Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Acht Europese landen in het hart van Europa en hun geschiedenis

De turbulente geschiedenis van Midden-Europa | fysiek

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

De verhouding van de Midden-Europese landen en hun buurlanden staan centraal in deze cursus. Deze acht landen zijn de erfgenamen van het Habsburgse Rijk, het Pools-Litouwse Gemenebest en het Koninkrijk Pruisen. Wat vertelt hun verleden ons over het huidige tijdsbestek van deze regio? De docent bespreekt in vogelvlucht de politieke geschiedenis, de machtsverhoudingen, en tenslotte de cultuurhistorie van deze landen.

Opbouw van de cursus
De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • College 1 – Middeleeuwen
    Het ontstaan van de koninkrijken en de Midden-Europese machtsverhoudingen, de talen en de godsdiensten. Met onder andere aandacht voor de Duitse Orde, de Hanze aan de Oostzee, opkomst en ondergang van Kiev-Rus en de vroege Oekraïnse geschiedenis. De Osmaanse veroveringstocht op de Balkan.
  • College 2 – De Vroegmoderne tijd
    Polen-Litouwen als leidende mogendheid en diens opdeling aan het einde van de 18e eeuw. Het Habsburgse rijk als absolutistische monarchie en het terugdringen van het Osmaanse rijk. De opkomst aan het begin van de 18e eeuw van het koninkrijk Pruisen.
  • College 3 – De negentiende eeuw
    De Napoleontische tijd, de verlichting en de opheffing van het lijfeigenschap. Een nieuw veiligheidssysteem voor Europa en de revoluties van 1848. De weg naar de eenwording van Duitsland onder leiding van Pruisen.
  • College 4 – Centralisering en nationalisme
    Bestuurlijke centralisering van de grote staten versus opkomend nationalisme van kleine en grote naties. Groeiende tegenstellingen tussen de Europese mogendheden die tot de Eerste Wereldoorlog leiden.
  • College 5 - De interbellumperiode
    Verliezers en winnaars in Midden-Europa: de vredesverdragen van Versailles en Trianon; het veiligheidssysteem tussen de twee wereldoorlogen; de opkomst van autoritaire systemen. Midden-Europa en de Tweede Wereldoorlog kiezen tussen twee totalitaire machten.
  • College 6 - Het socialistische systeem
    Verschillen en overeenkomsten tussen de Oostbloklanden; de Perestroikapolitiek en de val van het communisme in Midden- en Oost-Europa.
  • College 7 – Op weg naar de EU en de cultuurhistorische erfenis 
    De moeizame wederopbouw van de Midden-Europese landen en hun streven bij de Europese Unie en de NAVO te behoren. Balans: wat zijn de politieke gevoeligheden en wat zijn de mogelijkheden? Hoe Midden-Europa verdeeld raakt over de oorlog in Oekraïne. De cultuurhistorische erfenis: Hoe gaan de Midden-Europese om met hun cultuurhistorische erfenis? Erfgoed als deel van de nationale identiteit. 

Onderwijsvorm: 7 hoorcolleges met ruimte voor vragen na afloop.

Literatuur: Na afloop van ieder college zijn de hand-outs en PowerPointpresentaties beschikbaar via de digitale cursusomgeving MijnHOVO. Leessuggestie: Martyn Rady, De Koninkrijken van Midden-Europa (Spectrum, 2023). Het boek is ook als e-book verkrijgbaar en in het Engels.

Studiebelasting: nihil.

Verwachte voorkennis: Er zijn geen specifieke eisen aan vooropleiding en voorkennis.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

Drs. Frederik Erens studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht en studeerde af op de twintigste-eeuwse geschiedenis van de Baltische landen. Hij leidt al jaren reizen naar de Baltische staten en Polen. Daarnaast heeft hij zich verdiept in de kunst en architectuur van de landen in Midden-Europa.

Cursisten over deze docent: 

  • “Ik heb genoten van de cursus, zowel van de presentatie van de docent als van zijn kennis over de Baltische Staten en Noorwegen.”
  • “De docent is een lopende encyclopedie op het gebied van de geschiedenis van de Baltische Staten.”
  • “Prima docent die goed verbanden legt tussen het onderwerp en algemeen maatschappelijke, politieke en kunstzinnige stromingen. Een echte verteller.”
  • “De combinatie van sociaal maatschappelijke geschiedenis, betekenis en ontwikkeling van de kunst en cultuur was zeer goed.”

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk eerst op de pagina Praktische informatie voor antwoorden over online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden, annuleren, de VU campus en meer.

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur (t/m 1 september 2025).

Wij helpen u graag verder.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam