Het realisme is een traditie in het politieke denken die altijd een kwalijke reputatie heeft gehad. Realisme, of Realpolitik zoals het ook wel wordt genoemd, zou voor cynische machtspolitiek staan. Het zou van een andere wereld zijn, een andere tijd. We dachten die wereld achter ons te hebben gelaten, maar nu komt ze toch weer gevaarlijk dichtbij. In een wereldorde op drift, waarin de macht van het Westen terugloopt en de liberale democratie het moeilijk heeft, zijn we wel gedwongen een meer realistische kijk op de politieke werkelijkheid te ontwikkelen. Herontdekt Nederland de ‘kunst’ van het politieke conflict?
Deze cursus brengt op toegankelijke en opgewekte wijze de traditie van het politieke realisme tot leven. Want wat is realisme precies? Waarom floreert het vooral op in tijden van crises? En biedt het realisme een antwoord op de grote uitdagingen van onze tijd?
In het eerste college komen de fundamentele inzichten van het politieke realisme aan bod. Hoe onderscheiden die zich van die andere grote politieke traditie: het idealisme? Vervolgens maakt u kennis met de geschiedenis van het realisme aan de hand van leven en werk van prominente, maar ook controversiële denkers, waaronder Thucydides, de chroniqueur van de Peloponnesische Oorlog in de vierde eeuw v.Ch., Niccolò Machiavelli, Thomas Hobbes, Max Weber en in onze tijd Henry Kissinger. In het laatste college gaat u samen met de docent in op de vraag in hoeverre het realisme een antwoord biedt op de grote politieke uitdagingen van onze tijd: de groei van het populisme, de opmars van autoritaire mogendheden en de ondermijning van de liberale democratie.
Onderwijsvorm: 4 hoorcolleges met ruimte voor vragen na afloop.
Literatuur: Digitale hand-outs.
Studiebelasting: ongeveer 2 uur per week.
Verwachte voorkennis: Een gezonde interesse in het denken over politiek.
Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven