beleid. In de politieke arena gebruikt men de term populisme meestal om tegenstanders af te schilderen als incompetent of onbetrouwbaar.
Maar wat is populisme precies? Is het een bruikbaar begrip of slechts een modeverschijnsel? Beperkt populisme zich tot de politiek, of herkennen we het ook in andere contexten? Wanneer komt het op, en waarom? Is het een fenomeen waar we iets van kunnen leren, of juist niet? En is populisme een onvermijdelijk gevolg van het algemeen kiesrecht?
In deze vier colleges onderzoekt politicoloog Koen Vossen, aan de hand van wetenschappelijke literatuur en tekst- en beeldfragmenten, wat populisme precies is en wat we ervan kunnen leren. Daarbij richt hij zich niet alleen op Nederland, maar ook op Europa, de Verenigde Staten en Latijns-Amerika.
Onderwijsvorm: 4 hoorcolleges met ruimte voor vragen na afloop.
Studiebelasting: nihil.
Verwachte voorkennis: Er zijn geen specifieke eisen aan vooropleiding en voorkennis.
Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven