De literatuur is een dankbare bron voor de makers van straatnamen. Amsterdam telt nogal wat wijken waarin de straten zijn vernoemd naar dichters en literaire personages – maar vaak hebben de bewoners maar een flauwe notie wie die naamgevers precies waren. In deze cursus vormen drie buurten het uitgangspunt om hun naamgevers beter te leren kennen. We gaan daarbij in op hun werk en uiteraard op hun band met Amsterdam.
De werken, de schrijvers en hun blik op Amsterdam geven u een nieuwe kijk op de geschiedenis van de stad, de auteurs die talloze straten hun naam gaven en hun werk. Na deze cursus weet u eindelijk wie ‘Tweede van der Helst’ was!
Opbouw
- College 1: Oud-Zuid
Het eerste college gaat over de schrijvers die het Vondelpark en de omliggende straten hun namen gaven. Vondel, Bredero, Tesselschade en anderen schreven hun toneel en gedichten tijdens de ongekende economische en culturele bloei van Amsterdam in de 17e eeuw en dat leidt tot trots én scheve ogen. - College 2: Kinkerbuurt
Het tweede college brengt ons naar de Kinkerbuurt in Nieuw-West: welke schrijvers schuilen achter de Aagje Dekenstraat, de Da Costakade en de Jacob van Lennepstraat? De wereld veranderde snel in de 19e eeuw en deze en andere schrijvers waren daar getuige van. Zij probeerden op hun manier een bijdrage te leveren aan een nieuwe samenleving. - College 3: Slotermeer
Als reactie op de goedbedoelde werken uit de ‘Kinkerbuurt’ slaat rond 1880 een groep jongeren een andere weg in. In het derde college kijken we naar de gedreven geesten die hun straten kregen in Slotermeer: Willem Kloos, Hélène Swart en Israël Querido. In welk Amsterdam vergaderden en droomden zij, waren ze dronken en verliefd? We zoeken de antwoorden in hun levensverhalen en in hun werk.
Onderwijsvorm: 3 hoorcolleges met ruimte voor vragen na afloop.
Literatuur: De Power Pointpresentatie wordt na afloop van ieder college beschikbaar gesteld via de digitale cursusomgeving MijnHOVO. Er is geen verplichte literatuur. De liefhebber kan veel van de werken van de besproken schrijvers (vaak gratis) op internet vinden, bijvoorbeeld op Project Gutenberg.
Studiebelasting: nihil.
Verwachte voorkennis: Er zijn geen specifieke eisen aan vooropleiding en voorkennis.
Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven