Toen Rome in de achtste eeuw v.Chr. ontstond op de heuvels nabij de monding van de Tiber, kon niemand vermoeden dat dit kleine stadje eeuwen later het centrum zou worden van een grote Romeinse republiek. In de eerste eeuw v.Chr. bepalen vooral generaals het politieke leven van deze republiek. Zij leggen de basis voor een nieuwe toekomst. Door de veroveringen van Gallië onder leiding van Caesar breidt het rijk enorm uit en krijgt het ook nieuwe inwoners. Zijn opvolger Augustus probeert dat succes te evenaren door Germanië te veroveren. Dat lukt echter niet helemaal, ondanks dat hij het leger heeft gereorganiseerd en wegen heeft laten aanleggen om de opmars te vergemakkelijken.
Veel belangrijker zijn Augustus' maatregelen om van de Romeinse republiek een moderne staat te maken, die opgewassen is tegen eigentijdse problemen. Uiteindelijk is zijn werk de geschiedenis ingegaan als de start van het Romeinse keizerrijk, hoewel Augustus zelf zeker geen keizer was. Het keizerschap en het keizerrijk ontstonden geleidelijk, waarbij Augustus slechts de basis legde voor een nieuwe bestuursstructuur.
Onderwijsvorm: 10 hoorcolleges met ruimte voor vragen.
Literatuur: Na afloop van elk college wordt een pdf van 4 pagina’s met een samenvatting beschikbaar gesteld. Leessuggestie:
J. Hendriks, Augusti, niet altijd zo verheven. Keizers van het Romeinse rijk, IJzerlo 2024. Kan bij de uitgever besteld worden (Fagus), maar ook, in de eerste les, bij de docent.
Studiebelasting: Ongeveer 4 uur per week.
Verwachte voorkennis: Voorkennis is niet noodzakelijk, wel de motivatie om deze boeiende periode te leren kennen.
Overige informatie: Deze cursus maakt deel uit van de leergang ‘De klassieke Romeinse wereld’. Alle cursussen uit deze leergang zijn onafhankelijk van elkaar te volgen. U hoeft dus niet bij deel I te beginnen.
Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven