Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Project Zoetwateroorlog: de rol van de marine op de Waterlinie

Oorlog op de Waterlinie! Een blinde vlek onderzocht | fysiek

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

Recent werd een opvallende blinde vlek in het collectieve geheugen van Nederland blootgelegd: de rol van de marine, de honderden kleinere schepen, en de duizenden zeelieden en mariniers die actief waren op en rond de Hollandse Waterlinie. Op cruciale momenten in onze geschiedenis, zoals het Rampjaar 1672, maar ook in 1787 en 1793-1794, maakten zij het verschil tijdens de invasies van Pruisen en later de Fransen. Er werd niet alleen gevochten op de wateren van de Waterlinie, maar ook op de Zuiderzee en de grote rivieren.

Deze vergeten geschiedenis kwam aan het licht dankzij het onderzoeksproject Zoetwateroorlog. Dit onderzoek werpt nieuw licht op de betrokkenheid van schepen, mariniers en bemanning, die normaal gesproken op de Noordzee opereerden. Het biedt een geheel nieuw perspectief op het Rampjaar en de geschiedenis van de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Onder leiding van Anne Doedens en een werkgroep van professionals en vrijwilligers van het Nationaal Waterliniemuseum werd onbekend en nooit eerder gebruikt archiefmateriaal ontdekt. De resultaten worden de komende tijd verwerkt in exposities, zowel in Fort Vechten in Bunnik als elders, en in een wetenschappelijk onderbouwde publicatie. Tijdens twee colleges krijgt u inzicht in het onderzoek en de verrassende ontdekkingen die dit opleverde.

Onderwijsvorm: 2 hoorcolleges met ruimte voor vragen na afloop.

Literatuur: Geen papieren syllabus, maar wel digitaal materiaal beschikbaar. Er wordt gewezen op de in de zomer van 2025 verschijnen publicatie met de inhoud van het project (WalburgPers, ‘Zoetwateroorlog’).
Leessuggestie:

  • Via Delpher te downloaden: J.R.Ph. Cambier, De jaren 1672 en 1673’, ‘overgedrukt uit het Marineblad 30e jaargang 1915-1916 en 31e jaargang 1916-1917 (Den Helder z.j.) 9. De links worden gedeeld na het eerste college.

Studiebelasting: Ongeveer 3 uur per college.

Verwachte voorkennis: Enige kennis van de Nederlandse geschiedenis.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

Dr. Anne Doedens is historicus. Hij heeft een grote interesse voor de 17e-eeuwse en maritieme geschiedenis. Doedens was docent nieuwe geschiedenis aan hoger onderwijsinstellingen in Amsterdam en Utrecht. Hij schreef de Canon van de Waddeneilanden (met Jan Houter), De Watergeuzen - een vergeten geschiedenis, de Geschiedenis van Vlieland, Strandroof en het bekroonde De Ramp van 1666

Cursisten over deze docent:

  • “De docent is een lopende encyclopedie op dit onderwerp. Komt met verrassende anekdotes. Zeer benaderbaar. Vriendelijk in de omgang.”
  • “Leereffect: historische zeegeschiedenis, 17e eeuw, en een visie op het slavernijverleden vanuit heden en verleden. Waardevol!”

Op het HOVO YouTube kanaal vindt u een flitscollege van de docent, speciaal opgenomen voor HOVO Amsterdam, over de geschiedenis van de Nederlandse marine.

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk eerst op de pagina Praktische informatie voor antwoorden over online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden, annuleren, de VU campus en meer.

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.

Wij helpen u graag verder.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam