De Eerste Wereldoorlog luidde een bloedige eeuw van geweld en conflict in. Vandaar dat over de aanloop naar 1914 bibliotheken zijn volgeschreven. De moord op een kroonprins en zijn vrouw in Sarajevo was slechts een van de vele factoren die een rol speelden. Wat aanvankelijk in de pers nog de Derde Balkanoorlog werd genoemd, breidde zich uit door Europa en de wereld. Na 1918 gingen vier grote multi-etnische rijken ten onder: Oostenrijk, Duitsland, Rusland en het Osmaanse Rijk. Maar de nieuwe wereldorde die in 1919 in Parijs gestalte kreeg, bleek juist de kiem voor meer toekomstige conflicten te zijn. Sommige duren tot op de dag van vandaag voort.
Max Andela behandelt in zes colleges de oorlogen en ontwikkelingen die in de snel veranderende wereld van vóór 1914 plaatsvonden, de belangrijkste confrontaties en ontwikkelingen tijdens het conflict, zoals de Russische revoluties. Ten slotte besteedt hij aandacht aan de gevolgen van de Vrede van Parijs in 1919. De hele 'beschaafde' wereld maakte afspraken over de naoorlogse wereld. De idealistische Amerikaanse president Wilson had zijn 14-puntenplan klaarliggen, maar daar kwam weinig van terecht.
In het laatste college kijken we ook naar de parallellen met het heden: staan wij nu aan de rand van de afgrond? Zal de geschiedenis zich herhalen? Immers, de mensen van voor de oorlog wisten nooit dat zij vóór de oorlog leefden.
Onderwijsvorm: 6 hoorcolleges met ruimte voor vragen en discussie.
Literatuur: Powerpoint na afloop van elk college beschikbaar. Verplicht boek (zelf aanschaffen):
Koen Koch, Een kleine geschiedenis van de Grote Oorlog, Anthos uitgevers
Studiebelasting: nihil.
Verwachte voorkennis: Er zijn geen specifieke eisen aan vooropleiding en voorkennis.
Overige informatie: De docent organiseert reizen naar de Balkan en het Westfront. Meer informatie hierover is beschikbaar op maxandela.nl of per e-mail via de docent (max@maxandela.nl).
Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven