Filosofie biedt ons (tot nu toe) een collectie van acht fundamenteel verschillende manieren van denken. Ze worden geassocieerd met deze niet bijzonder wervende etiketten: essentialisme of wezensdenken, transcendentaal denken, dialectiek, fenomenologie, analytische filosofie, hermeneutiek, deconstructie en pragmatisme. In ieder college komt een verschillend ‘denkgereedschap’ aan bod, niet vanuit een historisch maar vanuit een praktisch perspectief: wat kunnen wij hiermee ten aanzien van de vraagstukken die ons bezighouden? U zult gaandeweg ontdekken waarom deze gereedschappen zo’n belangrijke collectie vormen en wat ze u te bieden hebben.
We maken daarbij dankbaar gebruik van het gegeven dat filosofie geen eilandje is in onze cultuur. Beeldende kunst en muziek helpen ons bij de diverse gereedschappen het vereiste gevoel te ontwikkelen.
De cursus is praktisch en actief. Voor elk denkgereedschap krijgt u een instructie in vier stappen, waarmee u aan de slag gaat met eigen vraagstukken en die van medestudenten. Het motto is: ‘the proof of the pudding is in the eating’ - een hamer of zaag bewonder je niet, je gebruikt hem. Daarom start elke sessie met een introductie door de docent, met veel illustraties, waarna u in kleine denkgroepjes werkt. Vervolgens worden uw bevindingen plenair besproken.
Onderwijsvorm: 10 hoor- en werkcolleges.
Literatuur: De Power Pointpresentatie is na afloop van ieder college beschikbaar in de digitale cursusomgeving MijnHOVO. Leessuggestie:
Paul Wouters Denkgereedschap 2.0, Lemniscaat 2014 (3e druk)
Studiebelasting: nihil.
Verwachte voorkennis: Filosofische voorkennis is niet nodig.
Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven