Recent werd een opvallende blinde vlek in het collectieve geheugen van Nederland blootgelegd: de rol van de marine, de honderden kleinere schepen, en de duizenden zeelieden en mariniers die actief waren op en rond de Hollandse Waterlinie. Op cruciale momenten in onze geschiedenis, zoals het Rampjaar 1672, maar ook in 1787 en 1793-1794, maakten zij het verschil tijdens de invasies van Pruisen en later de Fransen. Er werd niet alleen gevochten op de wateren van de Waterlinie, maar ook op de Zuiderzee en de grote rivieren.
Deze vergeten geschiedenis kwam aan het licht dankzij het onderzoeksproject Zoetwateroorlog. Dit onderzoek werpt nieuw licht op de betrokkenheid van schepen, mariniers en bemanning, die normaal gesproken op de Noordzee opereerden. Het biedt een geheel nieuw perspectief op het Rampjaar en de geschiedenis van de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Onder leiding van Anne Doedens en een werkgroep van professionals en vrijwilligers van het Nationaal Waterliniemuseum werd onbekend en nooit eerder gebruikt archiefmateriaal ontdekt. De resultaten worden de komende tijd verwerkt in exposities, zowel in Fort Vechten in Bunnik als elders, en in een wetenschappelijk onderbouwde publicatie. Tijdens twee colleges krijgt u inzicht in het onderzoek en de verrassende ontdekkingen die dit opleverde.
Onderwijsvorm: 2 hoorcolleges met ruimte voor vragen na afloop.
Literatuur: Geen papieren syllabus, maar wel digitaal materiaal beschikbaar. Er wordt gewezen op de in de zomer van 2025 verschijnen publicatie met de inhoud van het project (WalburgPers, ‘Zoetwateroorlog’).
Leessuggestie:
- Via Delpher te downloaden: J.R.Ph. Cambier, De jaren 1672 en 1673’, ‘overgedrukt uit het Marineblad 30e jaargang 1915-1916 en 31e jaargang 1916-1917 (Den Helder z.j.) 9. De links worden gedeeld na het eerste college.
Studiebelasting: Ongeveer 3 uur per college.
Verwachte voorkennis: Enige kennis van de Nederlandse geschiedenis.
Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven