Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Literatuur van de voormalige Sovjetrepublieken

Op literaire rondreis door Eurazië | online

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

Tijdens deze cursus ontvouwt zich een literaire rondreis door de 15 voormalige Sovjetrepublieken, samen goed voor een gebied dat 550 keer groter is dan Nederland. De variatie is groot. De reis voert langs precommunistische literatuur, inclusief de traditie van het voordragen van teksten door lokale barden, zoals de kobzars in Oekraïne en de akyns in Kirgizië. De literatuur uit de Sovjetperiode en werken van post-Sovjet-auteurs komen uitgebreid aan bod. Er is aandacht voor toonaangevende 20e-eeuwse Baltische schrijvers zoals Jaan Kross en hedendaagse Oekraïense auteurs zoals Andrej Koerkov. Daarnaast leert u het werk kennen van absurdistische Russische schrijvers uit de Sovjetperiode, zoals Daniil Charms, en van dissidente schrijvers uit Belarus, waaronder Vasil Bykaŭ en Svetlana Alexijevitsj. De literaire reis voert verder naar Centraal-Azië en Georgië, met onder andere het middeleeuwse epos De ridder in het pantervel van Sjota Roestaveli en de hedendaagse schrijfster Nino Haratischwili.

De docent plaatst alle literaire werken in een cultuur-historische context en verrijkt deze waar mogelijk met authentieke (beeld)opnamen. Voorafgaand aan elk college lezen de cursisten meerdere literaire fragmenten, die de docent tijdens de bijeenkomsten met hen bespreekt aan de hand van verdiepende vragen. Hij behandelt de literatuur per land of regio. Na een algemene kennismaking met de regio staat de literatuur van het grootste land, Rusland, centraal. Vervolgens komen de literaire werken uit Belarus, Oekraïne en Moldavië aan bod. Daarna voert de reis naar de Baltische landen (Estland, Letland en Litouwen), waar een rijke literaire traditie blijkt te bestaan. Tot slot maakt u kennis met de literatuur uit de landen van de Zuidelijke Kaukasus (Armenië, Georgië en Azerbeidzjan) en Centraal-Azië, waarbij vooral Kirgizië en Kazachstan een aantal interessante literaire werken kennen. 

Onderwijsvorm: 7 hoorcolleges met ruimte voor vragen na afloop.

Literatuur: De Power Pointpresentatie is na afloop van ieder college beschikbaar in de digitale cursusomgeving MijnHOVO. Een literatuurlijst met aanbevolen literatuur is voor aanvang van de cursus beschikbaar in de digitale cursusomgeving MijnHOVO.

Studiebelasting: Ongeveer 2 uur per week.

Verwachte voorkennis: Enkele teksten in de reader zijn Engelstalig. Enige passieve kennis van het Engels is daarom aanbevolen.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

Drs. Lidewijde Paris studeerde Nederlandse Taal- & Letterkunde en Grafische Vormgeving in Utrecht. Ze was oa uitgever van Querido en Uitgeverij Nieuw Amsterdam. Na 25 jaar Boekenvak richtte ze De Lees!ambassade op om het literaire lezen te promoten. Ze bespreekt boeken voor Max Nieuwsweekend op NPO Radio 1, leidt in vier steden ‘Hoe lees ik een film?’-avonden. Ze schreef Hoe lees ik? en Een gedicht is ook maar een ding…. In 2025 verschijnt haar nieuwe boek Hoe lees ik een film? In 2021 won zij de Jan van Luxemburgprijs voor de beste bevorderaar van leesplezier.

Cursisten over deze docent:

  • “Verruimende inzichten over inhoud, tijdperken en genres.”
  • “Uitstekende docent: intelligent, legt verbindingen, brede kennis, goed uitleggend, aardig, enthousiasmerend.”

Op het HOVO YouTube kanaal vindt u een flitscollege van Paris, speciaal opgenomen voor HOVO Amsterdam.

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk eerst op de pagina Praktische informatie voor antwoorden over online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden, annuleren, de VU campus en meer.

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur (t/m 1 september 2025).

Wij helpen u graag verder.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam