Deze cursus begint met een algemene cultuurhistorische kennismaking met Oekraïne. Daarna neemt Karel Onwijn u mee naar de specifieke architectuuruitingen van Oekraïne. Het land heeft dankzij de kozakkenperiode een geheel eigen interpretatie heeft van de barok en had een belangrijke rol in constructivistische experimenten. De Oekraïense schilderkunst vindt haar wortels in de iconentraditie, die aanvankelijk volgens strenge orthodoxe richtlijnen werd geschilderd, maar gaandeweg steeds vrijer werd, vooral in het westen van het land. Eind 19e en begin 20e eeuw vormden de Gouden Eeuw van de wereldlijke schilderkunst, met werken van bijvoorbeeld Oleksandr Moerasjko, Petro Levtsjenko en Mychailo Bojtsjoek.
In dezelfde periode ontstond een eigen nationale klassieke muziekstroming die nog steeds sterk aanwezig is, met componist Mykola Lysenko als boegbeeld. Valentin Silvestrov is de belangrijkste hedendaagse vertegenwoordiger daarvan. Ook de Oekraïenstalige literatuur vindt haar wortels in de 19e eeuw, met Taras Sjevtsjenko als ultieme vertegenwoordiger. Vooral sinds de onafhankelijkheid van Oekraïne in 1991 kent ze een enorme bloeiperiode. Hetzelfde geldt voor de Oekraïense cinema, die vooral sinds de Maidanopstand van 2014 een reeks indrukwekkende geëngageerde films heeft opgeleverd.
Ten slotte is er aandacht voor de eeuwenoude traditie van volkskunstuitingen, die sinds de onafhankelijkheid eveneens een heropleving heeft gekend. De docent plaatst al deze kunstuitingen in hun cultuurhistorische context, waarbij hij veel beeld- en filmopnamen laat zien en relevante literatuurfragmenten met u deelt.
Onderwijsvorm: 7 hoorcolleges met ruimte voor vragen na afloop.
Literatuur: Gedrukte reader.
Studiebelasting: Ongeveer 2 uur per week.
Verwachte voorkennis: De teksten in de reader zijn deels Engelstalig.
Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven