Mozart, zelf een virtuoos pianist, schreef 102 werken voor klavier, waaronder 18 sonates. Voortbouwend op de muziek van Haydn heeft Mozart de klassieke pianosonate verder ontwikkeld. Deze sonates waren bedoeld voor onderwijs en om zelf te schitteren voor vorsten, adellijke mecenassen en het Weense concertpubliek. Mozarts klaviermuziek is nooit volledig abstract, maar heeft altijd een affectieve en humane kant. Om deze muziek echt te doorvoelen, is het essentieel de affecten ervan te doorgronden. Experimenteel zijn Mozarts sonates niet; ze combineren twee voorname stromingen uit zijn tijd: de galante stijl en de Sturm und Drang. Hun structuur bezit een klassiek evenwicht, zonder de extreem dramatische tegenstellingen die bij Beethoven te vinden zijn. Even belangrijk is de cantabile melodie, waarin we direct de operacomponist Mozart herkennen.
Tijdens deze cursus geeft Marcel Worms eerst een algemene inleiding over de sonatevorm en bespreekt hij de muzikale stijl van Mozart. Vervolgens behandelt hij een aantal sonates in detail, waarbij naast vormanalyse ook interessante harmonische aspecten aan bod komen. Ter afsluiting voert Marcel Worms drie complete sonates uit: KV 310, de meest dramatische, KV 333, de meest galante, en de virtuoze sonate KV 576, waarin Mozarts late kennismaking met de polyfonie van Bach tot uitdrukking komt.
Introductiecollege muziekleer
Voorafgaand aan de cursus vindt een introductiecollege plaats over muziekleer. Meer informatie hierover vindt u onder het kopje ‘overige informatie’.
Onderwijsvorm: 5 hoorcolleges met ruimte voor vragen na afloop.
Literatuur:
- Verplicht boek (zelf te downloaden):
Een partituur van de pianosonates van Mozart (liefst een Urtextuitgave zoals Henle en van maatnummers voorzien). Eventueel te downloaden op de website van IMSLP. - Leessuggesties:
Wie zich nog wat meer wil verdiepen in muziekleer, kan het boek Bernard Nelleke, Algemene eenvoudige muziekleer aanschaffen. Dit is niet verplicht.
Studiebelasting: Ongeveer een uur per week.
Verwachte voorkennis: Kennis van het notenschrift is gewenst en bekendheid met een aantal begrippen uit de muziektheorie (toonladders, toonsoorten, mineur/majeur) is nuttig.
Overige informatie: Voorafgaand aan het college vindt een facultatief introductiecollege plaats. Daarin geeft de docent een inleiding over onder meer notenschrift, toonladders, toonsoorten. U hoeft zich hier niet apart voor aan te melden. Dit introductiecollege vindt plaats op 7 maart van 11.00-12.30 uur.
Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven