Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Eenmalig te zien in Chantilly: Très Riches Heures

De gebroeders Van Lymborch aan het Franse hof | fysiek

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

In de 15e eeuw werden talloze gebedenboeken gekopieerd en geïllustreerd. De Nijmeegse gebroeders Herman, Paul en Johan van Lymborch werkten aan de verluchting van het nu wereldberoemde Très Riches Heures, een getijdenboek voor hertog Jean de Berry. In 1416 stierven ze kort na elkaar, terwijl ze nog volop bezig waren met dit meesterwerk.

De drie broers kwamen uit een kunstenaarsfamilie. Zo werkte hun oom Johan Maelwael voor hertog Filips de Stoute. Ze zijn jaren actief geweest aan het Franse hof, waar ze beroemd werden om hun ongekend illusionistische miniaturen. Hun gebedenboeken, tegenwoordig bekend als Très Riches Heures, Belles Heures en Bible Moralisée, bepalen mede ons beeld van het middeleeuwse hof- en religieuze leven. Hun miniaturen vallen op door kleurenrijkdom, levensechte details en het gebruik van kostbare materialen zoals goud en lapis lazuli. Omdat de Très Riches Heures binnenkort wordt gerestaureerd, zijn alle twaalf kalenderminiaturen (A4-formaat!) tijdelijk te bewonderen in het Musée de Condé in Chantilly, net boven Parijs.

Deze cursus belicht de achtergronden van de gebroeders Van Lymborch en enkele van hun tijdgenoten. Daarnaast is er aandacht voor hun opdrachtgevers aan het Franse hof, met name Jean de Berry. Als bibliofiel gaf hij vele handschriften in opdracht, maar zijn mecenaat van de Lymborch-broers toont vooral zijn scherp oog voor originaliteit en kwaliteit. Niet alleen de kunst, maar ook het Franse hofleven aan het begin van de 15e eeuw komt tot leven in deze cursus.

Onderwijsvorm: 4 hoorcolleges met ruimte voor vragen na afloop.

Studiebelasting: nihil.

Verwachte voorkennis: Er zijn geen specifieke eisen aan vooropleiding en voorkennis.

Overige informatie: De cursus is geïnspireerd op de tentoonstelling van Très Riches Heures in Chantilly. Labrys Reizen heeft samen met Thea Willemsen een meerdaagse excursie ontwikkeld rond deze tentoonstelling. Van 29 juli t/m 1 augustus is er een 4-daagse reis, waarbij een dag is uitgetrokken voor de tentoonstelling, de vaste collectie (waaronder drie schilderijen van Rafael) en de tuinen. Meer informatie over die excursie vindt u via de website van Labrys Reizen.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

Drs. Thea Willemsen is kunsthistoricus en afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Zij begeleidt excursies en geeft al jarenlang cursussen voor diverse HOVO vestigingen en andere instituten. Cursisten waarderen haar boeiende manier van vertellen en de verdieping en context die zij in haar cursussen biedt.  

Cursisten over deze docent:

  • “Het was een ontzettend leuke cursus. Ik had eigenlijk niets met het onderwerp, maar Thea Willemsen heeft met haar colleges een heel interessante en veelzijdige kunstenaar belicht.”
  • “Wat echt erg fijn en inspirerend was, was de enorme dosis kennis en het grote enthousiasme van Thea Willemsen! Al met al vond ik de colleges en achtergrondinformatie heel leerzaam.”
  • “Fantastisch goede en gedreven docente. Veel geleerd en vooral veel genoten.”

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk eerst op de pagina Praktische informatie voor antwoorden over online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden, annuleren, de VU campus en meer.

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.

Wij helpen u graag verder.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam