Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Van Weens klassiek naar romantiek

De pianosonates van Schubert | fysiek

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

Franz Schubert (1797 - 1828) was een bijzonder productieve componist. Ondanks zijn vroege overlijden op 31-jarige leeftijd componeerde hij meer dan duizend werken, waaronder de bekende Die schöne Müllerin en de Onvoltooide symfonie. Schubert associëren we al snel met zijn liederen maar ook zijn instrumentale werk is zeer persoonlijk. Schuberts pianosonates bleven lange tijd onderbelicht. In zijn pianomuziek klinkt altijd de lyrische melodie van het lied, op karakteristieke en geheimzinnige manier belicht door Schuberts bijzondere harmonieën. Met het veranderen van één enkele noot of akkoord kan hij een andere wereld oproepen. De diepgang van Schuberts sonates is verbazingwekkend, gezien de jonge leeftijd waarop de componist de werken schiep. Opvallend is ook de extreme lengte van veel sonates. Niet voor niets stelde pianist Alfred Brendel de ‘architect' Beethoven tegenover de ‘slaapwandelaar’ Schubert, die zijn muzikale weg op de tast lijkt te vinden.

In 1928, honderd jaar na zijn overlijden, moest Sergej Rachmaninoff toegeven niet van het bestaan van de pianosonates te weten. Nog jaren daarna stonden deze sonates onterecht in de schaduw van die van Beethoven en Mozart. In deze cursus hoort u waarom dat onterecht is.

Docent en pianist Marcel Worms illustreert het verhaal met vele live muziekvoorbeelden op de vleugel. Aansluitend op het laatste college voert hij twee sonates volledig uit.

Onderwijsvorm: 4 hoorcolleges met ruimte voor vragen na afloop, een facultatief introductiecollege en een live uitvoering van twee sonnates.

Literatuur: De bladmuziek van de 21 sonates van Schubert. Deze zijn desgewenst gratis te downloaden via International Music Score Library Project (IMSLP). Leessuggestie (niet verplicht):
Yves Knockaert,  Schubert, de biografie, Uitgeverij Polis

Studiebelasting: Ongeveer een uur per college.

Verwachte voorkennis: Kennis van het notenschrift is gewenst en bekendheid met een aantal begrippen uit de muziektheorie (toonladders, toonsoorten, mineur/majeur) is nuttig.

Overige informatie: 

  • Introductiecollege muziekleer
    Voorafgaand aan het college vindt een facultatief introductiecollege plaats. Daarin geeft de docent een inleiding over onder meer notenschrift, toonladders, toonsoorten. U hoeft zich hier niet apart voor aan te melden. Dit introductiecollege vindt plaats op 18 augustus, 11.00-12.30 uur.
  • Afsluiting
    Ter afsluiting van de cursus voert Marcel Worms twee volledige pianosonates uit op de vleugel. Het laatste college duurt daarom tot 16.45 uur.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

Pianist Marcel Worms houdt zich al lange tijd bezig met het klavierwerk van Johann Sebastian Bach. Onder de 25 solocd’s die hij maakte, bevinden zich opnames van de beide boeken van Bachs Wohltemperierte Klavier en van diens Goldbergvariaties. Hij gaf diverse cursussen over deze werken in zijn muziekstudio, bij bibliotheken en voor HOVO. Meer informatie over Marcel Worms vindt u op http://www.marcelworms.com.

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk eerst op de pagina Praktische informatie voor antwoorden over online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden, annuleren, de VU campus en meer.

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.

Wij helpen u graag verder.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam