Al sinds mensenheugenis schrijven, kladden en spuiten mensen op muren. Toch blijft graffiti zelden voor het nageslacht bewaard, omdat de meeste muren uiteindelijk worden schoongemaakt. Slechts af en toe blijft een in kalk of steen gekraste tekst of tekening eeuwen bewaard. Zo kennen we bijzondere graffiti uit de Romeinse catacomben en uit Pompeï, dankzij de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Ook op zeventiende-eeuwse Nederlandse schilderijen zien we geregeld afbeeldingen van graffiti.
Het moderne fenomeen graffiti verscheen in de late jaren 1960, toen straten en metrowagons in de VS werden bedekt met teksten en schilderingen. Tegenwoordig is graffiti, samen met street art, een onmiskenbaar onderdeel van het straatbeeld: van snelle gezette‘tags’ tot enorme, huizenhoge ‘murals’.
Is er een verschil tussen graffiti en street art? Het antwoord hangt deels af van het perspectief. Niet iedereen zal gecharmeerd zijn van een illegale tekening op haar kantoormuur. Maar als die tekening van Banksy blijkt te zijn, wordt diezelfde muur ineens miljoenen waard.
In deze cursus buigt u zich over zowel historische graffiti als moderne murals. De nadruk ligt op de schoonheid en de impact van werken uit deze eeuw, zoals van Banksy en Judith de Leeuw. U ziet hoe steden zoals het Poolse Łódź, street art hebben geïntegreerd in hun stadsmarketing. Ook komt het Nederlandse initiatief MuseumMurals aan bod, waarin twintig Nederlandse musea evenveel muurschilderingen lieten maken, geïnspireerd door hun collecties. Deze cursus laat u verrassende kunstwerken zien en verandert voorgoed uw blik op het straatbeeld.
Tip: Krzysztof Dobrowolski-Onclin maakte deze boeiende video over Streetart en graffiti.
Onderwijsvorm: 3 hoorcolleges met ruimte voor vragen na afloop.
Literatuur: Digitale syllabus.
Studiebelasting: nihil.
Verwachte voorkennis: Er zijn geen specifieke eisen aan vooropleiding en voorkennis.
Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven