Tijdens deze cursus maakt u allereerst kennis met de geografie, topografie en demografie van de vijf Centraal-Aziatische landen Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Oezbekistan en Turkmenistan. Ze bestrijken een gebied dat ruim honderd keer groter is dan Nederland, maar zeer dunbevolkt. Een aanzienlijk deel van deze enorme regio bestaat uit uitgestrekte grassteppes en woestijnen, maar er bevinden zich ook zeer hoge bergtoppen (boven 7000 meter) en een aantal van de grootste binnenzeeën ter wereld, zoals het Aralmeer.
De landen kennen een bewogen geschiedenis die nauw verbonden is met die van de aangrenzende grote rijken uit het verleden, zoals de rijken van de Perzen, de Mongolen en in een later stadium ook die van de Russen. Sinds de (onverwachte) onafhankelijkheid in 1991 zijn alle vijf landen terechtgekomen in een maatschappelijk transitieproces, een (gedeeltelijke) derussificering en een politieke heroriëntering. Sommige landen kunnen daarbij dankbaar gebruikmaken van de aanwezigheid van grote olie- en gasvoorraden. Opvallend is daarbij de toenemende bemoeienis van China met de vijf 'stans'. De docent besteedt ook aandacht aan de culturele geschiedenis van deze landen. Die blijkt onderling nauw verbonden en heeft in meerdere sectoren een grensoverschrijdend karakter, zeker wat betreft de muziekcultuur. Hij maakt in de cursus dankbaar gebruik van de rijke vruchten van de lokale literatuur, film en muziek en heeft voor u een selectie gemaakt van interessante teksten en filmfragmenten.
Onderwijsvorm: 7 hoorcolleges met enige gelegenheid tot het stellen van vragen.
Literatuur: Gedrukte reader.
Studiebelasting: Ongeveer 2 uur per week.
Verwachte voorkennis: Een deel van de teksten is Engelstalig.
Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven
De politieke en culturele geschiedenis van Centraal-Azië
Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.
Docent
Drs. Karel Onwijn is historicus en publicist. Sinds eind jaren tachtig bereist hij de landen van de voormalige Sovjet-Unie, waar hij ook correspondent was. Nu geeft hij collegereeksen over deze landen en geeft er interculturele trainingen over, ook rond de opvang van Oekraïners in Nederland. Hij is auteur van onder meer Ode aan Oekraïne, Standplaats Moskou, Landenreeks Baltische landen en Dominicus reisgidsen, waaronder Georgiӫ -Armeniӫ. Kijk voor meer informatie op zijn website.
Cursisten over deze docent:
- “Ik heb genoten van al je cursussen dit jaar: goed verzorgd, grondig onderzocht en vooral onderhoudend.”
- “Door jouw zeer betrokken en prima opgezette colleges is er voor ons een ‘wereld’ opengegaan.”
- "Wij hebben de voorbereidingen, presentatie en warme emotionele/betrokken colleges zeer gewaardeerd.”
Lees meer over Karel Onwijn in dit interview.
Contact en meer informatie
Praktische informatie
Contact met HOVO