De Boeddha was een spiritueel leraar die geen geloof in een godheid predikte. Zijn filosofie draaide om de vraag of een mens blijvend gelukkig kan zijn. Op basis van zijn eigen ervaring dacht hij dat bevrijding uit elke vorm van leed mogelijk is.
Na zijn dood, rond 400 v.Chr., kwamen vijfhonderd volgelingen bijeen voor de Eerste Boeddhistische Raad. Daar bespraken zij het gedachtengoed dat hij had nagelaten en stelden de soetra’s op: reconstructies van het onderricht dat hij had gegeven. Deze soetra’s werden aanvankelijk alleen mondeling overgeleverd, maar zijn in de eerste eeuw v.Chr. alsnog opgeschreven. Sindsdien vormen ze de basis van alle stromingen die in de loop der eeuwen binnen het boeddhisme zijn ontstaan.
In deze collegereeks leest u gezamenlijk een bloemlezing uit deze teksten. De geselecteerde teksten bieden een goed beeld van de belangrijkste thema’s van de boeddhistische filosofie.
Thema’s die aan bod komen zijn onder andere:
- Inleiding in het boeddhisme; waar gaat deze traditie over?
- Boeddhistische ethiek; hoe leef je een deugdzaam leven?
- Is leven zonder psychisch leed mogelijk?
- Heeft de mens een ziel?
- Boeddhistische ideeën over de werking van de menselijke geest en de vergankelijke aard van de wereld waarin wij leven.
- Meditatie; waarom zou je mediteren en hoe pak je dat aan?
- Bestaat volgens de Boeddha reïncarnatie?
- Wat is verlichting? En wat is nirvana?
Onderwijsvorm: 8 hoorcolleges met ruimte voor vragen na afloop.
Literatuur: Gedrukte reader.
Studiebelasting: Ongeveer 2 uur per week.
Verwachte voorkennis: Er is geen voorkennis nodig. Bijna alle teksten zijn in het Nederlands. De weinige Engelse teksten worden tijdens de colleges besproken en toegelicht.
Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven