Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Gevluchte patriotten en hun rol tijdens de val van de Republiek

De ondergang van de Republiek en de geboorte van een nieuw Nederland | fysiek

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

Sinds 1973 heeft historicus Anne Doedens onderzoek gedaan in Parijs en Den Haag naar het wel en wee van de patriotten en hun vlucht. Hij heeft veel van de vluchtelingen van 1787 een gezicht gegeven, onder andere door zijn onderzoek naar de forse schadeclaims die velen in 1795 bij het nieuwe bestuur indienden vanwege de Pruisische inval van 1787. De afgelopen jaren ontdekte hij dagboeken van vooraanstaande gevluchte patriotten. Hij deed research naar de militaire achtergrond van de buitenlandse invasies die hun stempel drukten op het wel en wee van Nederland.

In vier colleges deelt Doedens het verhaal van de ondergang van de Republiek en de rol van de Franse invasie, waarin de eerder gevluchte patriotten een bijzondere rol speelden. Deze patriotten keerden, geïnspireerd door het gedachtegoed van de Franse Revolutie, terug naar Nederland om de Fransen te ondersteunen.

Het zal blijken dat de Hollandse Waterlinie geen echte belemmering vormde voor de Fransen, net zoals het geval was bij de Pruisische invasie van 1787 en tijdens de oorlog met Frankrijk in 1793-1794.

Mede aan de hand van de resultaten van zijn brononderzoek verklaart Anne Doedens de voorgeschiedenis van de politieke aardverschuiving van 1795 en de gevolgen daarvan. Het einde van de Republiek en de opkomst van een nieuw Nederland worden onder meer zichtbaar door de verhalen van ooggetuigen die hun sporen in de archieven hebben achtergelaten.

Onderwijsvorm: 4 hoorcolleges met ruimte voor vragen na afloop.

Literatuur: 

  • Digitale hand-outs. 
  • Uit het boek van Anne Doedens, Yolande Kortlever en Liek Mulder, Geschiedenis van Nederland Het verhaal van prehistorie tot heden (Zutphen 2020) worden de pagina’s 184-203 digitaal ter beschikking gesteld voorafgaand de start van de cursus. 
  • Leessuggestie: Jan Bernd Bicker: een patriot in ballingschap 1787-1795: de autobiografische reisverslagen van een gevlucht Amsterdams regent en patriot van “progressieve” signatuur. [Van commentaar voorzien en uitgegeven door] M.N. Bisselink en  A. Doedens (Amsterdam, 1983). Alleen antiquarisch verkrijgbaar.

Studiebelasting: nihil.

Verwachte voorkennis: Enige basiskennis van de periode, bv. via de site van NPO kennis: het Verhaal van Nederland, ‘Wie waren de patriotten?’

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

Dr. Anne Doedens is historicus. Hij heeft een grote interesse voor de 17e-eeuwse en maritieme geschiedenis. Doedens was docent nieuwe geschiedenis aan hoger onderwijsinstellingen in Amsterdam en Utrecht. Hij schreef de Canon van de Waddeneilanden (met Jan Houter), De Watergeuzen - een vergeten geschiedenis, de Geschiedenis van Vlieland, Strandroof en het bekroonde De Ramp van 1666

Cursisten over deze docent:

  • “De docent is een lopende encyclopedie op dit onderwerp. Komt met verrassende anekdotes. Zeer benaderbaar. Vriendelijk in de omgang.”
  • “Leereffect: historische zeegeschiedenis, 17e eeuw, en een visie op het slavernijverleden vanuit heden en verleden. Waardevol!”

Op het HOVO YouTube kanaal vindt u een flitscollege van de docent, speciaal opgenomen voor HOVO Amsterdam, over de geschiedenis van de Nederlandse marine.

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk eerst op de pagina Praktische informatie voor antwoorden over online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden, annuleren, de VU campus en meer.

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.

Wij helpen u graag verder.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam