Een nieuwe ideologische strijd is losgebarsten op het wereldtoneel, met vier grootmachten in de hoofdrol: China, India, de Verenigde Staten en de Europese Unie. Deze vier reuzen vertegenwoordigen respectievelijk 1,4 miljard, 1,4 miljard, 333 miljoen en 449 miljoen inwoners. Hoewel China momenteel nog vooroploopt ten opzichte van India, zal ook India, met zijn even grote bevolking, een steeds belangrijkere rol gaan spelen en zich een eigen ideologische koers kunnen veroorloven. Ondertussen wordt verwacht dat de EU zich steeds meer tussen twee vuren – China en de VS – zal bevinden en, mits het erin slaagt politiek volwassen te worden, een eigen ideologische koers zal gaan varen.
Hoewel landen als Rusland, Brazilië en Indonesië eveneens invloed zullen uitoefenen, zal de wereldpolitiek van de 21ste eeuw vooral worden bepaald door deze vier reuzen, die machtig genoeg zijn om hun eigen politieke pad te kiezen zonder dat iemand hen tot de orde kan roepen.
De grote vraag is hoeveel steun deze ideologische varianten zullen krijgen van de overige landen. Welke ideologische machtsblokken zullen ontstaan, en hoe zullen deze de wereldpolitiek, wereldeconomie en wereldcultuur van de toekomst vormgeven?
Het is tijd voor een 'vergelijkend warenonderzoek'. Wat is de voorgeschiedenis, en wat zijn de sterkten en zwakten van deze vier grootmachten? Waar liggen de overeenkomsten, waar de verschillen, en welke gevolgen kan dit hebben voor de wereld? Een fascinerende dag vol eyeopeners en voorzichtige inkijkjes in de wereld van de komende decennia.
Onderwijsvorm: Studiedag met ruimte voor vragen.
Literatuur: Digitale hand-outs.
Studiebelasting: nihil.
Verwachte voorkennis: Er zijn geen specifieke eisen aan vooropleiding en voorkennis.
Meer over deze studiedag
Inleiding
Data, kosten en inschrijven